„MG Baltic“ siūlo milijoną už Nepriklausomybės Akto originalą

Verslininko Dariaus Mockaus

Verslininko Dariaus Mockaus kontroliuojamas koncernas „MG Baltic“ trečiadienį pasiūlė milijoną eurų už 1918 metų Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą.<br>T.Bauro ir D.Umbraso nuotr.
Verslininko Dariaus Mockaus kontroliuojamas koncernas „MG Baltic“ trečiadienį pasiūlė milijoną eurų už 1918 metų Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą.<br>T.Bauro ir D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2017, 8:49 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 1:57 AM

„Koncernas „MG Baltic“ įsipareigoja dokumentą sugrąžinusiam asmeniui sumokėti 1 milijoną eurų, o patį Nepriklausomybės Aktą neatlygintinai perduoti Lietuvos valstybei“, – rašoma skelbime, paskelbtame didžiausiuose šalies laikraščiuose. Šiai iniciatyvai sukurtas ir specialus interneto puslapis.

Jono Basanavičiaus pirmininkaujama Lietuvos Taryba Nepriklausomybės Aktą pasirašė 1918 metų vasario 16 dieną Vilniuje.

Akto originalas buvo perduotas J.Basanavičiui, bet niekuomet nebuvo paviešintas. Apie jo dublikato vietą nežinoma nuo 1940-ųjų, kai Lietuvą okupavo sovietai. Iki tol jis saugotas Prezidentūros archyve Kaune. Žiniasklaidoje prieš kelerius metus buvo spekuliacijų, kad jį gali saugoti tarpukario Lietuvos prezidento Antano Smetonos giminės.

„MG Baltic“ anksčiau ketino Vilniuje pastatyti paminklą J.Basanavičiui, bet šie planai sulaukė prieštaringų vertinimų, kai atsidūrė teisėsaugos akiratyje galimos politinės korupcijos byloje. Joje įtarimai pateikti „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir buvusiam liberalų vadovui Eligijui Masiuliui.

Anot žiniasklaidos pranešimų, teisėsauga tiria versiją, jog „MG Baltic“ siekė įtikinti sostinės valdžią dėl paminklo konkrečioje vietoje senamiestyje, kad joje statybų nepradėtų konkurentai. Pats D.Mockus yra sakęs, kad koncernui paminklo pastatymo vieta nerūpėjo.

Milijonas už Nepriklausomybės Aktą – ne pirma „MG Baltic“ vieša akcija artėjant Valstybės atkūrimo dienos 99-osioms metinėms. Pirmadienį koncernas pranešė, kad mažesnį J.Basanavičiaus skulptūros modelį perdavė Lietuvos nacionaliniam muziejui. Anksčiau šį mėnesį koncernas Seimo nariams išsiuntė knygas apie J.Basanavičių, bet Seimo pirmininkas pranešė, kad dauguma parlamentarų jas grąžino verslininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.