Įmonėje „Maxima LT“ praūžė permainos: ką jos reiškia?

Vienas po kito keičiasi žmonės įmonės „Maxima LT“ vadovybėje. Lyg cunamis praūžusios permainos jau baigtos? Ir ką tai reiškia?

„Maxima LT“ vidines permainas vadina siekiu, kad įmonė būtų valdoma efektyviau.<br>D.Umbraso nuotr.
„Maxima LT“ vidines permainas vadina siekiu, kad įmonė būtų valdoma efektyviau.<br>D.Umbraso nuotr.
„Nėjau dirbti į „Maximą“ pusei metų. Tikėjausi dirbti ilgiau“, – neslėpė R.Gorbačiovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Nėjau dirbti į „Maximą“ pusei metų. Tikėjausi dirbti ilgiau“, – neslėpė R.Gorbačiovas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Maxima“ tinkle nebedirba ir Ž.Valkeris, ir R.Saulytė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Maxima“ tinkle nebedirba ir Ž.Valkeris, ir R.Saulytė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aida Murauskaitė

Jan 24, 2017, 4:53 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:39 PM

Šiemet nuo „Maxima“ vairo pasitraukė Žydrūnas Valkeris. Šią savaitę paskelbta, kad nebelieka ir Korporacinių reikalų departamento vadovo Rosvaldo Gorbačiovo bei įmonės komercijos direktoriaus Pauliaus Dambrausko.

Ir tai tik kelios pavardės pasikeitusiųjų sąraše.

Praėjusių metų rezultatai „Maxima“ tinklo nedžiugina. Kaip rodo Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys, paskutinį metų ketvirtį traukėsi ir sumokamo PVM dydis, mažiau sumokėta ir pelno mokesčio.

Rinkoje pastaruoju metu nutiko keletas itin reikšmingų virsmų. Praėjusiais metais į Lietuvos prekybos sektorių atėjo dar vienas žaidėjas vokiškasis „Lidl“. Ž.Valkeris yra viešai pripažinęs, kad „Maxima“ jaučia šio žaidėjo įtaką.

Dar vieną sujudimą sukėlė ir paskelbta žinia apie „Rimi“ ir „Iki“ jungtuves. Susijungę tinklai turėtų daugiausia parduotuvių, o tai dar didins įtampą sektoriuje.

Užbaigė vieną etapą

„Maxima LT“ vidines permainas vadina siekiu, kad įmonė būtų valdoma efektyviau.

Kaip aiškino neseniai Komunikacijos skyriaus vadove tapusi Renata Dantė, komanda atnaujinta ir „Maxima LT“ struktūra tobulinta siekiant efektyvesnio bendrovės valdymo.

„Atnaujinta struktūra leis būti lankstesniems, svarbius sprendimus priimti greičiau. Pertvarkius prekybos srities valdymą, atnaujinus korporacinių reikalų departamento struktūrą užbaigiamas vienas „Maxima LT“ tobulinimo etapų. Šio etapo metu pareigas paliko 3 vadovai, metų pradžioje taip pat keitėsi generalinis direktorius ir rinkodaros departamento vadovė“, – vardijo ji.

R.Dantė sakė, kad dabar bus vertinamas įgyvendintų pokyčių efektas – ar jie duoda norimus rezultatus.

„Šiuo metu tolesnių pokyčių nenumatoma, tačiau reikia turėti omenyje, kad „Maxima LT“ veikia viename konkurencingiausių ir dinamiškiausių ekonomikos sektorių, todėl vienokie ar kitokie pokyčiai yra verslo kasdienybės dalis“, – aiškino R.Dantė.

Neturi daug laisvės

Verslo konsultacijų įmonės „OVC Consulting“ ekspertas Virginijus Lepeška mano, kad „Maxima LT“ permainos – natūralus dalykas. Tiesa, vienas aspektas stebina.

„Nieko nuostabaus nėra. Jei akcininkų netenkina situacija, šiuo atveju verslo rezultatai, ir norima ją keisti, reikia kažką daryti, keisti vadovybę.

„Maxima LT“ atveju įdomu tai, kad keičiama daug vadovų iškart. Dažnai būna keičiamas aukščiausias vadovas, o tada jis turi galimybę spręsti, ką pasilikti, kad būtų užtikrinamas tęstinumas, o kas nors keičiamas. Šiuo atveju sprendimas buvo padarytas viršuje.

Man tai sako, kad „Maxima LT“ valdymas yra centralizuotas. Strategijos požiūriu, personalo klausimų sprendimo atžvilgiu „Maxima LT“ vadovybė, ko gero, kad neturi ypač daug laisvės“.

„Tikėjausi dirbti ilgiau“

„Pokyčiai versle, tokių pokyčių būna. Ypač kai keičiasi komanda. Natūralu, kad atėję nauji vadovai turi savo lūkesčių ir savo komandą, kuri pasirengusi atitikti jų viziją“, – sakė dabar jau buvęs „Maxima LT“ Korporacinių reikalų departamento vadovas Rosvaldas Gorbačiovas.

Jis darbą įmonėje baigė šią savaitę. Pastarosiomis savaitėmis iš „Maxima“ atėjo ne viena žinia apie postą paliekančius aukštus darbuotojus. Ar akcininkai atsisakė senbuvių, mat nėra patenkinti 2016 metų rezultatais?

„Teoriškai svarstant, pokyčiai vyksta, kai kažkas nevisiškai gerai. Bet ar tai buvo tikroji priežastis – klausimas ne man“, – sakė R.Gorbačiovas.

O ir senbuviu jis negali vadintis – „Maxima“ dirbo kiek ilgiau nei pusmetį.

„Nėjau dirbti į „Maximą“ pusei metų. Tikėjausi dirbti ilgiau“, – neslėpė R.Gorbačiovas.

Ką veiks ateityje, jis dar nesvarstė, mat žinia apie pokyčius nebuvo laukta.

„Karjeros posūkio neplanavau iš anksto, tad ateities planų nekūriau, bet pamąstymų yra. Tai įvyko tik vakar. Tad šiandien noriu būti geras tėvas, dirbu taksistu – vaikus vežioju. Ateityje žiūrėsiu, ką veiksiu toliau“, – antradienį kalbėjo buvęs Korporacinių reikalų departamento vadovas.

Jis sakė išsiskyręs su „Maxima“ gražiuoju: „Tai buvo šalių susitarimu. Nėra taip, kad reikėtų bėgti ieškotis darbo tą pačią akimirką, nes nėra už ką maitinti šeimą“.

Metų pradžioje postą paliko ir „Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris, įmonėje išdirbęs per 20 metų. Ar jis jau nusprendė, ką veiks ateityje?

„Dar laikas neatėjo. Dar ilsiuosi, atostogauju. Iki vasario vidurio skirsiu laiką šeimai. Esu susiplanavęs kelionių. Noriu gyventi su šeima ir jiems atiduoti tą laiką, kurio negalėjau skirti anksčiau“, –  praėjus kelioms savaitėms po pokyčio kalbėjo Ž.Valkeris.

Vadina klaida

Šią savaitę pranešta, kad prekybos tinklą „Maxima“ valdančią bendrovę „Maxima LT“ palieka ne tik R.Gorbačiovas, bet ir įmonės komercijos direktorius Paulius Dambrauskas.

Socialinio tinklo paskyroje jis rašė: „Aš nebe Maximoj. Per 6 mėn. sužaidėm tokį nesolidų „turim įdomią poziciją, ateik; pozicijos nebėra, išeik“. Viską susumuojant, reikia pripažinti, kad „Maxima“ buvo klaida.

Išsiskirstėm draugiškai ir šiltai. Nuoširdžiai linkiu sėkmės liekantiems kolegoms, su kuriais užsimezgė super geri kolegiški santykiai“.

P.Dambrauskas socialinėje erdvėje reagavo ir sausio 9-ąją, kai pasirodė žinia apie Ž.Valkerio išėjimą.

„Šiandien rytas pasitiko aiškiu supratimu, kad you only as good as your last quarter results (geras esi tiek, kiek geri tavo paskutinio ketvirčio rezultatai – red.).

Esu laimingas, kad susikirto mano su Žydrūnu keliai. Labai gerbiamas ir mylimas vadovas. Organizacija pagedės ir bus pasiruošusi judėti į priekį dar greičiau!“, – tuomet feisbuke rašė P.Dambrauskas.

Paskelbė apie rokiruotes

Bendrovė sausį pranešė, kad valdybos sprendimu keičiama bendrovės valdymo struktūra – Pirkimų, Komercinės analizės ir Marketingo departamentai nuo antradienio bus tiesiogiai pavaldūs naujajai „Maxima LT“ generalinei direktorei Kristinai Meidei, kuri sausio 9 dieną pakeitė nuo 2014 metų rugpjūčio įmonei vadovavusį Žydrūną Valkerį.

Iki šiol jie buvo pavaldūs „Maxima LT“ komercijos vadovui P.Dambrauskui, kuris, panaikinus jo poziciją, palieka bendrovę.  R.Gorbačiovą pakeis „Maxima LT“ valdančios „Maxima grupės“ korporacinių reikalų vadovas Jaunius Špakauskas.

Pirkimų departamento vadove tampa Vilma Drulienė, iki šiol dirbusi komercijos vadove prekybos tinkle „Maxima Latvija“. Ji pakeičia Nijolę Penkovskienę.

Vasario pabaigoje bendrovę paliks ir personalo vadovė Tatsiana Ihnatovich.

Nestigo pokyčių

Gruodžio 20 d. bendrovės „Maxima LT“ komunikacijos vadove ir atstove spaudai tapo Renata Dantė.

Prieš prisijungdama prie „Maxima LT“ vadovų komandos, R. Dantė septynerius metus ėjo tarptautinės bendrovės „Danone“ ryšių su visuomene vadovės Baltijos šalyse pareigas bei buvo Lietuvos maisto pramonės asociacijos valdybos narė.

Anksčiau, iki praėjusių metų rugpjūčio, Komunikacijos skyriui vadovavo Renata Saulytė vadovavo „Maxima LT“. Nuo rugsėjo ji dirba Specialiųjų tyrimų tarnybos atstove spaudai.

Praėjusių metų rugsėjį „Maxima grupę“ paliko korporacinių reikalų vadovas Giedrius Juozapavičius. Nuo spalio 3 dienos šias pareigas pradėjo eiti buvęs komunikacijos agentūros „VRP Hill+Knowlton Strategies“ projektų vadovas J.Špakauskas.

Apyvartos rodikliai (11 mėnesių)

UAB „Maxima LT“, UAB „Palink“, UAB „Rimi Lietuva“, UAB „Norfos mažmena“ apyvarta (be PVM)   2015 m. sausio-lapkričio mėn. – 52,5 mlrd. eurų (mažmeninėje prekyboje maisto prekėmis sudaro 71,7 proc.)

2016 m. sausio-lapkričio mėn. – 2,6 mlrd. eurų (mažmeninėje prekyboje maisto prekėmis sudaro 69,8 proc.), duomenys išankstiniai

Statistikos departamento duomenys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.