Pristatytas Vyriausybės darbų planas: automobilių ir solidarumo mokesčių neliko

Vyriausybės kanceliarija galiausiai viešai paskelbė Vyriausybės programos įgyvendinimo plano projektą.  „Norėtųsi padėkoti visiems, kurie dar iki projekto paskelbimo, vadovaudamiesi dar tik juodraštiniais variantais, parodė ir teberodo aktyvų susidomėjimą planu.

Premjero S. Skvernelio teigimu, Vyriausybės planas apima visas valstybei būtinas ateinančių ketverių metų pokyčių sritis.<br>T.Bauro nuotr.
Premjero S. Skvernelio teigimu, Vyriausybės planas apima visas valstybei būtinas ateinančių ketverių metų pokyčių sritis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (20)

Lrytas.lt

Mar 2, 2017, 9:34 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:39 PM

Dabar, kai plano projektas paskelbtas oficialiai, toliau tęsime diskusijas su visuomene, nevyriausybinėmis organizacijomis, asocijuotomis verslo struktūromis ir kitomis institucijomis“, – sako premjeras Saulius Skvernelis.

Solidarumo mokesčio neliko

Prieš pasirodant priemonių planui, viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad Vyriausybė svarsto apie naujus mokesčius. Buvo kalbama ir apie „solidarumo“ mokestį, kurį turėtų mokėti daugiausia užsidirbantys, ir apie automobilių apmokestinimą.

Tačiau panašu, kad, kilus visuomenės ir pačių valdininkų pasipiktinimui, prieš pat paskelbiant oficialią programą valdantieji persigalvojo – oficialiame priemonių plane apie šiuos mokesčius neužsimenama, o finansų ministras Vilius Šapoka antradienį teigė, kad neturėtų būti svarstoma apie jokius naujus mokesčius, kol nebus pertvarkyta ir tinkama isureguliuoti dabartinė mokesčių sistema.

Plane taip pat numatoma keisti tikslinių kompensacijų skyrimo tvarką, užsimenama ir apie daug diskusijų sukėlusį minimalių poreikių krepšelį – planuojama su juo sieti socialines išmokas. Numatomos ir diskusijos dėl minimalaus darbo užmokesčio ir „nacionalinis susitarimas dėl darbo užmokesčio kėlimo“.

„Vaiko pinigus“ siūloma skirti visiems šeimoje auginamiems vaikams, taip pat sukurti sistemą, kuri remtų jaunas šeimas, perkančias būstą provincijoje.

Vyriausybės priemonių plane numatomas ir balsavimo internetu sistemos sukūrimas, sveikatos priežiūros įstaigų konsolidavimas, galimybė internetu juridinį asmenį užregistruoti per vieną darbo dieną.

Būtini pokyčiai

Šios Vyriausybės plane nėra elementų, kurie atitinkamuose dokumentuose nuolat atsispindėdavo anksčiau, o būtent – procesinių, einamųjų valstybės institucijų darbų. „Planą grindžiame orientuodamiesi į valstybei būtinus pokyčius, o ne tik kasdieninius darbus, kurie bet kokiu atveju bus daromi ir padaryti“, – akcentuoja Ministras Pirmininkas.

Sudarant planą vadovautasi principu, jog tiek planavimas, tiek ir darbas turi būti vieningas, kuomet visos įstaigos siekia bendro Vyriausybės tikslo. Nelieka ankstesnių tradicijų, kuomet kiekviena institucija planuodavo tik savo veiklas, neatsižvelgdama į bendrus prioritetus.

Premjero S. Skvernelio teigimu, Vyriausybės planas apima visas valstybei būtinas ateinančių ketverių metų pokyčių sritis. Kaip vienas iš prioritetinių sričių būtų galima paminėti šias:

- Kova su skurdu ir socialinės įtraukties didinimas, mažinant gyventojų pajamų nelygybę, didinant įsitraukimą į darbo rinką ir stiprinant paramą šeimai;

- Sisteminė visų švietimo sistemos grandžių pertvarka;

- Inovatyvios ekonomikos plėtra, didinant verslo našumą ir kuriant į aukštą pridėtinę vertę orientuotas darbo vietas regionuose;

- Mokesčių sistemos struktūros tobulinimas ekonomikos augimui palankia kryptimi ir mokesčių bazės optimizavimas, šešėlinės ekonomikos mažinimas;

- Viešojo sektoriaus veiklos efektyvumo didinimas, atsisakant viešajam sektoriui nebūdingų paslaugų ir konsoliduojant bendrąsias funkcijas;

- Valstybės turto efektyvus panaudojimas ir valstybės įmonių kuriamos vertės didinimas bei kitos sritys.

Visą Vyriausybės priemonių planą rasite čia,  dešinėje pasirinkę skiltį „priedai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.