Šiemet finansų rinkos priklausys nuo juodųjų politikos gulbių

2017 m. investuotojams pateiks rimtą iššūkį, finansų rinkoms tai bus sudėtingi metai, pasižymintys nestabilumu ir labai didele politinių įvykių, vadinamųjų „juodųjų gulbių“, įtaka. D. Trump prezidentavimo pradžia ir vis dar nenuspėjama JAV politika laisvosios prekybos atžvilgiu, Kinijos vyriausybės pastangos suvaldyti šalies ekonomikos perkaitimą, OPEC susitarimai stabilizuoti naftos kainas, rinkimai svarbiausiose ES ekonomikose – Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, referendumas Olandijoje, Brexit procesas – tai įvykiai, kurie neabejotinai siūbuos finansų rinkas 2017-aisias.

2016 m. pabaigoje suaktyvėjo globali vario paklausa, apie 20 proc. kilo šios žaliavos kaina.<br>AFP/Scanpix nuotr.
2016 m. pabaigoje suaktyvėjo globali vario paklausa, apie 20 proc. kilo šios žaliavos kaina.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2017, 8:42 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:15 PM

„Aktyviam investuotojui rinkos neapibrėžtumas atveria didesnes galimybes, todėl 2017 m. bus tikrai įdomūs, o investuotojai gali pasiimti gerą pelno grąžą. Parengėme perspektyviausių 2017 m. investavimo krypčių prognozes kiekvienai turto klasei – valiutoms, akcijoms, indeksams, obligacijoms ir žaliavoms.

Pernai mūsų analitikų komandai pavyko tiksliai nuspėti rinkos kryptis visose turto klasėse, o investuotojai, kurie pasinaudojo rekomendacijomis dėl FTSE 100 indekso, sojos kainos perspektyvos ir „Apple“ akcijų, uždirbo gerą investicijų grąžą, kadangi šių pozicijų pokyčiai siekė net 12-16 proc. Sverto galimybes išnaudojusių investuotojų pelnas atitinkamai buvo dar didesnis,“ – aktyviems investuotojams skirtą 2017-ųjų metų prognozių paketą pateikė „TMS Europe“ įmonės plėtros direktorius Lietuvoje Artūras Kampanas.

Valiutų rinka – Švedijos kronos stiprėjimo metas

Švedijos krona šiuo metu yra pernelyg nuvertinta valiuta JAV dolerio atžvilgiu. Nėra reikšmingų priežasčių, kodėl ši tendencija turėtų tęstis 2017 metais. Švedijos ekonomika yra stabili, BVP augimas išliks santykinai didelis, gali siekti net iki 4 proc., šalies centrinio banko jau keletą metų vykdoma neigiamų bazinių palūkanų politika, kuria buvo siekiama skatinti ekonomiką, turėtų būti baigta. Švedijos ekonomikos augimui teigiamos įtakos turės ir globali augančios infliacijos įtaka. Visi šie faktoriai turėtų lemti Švedijos kronos JAV dolerio atžvilgiu stiprėjimą. Analitikų nuomone, 2017 m. FED neturės galimybių pakelti bazines palūkanų normas daugiau nei dvigubai.

Dar vienas veiksnys, kuris palankus Švedijos kronai, jos koreliacija su Euru. Rinkoms susidūrus su politinių veiksnių iššauktu nestabilumu, investuotojai ieškos saugesnių uostų. Jei Vakarų Europoje netikrumo rizikos pasitvirtins, Švedijos krona įgaus postūmį, kurį dar sustiprins gera valstybės skolos situacija.

Jungtinės Karalystės svaras (GBP) ir Kanados doleris (CAD) taip pat yra žemumose, tačiau tam yra realių priežasčių, kurios gali užsitęsti ir 2017-aisias metais. GBP pozicijos priklausys nuo Brexit procesų, kurie jau kelia netikrumą rinkose, matome didelę šalies mokėjimų balanso riziką. O Kanados dolerio kainai didelę įtaką darys didžiausios prekybos partnerės JAV pozicija – ar bus įgyvendinti prieštaringi prezidento D. Trump planai laisvosios prekybos sutarties atžvilgiu. Kanados dolerio kainai taip pat svarbus faktorius yra pasaulinės naftos kainos – ar pavyks OPEC stabilizuoti jas aukštesniame lygyje. Kanados centrinis bankas neturėtų didinti bazinių palūkanų normų, jo požiūris į ekonomikos skatinimą išliks nuosaikus, o tai neprisidės prie eksporto ir šalies ekonomikos augimo.

Arbitražo sandoriai – Naujosios Zelandijos doleris praranda patrauklumą, geros perspektyvos EUR/NZD sandoriams

Praėjusiais metais Naujosios Zelandijos doleris (NZD) stiprėjo ir tapo patrauklia valiuta arbitražo sandoriams. Didžiąja dalimi šią tendenciją lėmė pieno, kuris yra šalies eksporto pagrindas, kainų augimas. 2017 m. bus sunku išlaikyti NZD kilimą, kadangi Kinijos ekonomikos perkaitimas lemia netikrumą rinkose. Taigi, šiais metais NZD valiuta turi didžiausią potencialą smukti.

„TMS Europe“ tyrimų skyriaus analitikai rekomenduoja šiais metais investuoti į EUR/NZD. Eurozonos ekonomika atsigauna, politinis netikrumas turėtų išsispręsti per pirmąjį metų pusmetį, o Europos centrinis bankas turėtų sulėtinti pirkimus visose turto klasėse. Visa tai lems euro valiutos stiprėjimą 2017 m. antrajame pusmetyje.

Taip pat rekomenduojame paieškoti investicinių galimybių regioninėse kryžminėse žaliavų rinkų valiutų porose, kurios nėra smarkiai ar neigiamai koreliuojančios su pagrindinėmis valiutomis – JAV doleriu ar Euru. Rekomenduojami ilgalaikiai AUD/NZD sandoriai, kurie taip pat leis diversifikuoti investicinį portfelį.

Neaiškios Brexit perspektyvos – signalas parduoti JK obligacijas

Jungtinės Karalystės obligacijų pajamingumas pasmerktas kilti dėl globalių palūkanų normų tendencijų, kurias šalyje dar labiau sustiprina ir Brexit keliama sumaištis bei silpnas mokėjimų balansas. Naftos kainų kilimas, silpnėjantis GBP, augančios importuojamų prekių kainos didina šalies infliaciją (2017 m. prognozuojama iki 3-4 proc.).

JK centrinis bankas nebeturi erdvės skatinti ekonomiką mažindamas bazines palūkanų normas, atvirkščiai, blogiausio scenarijaus atveju, kylant infliacijai ir kapitalui sprunkant iš šalies, centrinis bankas bus priverstas pakelti bazines palūkanų normas. Kadangi JK ekonomika šiuo metu nėra patraukli tiesioginėms ar plyno lauko investicijoms, vyriausybė didina skolinimąsi leisdama obligacijas, jų pasiūla pirminėje rinkoje auga, tuo tarpu patrauklumas mažėja. Tai dar vienas faktorius, signalizuojantis, kad JK obligacijų pelningumas augs.

Nikkei 225 indeksas rodys teigiamą tendenciją

Nepaisant nervingos dinamikos 2016 m., kai Nikkei 225 indeksas krito 25 proc. į duobę, o metų gale vėl pakilo 33 proc., rekomenduojame įtraukti šį instrumentą į savo investicinį portfelį. Nikkei 225 didelę įtaką darys Japonijos centrinis bankas, kuris stengsis išlaikyti silpną Japonijos jeną JAV dolerio atžvilgiu ir taip paremti savo eksportuotojus. Ekspansinė fiskalinė Japonijos centrinio banko politika prisidės prie Japonijos įmonių finansinio rezultato augimo, tame tarpe ir bankų sektoriaus.

Vario paklausos augimą lemia pertekliniai lūkesčiai, susiję su D.Trumpo rinkiminiais pažadais

2016 m. pabaigoje suaktyvėjo globali vario paklausa, apie 20 proc. kilo šios žaliavos kaina. Kylanti kaina, įsuko spiralę, skatino investuotojus pirkti ir dar labiau didino paklausą. D. Trumpo rinkiminiai pažadai investuoti į infrastruktūros programas taip pat skatino investicijas į statybines žaliavas. TMS analitikai įspėja nepasiduoti šiai tendencijai, kadangi, vargu, ar ilgai pavyks išlaikyti vario kainas šiame lygmenyje.

Kinijos vyriausybė, siekdama išvengti nekilnojamojo turto burbulo, 2017 m. ribos statybų rinką, dėl to sumažės vario paklausa. Tikėtis, kad šį faktorių atsvers D. Trumpo žadėti infrastruktūriniai projektai irgi neverta, nes jų įtaka vario rinkai pasijus tik 2017 m. antroje pusėje ar 2018 m. Natūrali vario paklausa vėlgi priklauso nuo statybų sezono, žiemą ji būna mažiausia dėl sustojusių statybinių projektų, todėl nepateisina dabartinio paklausos bumo. Dėl šių priežasčių rekomenduojame parduoti varį, kol jo kainą vis dar palaiko pertekliniai lūkesčiai. Prognozuojame 10-15 proc. vario kainos kritimą per artimiausius 2-3 mėn.

Perspektyvi investicija į kavą

2015 metais smarkiai pigusi kava vėl turėtų sudominti investuotojus, kadangi yra susidariusios visos prielaidos šios žaliavos kainos didėjimui. Trečius metus užsitęsęs kavos deficitas jau išsėmė pasaulines kavos pupelių atsargas. 2017 m. dėl didžiausiai kavos augintojai Brazilijai būdingo derliaus cikliškumo prognozuojamas prastesnis derlius nei 2016 m., todėl šios žaliavos pasiūla išliks labai ribota.

Kavos kainai didelę įtaką daro ir Brazilijos realo kursas, kuris 2016 m. antroje pusėje augo, tačiau JAV rinkimus laimėjus D. Trump, metų pabaigoje krito kartu žemyn nutemdamas ir kavos kainų kreivę. Dabar yra tinkamas laikas pirkti kavą, nes šios žaliavos paklausa 2017 m. neabejotinai augs ir dėl žaliavos deficito, ir dėl augančio vartojimo (per metus kavos vartojimas padidėja 1-2 proc.).

Akcijų rinkoje prognozuojamas „Bayer“ triumfas

Įsigijusi bendrovę „Monsanto“, bendrovė „Bayer“ tapo didžiausia agrochemijos įmone pasaulyje. Šio sandorio potencialas dėl sinergijos vertinamas 1,2 mlrd. Įmonės perspektyva labai gera: stiprios pozicijos rinkoje, žemas įsiskolinimo lygis ir dideli rezervai.

Prie to prisidės ir silpnas euras, kuris paskatins daugiau pardavimų už Europos ribų. Be to Bayer akcijos kainos ir pelno santykis yra žemas (P/E 12), todėl investicija į akciją atsipirks greičiau nei pas konkurentus, kurių P/E yra 14.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.