Jie ir vėl gadina Kaziuko mugę – kelia triukšmą ir skleidžia smarvę

Kodėl Kaziuko mugės prekeiviams leidžiama naudoti elektros generatorius? Toks klausimas kilo ne vienam lankytojui, pasibaisėjusiam Senamiesčio gatves užtvindžiusiu vidaus degimo variklių triukšmu.

Kaziuko mugėje generatoriai vakar buvo išrikiuoti jau nuo ankstaus ryto.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kaziuko mugėje generatoriai vakar buvo išrikiuoti jau nuo ankstaus ryto.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Mar 4, 2017, 4:00 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 3:55 PM

Kaziuko mugėje jau nuo ankstaus penktadienio ryto rikiavosi plerpiantys elektros generatoriai. Daugiausia jų buvo prie palapinių, kuriose prekiaujama maistu.

Gerai, kad Gedimino prospekte nedaug gyventojų, kuriems gali trukdyti plerpimas, tačiau pačiame centre yra ne vienas viešbutis, kurio klientai galbūt nori pailsėti.

Jau anksčiau elektros generatoriai Gedimino prospekte užkliuvo ir buvusiam Vilniaus mero patarėjui Eduardui Kriščiūnui.

Piktinosi ir anksčiau

„Vėl tenka baisėtis, kaip savivaldybės tarnautojai spjauna į įstatymus ir sveiką protą, kaip žmonės taikstosi su tuo, kas blogina jų gyvenimo sąlygas“, – stebėjosi E.Kriščiūnas.

Elektros generatorių keliamas triukšmas jį piktino ir praėjusį šeštadienį, kai Gedimino prospekte vyko Užgavėnėms skirta mugė.

Keliamą triukšmą jis išgirdęs dar Vilniaus gatvėje. O pasukęs į Gedimino prospektą vaizdą liūdnai juokaudamas pavadino generatorių švente. Kad nenusineštų vagys, elektrą gaminanti įranga buvo prirakinta prie medžių, kelio ženklų.

Benzino ar dyzelino generatoriai ne tik kėlė triukšmą, bet ir skleidė smarvę.

Be to, teko žiūrėti po kojomis, kad neužkliūtum už laidų, nutiestų per šaligatvį nuo generatorių iki palapinių.

Savivaldybėje nieko nepešė

Anot E.Kriščiūno, per kiekvieną renginį padėtis vis blogėja, tad neapsikentęs triukšmo jis puolė skambinti savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnams.

„Prisiskambinęs ir pasidalijęs problema supratau – jie niekur nevažiuos ir ateityje nieko nedarys, kad renginių organizatoriai užtikrintų pardavėjams tylų elektros tiekimą, o ne paliktų kiekvieną jų patiems pasirūpinti.

Nejaugi reikės surengti performansą su generatoriais ir motoriniais pjūklais, kad savivaldybė suprastų, jog triukšmas miesto centre nėra pageidaujamas?“ – stebėjosi aktyvus vilnietis.

E.Kriščiūnas dar praėjusiais metais klausė mero Remigijaus Šimašiaus, ar nereikėtų uždrausti per renginius naudoti generatorius. Jis dar siūlė švenčių rengėjus įpareigoti pasirūpinti ne tokiais triukšmingais elektros gamybos būdais.

Privaloma balta spalva

E.Kriščiūno nuomone, būtų galima susitarti, kad elektrą prekeiviai prisijungtų nuo šalia esančių parduotuvių, kavinių. Galėtų ir miestas pasistengti – įrengti kelis kištukinius lizdus ir juos išnuomoti renginių metu.

„Manau, kad prekeiviai apsidžiaugtų, jei jiems nereikėtų nuomotis generatorių, o renginių dalyviai galėtų susišnekėti“, – tvirtino E.Kriščiūnas.

Per vieną praėjusiais metais vykusią šventę jis Gedimino prospekte nuo Jogailos iki A.Vienuolio gatvės suskaičiavo net aštuonis veikiančius generatorius.

Kaziuko mugės rengėjas Vytenis Urba negirdėjo, kad prekeiviai arba lankytojai skųstųsi dėl generatorių keliamo triukšmo.

Tad prekeiviams dėl generatorių reikalavimų nėra. Be įvairių taisyklių produkcijai, galioja tik viena nuoroda – mugėje prekiauti nuo prekystalių, vežimėlių, automobilių bei palapinių, kurių vyraujanti spalva yra balta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?