Ramūno Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“ – daugiausia PVM skolinga įmonė Lietuvoje

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pateikė PVM skolininkų sąrašą. Jo viršuje – „valstiečių“ pirmininko Ramūno Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“.

VMI duomenimis, „Agrokoncernas“ valstybei skolingas 1,69 milijono eurų PVM
VMI duomenimis, „Agrokoncernas“ valstybei skolingas 1,69 milijono eurų PVM
VMI duomenimis, „Agrokoncernas“ valstybei skolingas 1,69 milijono eurų PVM<br>M.Patašiaus nuotr.
VMI duomenimis, „Agrokoncernas“ valstybei skolingas 1,69 milijono eurų PVM<br>M.Patašiaus nuotr.
VMI duomenimis, R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“ valstybei skolingas 1,69 milijono eurų PVM
VMI duomenimis, R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“ valstybei skolingas 1,69 milijono eurų PVM
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2017, 1:11 PM, atnaujinta Mar 20, 2020, 10:05 AM

VMI duomenimis, „Agrokoncernas“ valstybei skolingas 1,69 milijono eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Šis skaičius įspūdingas – antroje vietoje pagal nesumokėtus mokesčius atsidūrusi „Autobrava“ yra skolinga beveik perpus mažiau nei „Agrokoncernas“ – 822 tūkst. eurų.

Trečioje vietoje pagal nesumokėtą PVM – „Krasta Auto“, valstybei skolinga 582 tūkst. eurų.

Tarp didžiausių skolininkų dominuoja įmonės, kurių veikla susijusi su žemės ūkiu bei automobiliais.

Iš viso į PVM skolininkų sąrašą VMI įtraukė 336 įmones, kurios valstybei skolingos bent 10 tūkst. eurų PVM.

Į šį sąrašą nepatenka biudžetinių įstaigų, bankrutuojančių, restruktūrizuojamų įmonių skolos, taip pat tokios skolos, dėl kurių mokesčių mokėtojai yra sudarę mokestinės paskolos sutartis.

Ką reiškia skola?

VMI atstovo spaudai Dariaus Butos teigimu, kiekviena įmonė privalo PVM sumokėti iki 25 mėnesio dienos už praėjusį mėnesį. „Jeigu įmonė to nepadaro, VMI skelbia didžiausius vieno mėnesio skolininkus“, – sakė jis.

Skola apskaičiuojama pagal naujausią pateiktą deklaraciją. „Aišku, yra gerai tai, kad įmonė pateikė deklaraciją, ji deklaravo, kad turi mokėti mokesčius, tačiau laiku to nepadarė“, – kalbėjo D.Buta.

Yra įvairių priežasčių, dėl kurių įmonės gali atsidurti skolininkų sąraše. Dažniausiai atsitinka taip, kad didelėje įmonių grupėje viena įmonė nori sumokėti už kitą ir turi pateikti prašymą VMI, kad viena įmonė sumokėtų PVM su turima permoka už kitą įmonę. Prašymo nagrinėjimas užtrunka, o teisiškai įmonė tuo metu yra skolinga.

„Ar tikrai yra toks atvejis, negaliu komentuoti ir negaliu atsakyti. Greičiausiai yra taip, kad viena grupės įmonių pateikė Mokesčių inspekcijai prašymą sumokėti už kitą įmonę. Tada VMI nagrinėja prašymą, pasižiūri, ar permoka yra teisinga, ir su ta permoka padengia turimą skolą“, – aiškino VMI atstovas.

Paaiškino, iš kur skola

„Agrokoncernas“ paaiškino, kad netrukus VMI bazėje įmonės neturėtų likti tarp skolininkų.

„Už 2016 m. gruodžio mėnesį UAB „Agrokoncernas“ su UAB „Agrokoncerno grūdai“ turi mokestinės nepriemokos (ar jos dalies) perėmimo sutartį. UAB „Agrokoncerno grūdai“ grąžintina PVM suma sudaro 2 180 937 Eur UAB „Agrokoncernas“ mokėtinas PVM sudarė 2 076 007,00 Eur sumą. UAB „Agrokoncernas“ prašymą duoti sutikimą mokestinei nepriemokai perimti pateikė  2017 01 24 sumai 1 690 000,00 Eur. PVM deklaracijoje mokėtina PVM suma  2 076 007,00 Eur.

2017 01 25 buvo sumokėta pavedimu 386 007,00 Eur.  Skirtumas 1 690 000,00 Eur mokestinės nepriemokos (ar jos dalies) bus užskaitytas pagal perėmimo sutartį su UAB „Agrokoncerno grūdai“, kai mokestinį patikrinimą atliks VMI.

Sprendimas dėl nepriemokos perėmimo VMI turėtų būti padarytas iki vasario 10 dienos, tada VMI duomenų bazėse neturėtų likti informacijos apie mokestines nepriemokas. Tokie mokesčių mokėjimai yra normali praktika, kurią numato teisės aktai“, – teigiama įmonės administracijos atsiųstame pranešime.

Tik teoriniai skolininkai

„Modus Group“, kuriai priklauso „Krasta Auto ir „Autobrava“, finansų direktorius Giedrius Audickas teigė, kad VMI pateiktame sąraše yra tik teorinių skolininkų, kurių skolas VMI pati padengia.

„Kai  kurios „Modus Group“ įmonės dėl savo veiklos specifikos turi atgautino PVM, kurį pagal įstatymo numatytą galimybę galime sudengti su mokėtinu  PVM. Tai bendrai paplitusi šalyje praktika ir skolininkų sąraše tokios įmonės atsiduria tik kaip  teoriniai skolininkai – vėliau PVM skola savaime išnyksta dėl atsirandančio PVM grąžinimo, susijusio su eksportu.

Nuo prašymo sudengti PVM pateikimo dienos prašymo patvirtinimas VMI užtrunka iki 30  dienų ar net  ilgiau, tuo laikotarpiu sistemose rodoma skola, nors ir yra vykdomas skolos perėmimo procesas“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.