Kooperatyvo „Pienas LT“ gamykla jau sudomino ES tyrėjus

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) pradėjo tyrimą dėl Lietuvos kooperatyvo „Pienas LT“ perdirbimo gamyklos. Taip pat šios įmonės laukia dar vienas teismas dėl naudojamos technologijos.

Dėl kooperatyvo „Pienas LT“ gamyklos liko dar ne vienas neatsakytas klausimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl kooperatyvo „Pienas LT“ gamyklos liko dar ne vienas neatsakytas klausimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Feb 2, 2017, 7:13 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 12:22 AM

Ne vienus metus vėluojama pastatyti kooperatyvo gamykla Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje jau veikia, nors ir ne visu pajėgumu.

Tačiau jos vadovams gali tekti aiškintis ir dėl įrangos, ir dėl gautos milžiniškos ES paramos.

Mat nuo 2010-ųjų su kooperatyvu besibylinėjantis mokslininkas ir verslininkas Vytautas Fedaravičius pernai kreipėsi į OLAF ir neseniai gavo atsakymą, kad ši tarnyba pradėjo tyrimą.

Įvardijo nusižengimus

V.Fedaravičius įsitikinęs, kad pats projektas nuo jo pradžios nėra teisėtas. Jo nuomone, pieno baltymų koncentratų gamyba išvis negalėjo būti finansuojama ES lėšomis, nes tai nėra numatyta ES steigimo sutarties prieduose.

„Pienas LT“ taip pat įtariamas neteisėtai pakeitęs projekto veiklą: nurodė gaminsiantis vienos rūšies pieno baltymus, tačiau vėliau to atsisakęs.

Taip pat OLAF pateikta informacija apie pažeistus projekto įgyvendinimo terminus ir tai, kad „Pienas LT“ tuo pačiu laikotarpiu yra gavęs ir kitokios ES paramos, nors tai nėra leistina.

Tyrimas vyksta ir tegul tyrėjai viską išsiaiškina.

Lietuvoje OLAF bendradarbiauja su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), tad lauksime išvadų.

Jie visą laiką Nacionalinei mokėjimo agentūrai aiškino viena, teismams – kita. Dabar patys giriasi, kad gamins ir kazeiną, ir išrūgų baltymus, ir pieno koncentratą. Bet tai nėra remiama veikla“, – aiškino V.Fedaravičius.

Beje, praėjusios kadencijos Seimo Kaimo reikalų komitetas pernai balandį pats kreipėsi į FNTT, kad ji išsiaiškintų, ar parama kooperatyvo gamyklai skirta teisėtai. Pasak „Pieno LT“ valdybos pirmininko Naglio Narausko, FNTT pradėjo domėtis, tyrėjams buvo pateikti prašomi dokumentai, tačiau kol kas jokių išvadų ar sprendimų nėra.

Rankų neketina nuleisti

V.Fedaravičiaus ir „Pieno LT“ keliai susikerta jau ne vienus metus. Mat šiam mokslininkui priklauso patentas „Kazeino gamybos būdas ir įrenginys“.

Jis ilgai mėgino įrodyti, kad kooperatyvo verslo plane galėjo būti pažeistos jo intelektinės nuosavybės teisės. Aukščiausiasis teismas pernai padėjo tašką šioje byloje „Pieno LT“ naudai.

Bet jau šią savaitę Vilniaus apygardos teisme ketinama atversti dar vieną bylą – dėl gamyboje naudojamo išradimo, kuris priklauso V.Fedaravičiui. Pasak mokslininko, iki šiol „Pienas LT“ pateikinėjo tokius dokumentus, kokius jo vadovams atrodė naudinga duoti teismui.

„Užtat dabar bus pradėta byla dėl technologijos.

Dokumentų yra apsčiai, tačiau teks patikrinti, kas sumontuota pačioje gamykloje iš tiesų.

Galima sakyti, kad kiekvieną vamzdį. Tada ir įsitikinsime, kas teisus“, – aiškino išradėjas.

Liko tik smulkmenos?

Savo ruožtu „Pieno LT“ vadovas N.Narauskas tvirtino, kad kooperatyvas visiškai neatsako už intelektines teisės, nes už jas atsakinga įrangą gamykloje sumontavusi Vokietijos kompanija „Pentair Sudmo“.

Neseniai „Pienas LT“ pranešė, kad gamykloje jau veikia ir džiovykla, kurios įrengimo darbai vėlavo. Todėl iš esmės projektas turėtų būti baigtas.

Bet, anot N.Narausko, liko aibė smulkmenų, tad įrangos tiekėjai dar nepaleidžiami nuo virvutės.

„Fejerverkų prireiks tiktai tada, kai nebeliks jokių neatsakytų klausimų, kai turėsime finansinę ataskaitą ir bus padėti visi parašai. Kol kas to nėra“, – sakė kooperatyvo valdybos pirmininkas.

Pastatyti vėlavo ne vienus metus

Šiuo metu „Pienas LT“ per parą perdirba apie 300 tonų pieno, nors projektinis gamyklos pajėgumas siekia 600 tonų. Anot N.Narausko, visa produkcija eksportuojama.

Kooperatyvo „Pienas LT“ gamykla turėjo pradėti veikti dar 2013 metais.

Tačiau „Pienas LT“ pakoregavo ES remiamą gamyklos projektą po to, kai 2014-ųjų birželį bankrutavo džiovyklų įrangą gamyklai turėjusi tiekti Vokietijos bendrovė „Finnah GmbH Prozess- und Verpackungstechniks“, o kitas gamintojas paprašė didesnės kainos.

Bendra projekto vertė – 41 mln. eurų (įskaičius ir jau suteiktą 15 mln. eurų ES paramą).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.