7 problemos, kurios neleis atsipūsti į Davosą susirinkusiems ekonomistams

Šiųmetiniame Pasaulio ekonomikos forume Davose – įtempta atmosfera. Pasaulis ekonomistams šiuo metu pilnas naujų grėsmių, o ir senosios, tokios kaip skurdas bei klimato kaita, niekur nedingo, praneša „The Guardian“.

Pasaulis ekonomistams šiuo metu pilnas naujų grėsmių, o ir senosios, tokios kaip skurdas bei klimato kaita, niekur nedingo<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasaulis ekonomistams šiuo metu pilnas naujų grėsmių, o ir senosios, tokios kaip skurdas bei klimato kaita, niekur nedingo<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasaulis ekonomistams šiuo metu pilnas naujų grėsmių, o ir senosios, tokios kaip skurdas bei klimato kaita, niekur nedingo<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasaulis ekonomistams šiuo metu pilnas naujų grėsmių, o ir senosios, tokios kaip skurdas bei klimato kaita, niekur nedingo<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-01-17 13:35, atnaujinta 2017-04-12 01:30

Aptarti padėties pasaulyje į Davose vykstantį Pasaulio ekonomikos forumą susirinko 3 tūkstančiai politikų, verslininkų, ekonomistų bei įžymybių. Čia viskas kaip įprasta – galingos kalbos, neįtikėtina apsauga, visų sričių ekspertai, šampanas ir vieno kąsnio užkandžiai.

Bet šiemet pokyčių bus. Ekonomistus, kaip ir visą pasaulio ekonomiką, paskutinius 12 mėnesių purtė vienas sukrėtimas po kito. Prie naujos pasaulio tvarkos reikia priprasti.

Štai 7 problemos, apie kurias kalbės didžioji dalis ekonomikos forumo svečių:

1. D.Trumpas ir populizmas

Oficiali šių metų forumo tema – reaguojanti ir atsakinga lyderystė. Donaldui Trumpui ruošiantis inauguracijai tai – šiandienos aktualija.

D.Trumpas yra gyva, kvėpuojanti ir „Twitter“ pranešimus rašanti priešprieša Pasaulio ekonomikos forumui ir jo įsitikinimu, kad visose situacijose reikia ieškoti kompromisų. Forume nuolat pabrėžiama, kad didelės problemos išsprendžiamos dirbant kartu, o ne izoliuojantis.

Naujojo JAV prezidento sugebėjimas atsiliepti į visuomenės pyktį ir nusivylimą taip pribloškė ekonomistus, kad šiemet forume jie kalba apie Vakarų demokratijos krizę.

Nors pats D.Trumpas ekonomikos forume nedalyvaus, į Davosą atvyks vienas iš svarbiausių jo patarėjų – finansininkas Anthonis Scaramuccis, kuris kalbės apie naujos JAV administracijos prioritetus.

2. Kapitalizmo reforma

Praėjus 8 metams po ekonomikos krizės, Davose susirinkę ekonomistai pripažįsta, kad vien augančios pasaulio ekonomikos neužtenka, kad būtų išspręstos pasaulinės problemos.

Prieš ekonomikos forumą paruoštoje globalių rizikų ataskaitoje pabrėžiama, kad augančios populistinės nuotaikos veda prie to, kad dabartinė rinkos kapitalizmo situacija turi keistis.

Ekonomistai diskutuoja, kaip susitvarkyti su pikta viduriniąja klase ir ar reikėtų visiems gyventojams suteikti stabilias pajamas, taip siekiant apsaugoti juos nuo galimų technologinių pokyčių įtakos.

„Mašinos gali atimti iš žmonių darbus, bet jos neturėtų atimti pajamų. Nežinomybė dėl ateities darbų visuomenėje turėtų būti sutikta su socialine politika, kuri galėtų apginti visus, ne tik vargšus. Bazinės gyventojų pajamos iškyla kaip skaitmeninės eros galimybė“, – sakė Pasaulio banko ekonomistas Ugo Gentilinis.

3. Kinija

Iš komunistų lyderio klausytis paskaitos apie „viską įtraukiančią ekonomiką“ Davoso delegatams turėtų būti įdomi patirtis.

D.Trumpo išrinkimas JAV prezidentu gali sukurti globalios lyderystės vakuumą, o Xi Jinpingas galėtų jį užpildyti. Šie metai pirmieji, kai į Pasaulio ekonomikos forumą atvyksta Kinijos prezidentas. Kartu su savimi Xi Jinpingas atsiveda ir stipriai atrodančią delegaciją iš 80 verslo lyderių, ekonomistų, mokslininkų bei žurnalistų.

Savo pranešime Xi Jinpingas kalbėjo apie kooperaciją ir ekonominę globalizaciją. Kinijos lyderis įspėjo, kad šalys, propaguojančios protekcionizmą bei izoliaciją, gali susidurti su įvairiomis konfrontacijomis, skurdu ir net karo grėsmėmis.

4. Klimato pokyčiai

Aplinkosaugos problemos, kaip ir kasmet, vėl užims svarbią vietą Pasaulio ekonomikos forumo diskusijose. Šiemet ši tema gal net dar aktualesnė, kylant grėsmei, kad D.Trumpo administracija gali atšaukti JAV įsipareigojimus kovoje su klimato atšilimu.

Tuo tarpu mokslininkai įspėja – praėjusiais metais temperatūra įvairiuose regionuose buvo „pavojingai aukšta“, o kai kuriose Arkties dalyse pakilo net 20 laipsnių virš normos.

Forume aplinkosaugos temos sulauks daug dėmesio. Atlikta apklausa parodė, kad klimato atšilimas – antra globali grėsmė pasauliui po branduolinio karo.

5. Robotai

Šnekant apie ketvirtąją industrinę revoliuciją šiemet daugiausia dėmesio Davose skiriama problemoms, kurias gali sukurti technologijos, tokios kaip protingi robotai ir bepiločiai automobiliai.

Delegatai diskutuoja, ar, dėl technologijų tobulėjimo darbus prarandant milijonams žmonių, tai nesutrikdys socialinės sanglaudos ir nepaskatins populistinių partijų iškilimo.

Daug dėmesio sulaukia ir dirbtinio intelekto ir daiktų interneto technologijų plėtra. Lyderiai klausia, ar šios technologijos neatvers kelių naujoms kibernetinėms atakoms ir kibernetinės saugos problemoms.

Šiemet prabilta ir apie dirbtinio intelekto „apginklavimą“ – ekspertai įspėja, kad autonominės karo mašinos gali išstumti tradicinę karinę techniką ir ženkliai pakoreguoti ateities karinius konfliktus.

6. „Brexit“

Praėjusiais metais Davose buvo sunku rasti žmonių, kurie teigtų, kad Britanija turėtų ar galėtų iš tikro palikti Europos Sąjungą. Kaip ir D.Trumpo išrinkimas, „Brexit“ sudrebino Pasaulio ekonomikos forumo ideologinius pamatus ir iškėlė klausimą – ar tikrai ekonomistai suvokia šiandienos pasaulį?

Prekyba, žmonių judėjimas bei darbo vietų praradimas – vieni svarbiausių klausimų, susijusių su „Brexit“. Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovė Theresa May Davoso forume savo kalbą teiginiais, kad Jungtinė Karalystė pasitrauks iš bendros Europos prekių ir paslaugų rinkos ir pradės derybas dėl bendradarbiavimo su Europos Sąjunga. Ji taip pat prabilo apie imigracijos ribojimą.

7. Besivystantis pasaulis

Daugiau kaip pusė Pasaulio ekonomikos forumo bus skirta diskusijoms apie socialinį įtraukimą ir vystymąsi. Siekiant, kad besivystančių šalių problemos būtų kuo labiau išgirstos, prie diskusijų prisijungs ir įvairios pasaulio įžymybės.

Atlikėja Shakira skaitys pranešimą apie savo patirtį steigiant mokyklas neturtingiems vaikams Kolumbijoje, aktorius Forestas Whitakeris pristatys savo fondą, skirtą taikai pasaulyje skatinti, o Holivudo žvaigždė Mattas Damonas reklamuos savo labdaros projektą, skirtą aprūpinti besivystančias šalimis švariu geriamuoju vandeniu.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.