Juodųjų interneto gelmių lobynai: kiek kainuos nusamdyti žudiką?

Kalbama, jog juodojo tinklo (angl. – dark net) gelmėse įmanoma ne tik įsigyti vergą, bet ir be vargo pasamdyti žudiką, kuris tyliai pašalintų priešus. Sužinokite, kas nutinka tokių nusikaltimų užsakovams ir kaip juokeliai apie samdinius specialiosioms tarnyboms padeda išaiškinti potencialius žudikus.

Sužinokite, kas nutinka tokių samdomų žudikų užsakovams ir kaip juokeliai apie samdinius specialiosioms tarnyboms padeda išaiškinti potencialius žudikus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sužinokite, kas nutinka tokių samdomų žudikų užsakovams ir kaip juokeliai apie samdinius specialiosioms tarnyboms padeda išaiškinti potencialius žudikus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sužinokite, kas nutinka tokių samdomų žudikų užsakovams ir kaip juokeliai apie samdinius specialiosioms tarnyboms padeda išaiškinti potencialius žudikus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sužinokite, kas nutinka tokių samdomų žudikų užsakovams ir kaip juokeliai apie samdinius specialiosioms tarnyboms padeda išaiškinti potencialius žudikus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sužinokite, kas nutinka tokių samdomų žudikų užsakovams ir kaip juokeliai apie samdinius specialiosioms tarnyboms padeda išaiškinti potencialius žudikus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sužinokite, kas nutinka tokių samdomų žudikų užsakovams ir kaip juokeliai apie samdinius specialiosioms tarnyboms padeda išaiškinti potencialius žudikus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 12, 2017, 5:11 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:04 AM

Taip ir nesulaukė

Šio sausio pabaigoje Minesotos (JAV) gyventojui Stephenui Allwine'ui pateikti kaltinimai žmonos nužudymu. Kelis mėnesius tyrėjai klausėsi, kaip besipučianti neapykanta žmonai vertė sutuoktinį išgalvoti vis naujų jos mirties versijų.

Iš pradžių S.Allwine'as juodajame tinkle ieškojo „Besa Mafia“ – tinklapio, kuriame telkiasi smogikai. Čia jis gavo pažadą, jog galės ne tik nusamdyti žudiką, kuris be pėdsakų įvykdys bet kokio sudėtingumo žmogžudystę, bet ir parūpinti programišių, kuris auką įbaugins.

2016 m. vasarį anoniminis vartotojas, pasivadinęs dogdaygod, „Besa Mafia“ tinklapyje domėjosi, kiek atsieis žmonos nužudymas. Sutuoktinis norėjo, kad žmogžudystės vykdytojai surengtų automobilio avariją.

Tuo pat metu S.Allwine'as ieškojo tinklapio, kuriame galėtų dolerius iškeisti į bitkoinus. Kaip vėliau nustatė tyrėjai, vyras nesinaudojo tapatybę internete slepiančiais įrankiais, nors informaciją rinko iš kompiuterio namuose. Įspūdinga naršyklės istorija, kurios jis nė karto taip ir nepasivargino išvalyti, byloje tapo vienu svarbiausių įkalčių.

Kai pavyko sėkmingai dolerius išsikeisti į bitkoinus, dogdaygod „Besa Mafia“ pranešė, kad auka rengiasi į šunų parodą Ilinojuje, Moline.Be kita ko jis žudikui nurodė ir tikslų savo žmonos vardą – Amy Allwine.

Žudikas nugalabyti moters taip ir neatėjo, tačiau į jos elektroninį paštą pasipylė anonimų siunčiami grasinimai. Kažkas žadėjo su ja susidoroti ir įtikinėjo verčiau rinktis savižudybę.

Praėjus keliems mėnesiams po nesėkmingo sandorio, S.Allwine'as darsyk kreipėsi į „Besa Mafia“, tik šį sykį nutarė pasikliauti ne samdomu žudiku, o „žudynių specialistu“.

S.Allwine'as sulaukė patarimo – įsigyti preparato, kurį dažnai skiria po operacijų, kad pacientus mažiau pykintų. Vyro naršyklės istorija atskleidė, kad 2016 m. gegužę S.Allwine'as intensyviai domėjosi pavojingų vaistų tema. Vyras ir vėl įsigijo bitkoinų, o netrukus – ir didžiulį kiekį minėtos cheminės medžiagos. Sutuoktinis pusmetį slapta savo žmonai maitino tabletes, tačiau tai nedavė jokio efekto.

2016-ųjų lapkritį į Allwine'ų namus atvyko policija: vyras telefonu pranešė, kad jo pati nusišovė. S.Allwine'as puolė prie policininkų šaukdamas, kad ji guli miegamajame kraujo baloje su pistoletu rankose.

Tačiau visos detalės rodė, kad moteris nužudyta, ir be kita ko – labai jau neprofesionaliai.

S.Allwine'as policijai vaizdžiai pasakojo, kad jo sutuoktinė kentė depresiją, dažnai užsidarydavo miegamajame ir praleisdavo sporto užsiėmimus.

Bet paaiškėjo, jog vyras neapgalvojo smulkmenų. Pavyzdžiui, Amy buvo dešiniarankė, o pistoletas kažkodėl buvo jos kairėje. Moteris iš tiesų gulėjo kraujo klane, tačiau medinės grindys nusikaltimo vietoje buvo švarios.

Policijai priėjus iki S.Allwine'o telefonų ir kompiuterio, tapo aišku: vyras buvo apsėstas minties nužudyti Amy. Jis įsigijo penkis mobiliuosius telefonus, kad palaikytų ryšį su abejotinais asmenimis iš juodojo tinklo. Be to, vyras gavo leidimą laikyti pistoletą, kuris galiausiai buvo įspraustas į mirusiosios rankas, o moters kraujyje anksčiau minėto medicininio preparato kiekis leistiną normą viršijo 45 kartus.

Informacija S.Allwine'o kompiuteryje liudijo, kad jis iki paskutinės akimirkos vylėsi sulaukti pagalbos iš „Tor“ tinklo, leidžiančio internete naršyti anonimiškai, „gyventojų“. Prisikaitęs istorijų apie užsakymus su šimtaprocenčiu rezultatu, S.Allwine'as buvo pasiryžęs už tai pakloti bet kokius pinigus. Tačiau nepagalvojo, jog kiekvienas jo žingsnis saugomas naršyklės istorijoje.

Pasaka apie albanų mafiją

2016 m. gegužę programišiai įsilaužė į „Besa Mafia“ ir paviešino gausybę asmeninės žudynių užsakovų ir aukų informacijos. Buvo galima peržiūrėti vardus, elektroninių sąskaitų rekvizitus, pašto adresus bei nepaprastai daug žinių apie aukų gyvenimus su jų fotografijomis.

Visiems norintiesiems pateikti ir administratoriaus susirašinėjimai su potencialiais samdomais žudikais. Paaiškėjo, kad būsimieji žudikai turės atlikti bandymus: padegti bet kurį tuščią automobilį, nusikatimą nufilmuoti, o vaizdo medžiagą paviešinti „YouTube“ tinklapyje prisidengus netikru vardu. Instrukcijoje nurodyta, kad filmuodami padegėjai negali kalbėti.

Peržiūrėję visą archyvą kibernetinio saugumo specialistai aptiko įdomų laišką, kuriame „Besa Mafia“ administracija aptaria reikalus su asmeniu, prisistačiusiu teisėsaugos organų darbuotoju.

Po neilgo susirašinėjimo samdomų žudikų bendruomenės moderatorius pašnekovui perduoda visą turėtą informaciją apie galimą nužudymą. „Mes priimame žmogžudysčių užsakymus, tačiau jokių žudikų mūsų bendruomenėje nėra. Paprastai apie užsakymus nužudyti pranešame policijai ir pareigūnams perduodame informaciją apie aukų buvimo vietą“, – rašyta administratoriaus laiške.

O pašnekiuose su eiliniais klientais „Besa Mafia“ įkūrėjai bendrauja lyg būtų nusikaltėliai iš Albanijos, palaikantys ryšius su „geriausiais samdomais žudikais JAV, Kanadoje ir Europoje“.

Susipažinusieji su portalo veikla teigia, jog bendravimas su administratoriumi tik sukelia juoką.

Už priešo pašalinimą „Besa Mafia“ prašo nuo 5 iki 200 tūkst. JAV dolerių. Tačiau sukčiai iš užsakovų daugiausia gauna bitkoinus, visame internete apie save sėja teigiamus atsiliepimus ir atkakliai redaguoja informaciją apie Albanijos mafiją „Wikipedia“ tinklapyje, taip siekdami įsirašyti į nusikalstamo pasaulio istoriją.

Žudikai, kurių nėra

2015 m. vasarį Niujorko teismas pripažino, jog didžiausios pasaulyje nelegalios platformos „Silk Road“, suteikiančios erdvę prekiauti narkotikais ir kitomis neleistinomis prekėmis, įkūrėjas Rossas Ulbrichtas yra kaltas dėl neteisėto psichotropinių medžiagų pardavinėjimo, pinigų plovimo, įsilaužimų į kompiuterių sistemas ir šešių užsakytų žmogžudysčių.

Kaltinimai šaltakraujiškų žmogžudysčių užsakymu nuskambėjo kaip sykis tuo metu, kai R.Ulbrichto advokatai iškėlė klausimą dėl kaltinamojo paleidimo už užstatą.

Federalinio tyrimų biuro darbuotojai neva aptiko išsyk šešis žmogžudysčių užsakymo atvejus, kurių užsakovas – lyg ir juodojo tinklo platformos įkūrėjas.

Aukų sąraše buvo „Silk Road“ bendraminčiai, nesąžiningi pardavėjai ir keli asmenys, nežinia kuo neįtikę R.Ulbrichtui.

Informacija, jog „Silk Road“ organizatorius gali būti žudynių užsakovas, žiniasklaidoje pasklido akimirksniu. Tačiau tyrėjai kažkodėl užmiršo kaltinimus: pasirodė, kad penkių nužudymų apskritai nebuvo, o šeštasis rodėsi pernelyg painus.

Vienas iš platformos vadeivos pavaldinių lyg ir susisiekė su samdomu žudiku, kad pašalintų kažkokį liudininką, tačiau paaiškėjo, jog žudikas iš tiesų yra Federalinio tyrimų biuro agentas. Šį epizodą nutarta panagrinėti detaliau, tačiau teisme apie jį daugiau neužsiminta. Tikėtina, kad tyrėjams taip ir nepavyko įrodyti, jog egzistavo realus žudikas – galutiniame sprendime joks samdomas nusikaltėlis taip ir nepaminėtas.

Iš tiesų kol kas nėra jokių įrodymų, kad įvykdyta bent viena juodajame tinkle užsakyta žmogžudystė. Tačiau „Tor“ ir toliau sukasi gandai apie tinklapius, kuriuose galima rasti realių samdomų žudikų, kurie, tiesa, eiliniams vartotojams nepasiekiami. Vis dėlto dažniausiai tokie šaltiniai tėra jaukas, už kurio slepiasi policininkai arba bitkoinus apgaule išviliojantys sukčiai.

Parengta pagal užsienio spaudą

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.