Lietuviško medaus – į valias, bet vis tiek perkame jo ir Kinijoje

Aviliuose dabar – ramybės laikas, užtat bitininkams tenka suktis, kad parduotų iškopinėtą medų. O tiek šio produkto importas, tiek eksportas pastaraisiais metais tik auga. Tačiau kainos – irgi.

Turgavietėse ir prekybos centruose kilogramas medaus per metus pabrango ne taip ir menkai – daugiau nei euru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Turgavietėse ir prekybos centruose kilogramas medaus per metus pabrango ne taip ir menkai – daugiau nei euru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak E.Augustinavičiaus, prasti metai medaus kainas gerokai kilstelėjo, taip pat ir didmenines.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Pasak E.Augustinavičiaus, prasti metai medaus kainas gerokai kilstelėjo, taip pat ir didmenines.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Feb 7, 2017, 2:04 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 2:44 PM

Apie prastą medunešį Lietuvos bitininkai pernai kalbėjo jau nuo vidurvasario. Jiems dažniau teko ne medų sukti, bet papildomai maitinti bites.

Tačiau prekyba medumi pranoko visus lūkesčius.

Tiktai pirkėjams nuo to ne saldžiau, nes tenka plačiau atverti pinigines.

Negana to, į Lietuvą atgabenama medaus ir iš Ukrainos, ir iš Kinijos. Jis ten – pigus. Pavyzdžiui, didmeninė kiniško medaus kilogramo kaina tesiekia 1,3 euro, lietuviškas kone pustrečio karto brangesnis.    

Kainos – gerokai didesnės

Pasak bitininko Eriko Augustinavičiaus, pernai pavasario medunešis bitininkus ištempė iš duobės, nes vasaros „derlius“ buvo maždaug 50 proc. mažesnis negu įprastas.

„Panašūs buvo 2011-ieji, tačiau mes tikrai nepražūsime. Bet prasti metai medaus kainas gerokai kilstelėjo, taip pat ir didmenines.

Pastarosios, palyginti su 2015 metais, nuo 2,7 euro pakilo iki 3 eurų už kilogramą.

Iš bitininkų medų superkančios įmonės jį fasuoja ir didžiąją dalį eksportuoja.

Tai būtina, nes medaus prisukama gerokai daugiau, nei jo reikia“, – kalbėjo E.Augustinavičius.

Tuo metu mažmeninę kainą pernykščiai vasaros lietūs pakėlė maždaug euru. Pernai pavasarį bitininkai už medaus kilogramą prašydavo 5 eurų, rudenį ir šiuo metu – 6–7 eurų.

Be abejo, kaina priklauso ir nuo gebėjimo derėtis su medaus pardavėju, ir nuo to, iš kokių augalų bitės nešė nektarą. Tad būna atvejų, kai ir šiuo metu kilogramui  medaus pakanka 5 ar 5,5 euro.

Pasiekė eksporto rekordą

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais per 11 mėnesių į Lietuvą buvo įvežta 1292 tonos medaus, eksportuota – 1552 tonos.

Tai daugiausia per pastaruosius šešerius metus.

Pavyzdžiui, 2011-aisiais importas sudarė 610 tonų, 2013-aisiais – apie 1003 tonas, 2015-aisiais – 1280 tonų, atitinkamai eksportas – 226, 790 bei 1445 tonas.

Praėjusiais metais importuoto medaus vidutinė kilogramo kaina sukosi apie 1,61 euro, eksportuoto – 2,82 euro.

Pernai jo buvo gabenama į Airiją, Austriją, Bulgariją, Daniją, Estiją, Ispaniją, Jungtinę Karalystę, Prancūziją, Olandiją, Švediją, bet daugiausia – į Vokietiją (per sausį–lapkritį – 510 tonų), Lenkiją (395 tonos), Latviją (119 tonų).

Tuo metu importo kelias – daug siauresnis.

Kadangi link kaimynų medaus upės teka į abi puses, per 11 mėnesių pernai iš lenkų medaus buvo nupirkta 250 tonų, iš latvių – 40 tonų, iš vokiečių – 16 tonų.

Daugiausia medaus paprastai įvežama iš Ukrainos (pernai per sausį–lapkritį – 690 tonų), o kilogramo didmeninė kaina siekė 1,97 euro. Iš Kinijos jo atplukdyta 284 tonos, kilogramo kaina – 1,3 euro.

Dairosi Izraelio link

Lietuvos bitininkai jau prakalbo apie medaus eksportą į Izraelį. Nors bitės nėra laikomas košeriniais gyvūnais, medus yra košerinis. Tačiau norint prekiauti juo su Izraeliu, tektų pasirūpinti ir specialiu sertifikatu.

Izraelyje kiekvienais metais bitės suneša apie 3000 tonų medaus, apie 1000 tonų jo importuojama iš Europos ir Pietų Afrikos Respublikos.

Bitininkų nuomone, lietuviškas medus yra aukštos kokybės ir natūralus, todėl turi puikias galimybes būti eksportuojamas į Izraelį. Juk būtent tokio ieško Izraelio pirkėjas.

Lietuviams nuo kainų Izraelyje gali net apsisukti galva: toje valstybėje 500 gramų medaus indelis atsieina nuo 10 iki 18 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.