Aušra Maldeikienė negalėjo patikėti: iškeikė valdžios ruošiamą solidarumo mokestį

Naujoji Vyriausybė prisiminė progresinius mokesčius? Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plano projekte numatyta įvertinti solidarumo mokesčio viršutinei didelių pajamų daliai tikslingumą ir jį įvesti, jei vertinimo rezultatai bus teigiami.

A.Maldeikienė rimtai supyko ant S.Skvernelio ir ketina rašyti jam viešą laišką.<br>T.Bauro nuotr.
A.Maldeikienė rimtai supyko ant S.Skvernelio ir ketina rašyti jam viešą laišką.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2017, 6:42 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:34 PM

Tiesa, Seimo nariai užsirūstino, kad Vyriausybės planai pirmiausia pasiekė žiniasklaidą, o Seimo nariai kol kas su jais nesupažindinti.

„Vyriausybės planas nėra paskelbtas. Aš negaliu komentuoti. Tegul Vyriausybė komentuoja. Mums pristatytas projekto projektas. Mes teikiame siūlymus, kurie vėliau bus apibendrinti“, – kalbėjo Seimo narys Stasys Jakeliūnas.

Susipažinti su naujienomis neturėjo galimybės ir Seimo narė ekonomistė Aušra Maldeikienė: „Neetiškai elgiasi Vyriausybė. Seimo nariai nieko apie tai nežino. Saulius Skvernelis pastato mus į padėtį, kuri yra žemesnė“.

„Kiaulės irgi moka mokesčius“

Solidarumo mokestis laikomas priemone, skirta pajamų nelygybei mažinti.

„Norėčiau suprasti, gal iki solidarumo mokesčio įvedimo reikėtų gyvulių ūkio lygiausias kiaules, kokie šiuo metu pasirodo esantys valstiečiai, paprašyti prisidėti nors tiek mokesčiais, kiek prisideda minimalią algą gaunantis žmogus?“ – prisimindama George'o Orwello „Gyvulių ūkį“ kalbėjo A.Maldeikienė.

Ji tęsė: „Ir tas tarifas didės dešimt kartų. O tie žmonės uždirba labai nemažas sumas. 2015 metais – per 1,1 mlrd. eurų gautos ūkininkų pajamos, o mokesčių beveik nerasta. Viso labo 60 tūkstančių. Vėl aš skelbiu duomenis, kuriuos skelbia spauda, mat jie neviešinami net Seimo nariams.

O kas atsitiktų ir kiek biudžetas gautų papildomų pajamų, jei valstiečiai mokės mokesčius, bent tokius, kokius moka minimalią algą gaunantis žmogus? Gal tiems, kurie gauna dideles sumas darbo užmokesčio ir moka 42 proc. pajamų, gal jiems net sumažės mokesčiai ir bus daugiau socialinio teisingumo?“ – kalbėjo A.Maldeikienė.

Ji sakė esanti kategoriškai prieš solidarumo mokestį.

„Šiandien aš esu kategoriškai prieš iki to momento, kol konkrečiai sužinosiu, kas yra tie solidarumo mokesčio mokėtojai. Nes dabar susidaro įspūdis, kad tai vėl samdomi žmonės, kurie ir taip moka 42 proc. mokesčius.

Iš tikrųjų Vakaruose tokį didelį mokestį moka labai turtingi žmonės, kurie neturi problemų dėl elementarių sąskaitų apmokėjimo. Lietuvoje tokį mokestį moka žmogus, kurio pajamos – 900 eurų, kuris gali net nepragyventi iš tokių pinigų, jei jis turi vaikų ir būsto paskolą. Jam tai gali būti bado dieta.

O jie įsivaizduoja jį kaip turtingą“, – savo nuomonę dėstė ekonomistė.

Ji sakė pirmiausia norinti žmogiško S.Skvernelio komentaro, kad jis pasakytų, kokios gyventojų grupės jį galėtų mokėti.

„O jei tai samdomi žmonės, tai galėtų būti tik tie žmonės, kurie per metus uždirba 150 tūkst. eurų. Ir tai turėtų galioti visiems, įskaitant kiaules iš gyvulių ūkio. Kiaulės irgi moka mokesčius“, – kalbėjo A.Maldeikienė.

Nuo socialinių išmokų – iki akcizų

Vyriausybės numatytame darbų plane numatoma ir socialines išmokas susieti su minimaliu vartojimo krepšeliu, sukurti vienišo pensinio amžiaus asmens paramos sistemą.

Tarp darbų – ir Socialinio būsto fondo plėtra nuomojant būstą rinkoje, įdiegiant paskatas nuomotojams, o visiems asmenims ir šeimoms, turintiems teisę į paramą būstui išsinuomoti, gauti būsto nuomos mokesčio dalies kompensaciją.

Tarp užmojų – ir mažas pajamas gaunančių gyventojų išlaidų vaistams sumažinimas, kompensuojant visą vaisto kainą ir skatinant racionalų vaistų vartojimą, ir PSDF biudžeto lėšomis apmokamų odontologijos paslaugų apimties padidinimas.

Vyriausybės plane numatomas ir darbo užmokesčio viešajame sektoriuje konkurencingumo didinimas bei pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl darbo užmokesčio kėlimo.

Vyriausybė skelbia ketinanti tobulinti mokesčių sistemos struktūrą ekonomikos augimui palankia kryptimi ir optimizuoti mokesčių bazę.

Tam, kaip rašoma projekte, reikia įvertinti galimybę bei nustačius tikslingumą, perkelti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas (įskaitant privalomojo sveikatos draudimo įmokas) darbuotojui bei sujungti gyventojų pajamų mokestį ir dalį socialinio draudimo įmokų.

Tarp Vyriausybės darbų – ir mažinti gyventojų pajamų mokesčio naštą mažiausias pajamas gaunantiems asmenims bei vaikus auginantiems asmenims. Taip pat įvertinti galiojančias mokestines lengvatas ir panaikinti tas, kurios nepasiekia joms keliamų tikslų, nėra efektyvios ir socialiai teisingos.

Vyriausybė numačiusi įvertinti ir panaikinti mokestines kliūtis alternatyvaus finansavimo rinkos plėtrai, verslui siekiant finansavimo gavimo palengvinimo bei keisti akcizų tarifus ir akcizų taikymo apimtį, įvertinus jų įtaką viešiesiems finansams, šalies ekonomikai ir akcizų surinkimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.