Niujorko akcijų biržoje – milžiniška sumaištis

Amerikiečių kompanija „Snap“, kuriai priklauso dingstančių pranešimų programėlė „Snapchat“, Niujorko akcijų biržoje sukėlė milžinišką sumaištį.

„Snap“ įkūrėjai B.Murphy (nuotr. kairėje) ir E.Spiegelis džiūgavo, kaip ir pastarojo sužadėtinė M.Kerr (nuotr. apačioje), fotografuodamasi Niujorko biržoje.<br>AP nuotr.
„Snap“ įkūrėjai B.Murphy (nuotr. kairėje) ir E.Spiegelis džiūgavo, kaip ir pastarojo sužadėtinė M.Kerr (nuotr. apačioje), fotografuodamasi Niujorko biržoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 4, 2017, 4:00 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 3:55 PM

„Snap“ startavo biržoje surengusi pirminį akcijų platinimą (IPO).

Jis buvo netgi sėkmingesnis nei kadaise „Facebook“.

Investuotojai tarsi pamišo

Jau pati IPO kaina – 17 JAV dolerių (16 eurų) už akciją viršijo lūkesčius. Tačiau jau pirmąją dieną biržoje ji šoktelėjo 44 proc. – iki 24,48 JAV dolerio.

Tad bendrovės rinkos vertė viršijo 30 mlrd. JAV dolerių.

IPO metu „Snap“ iš viso surinko 3,4 mlrd. dolerių ir netgi aplenkė „Facebook“, kuris savo IPO metu 2013 metais surinko 3 mlrd. dolerių.

O „Snap“ vadovas ir kūrėjas Evanas Spiegelis IPO metu uždirbo 272 mln. dolerių.

„Snap“ akcijų populiarumo nesumažino klausimai, susiję su bendrovės valdymu ir nuosavybės struktūra, ir tas faktas, kad pernai įmonės nuostoliai padidėjo nuo 373 mln. iki 515 mln. JAV dolerių.

Tiesa, „Snap“ praėjusiais metais apyvartą padidino septynis kartus – iki 404,5 mln. JAV dolerių, tačiau įmonė dar niekada nėra uždirbusi pelno.

Peržiūri ir išnyksta

„Snapchat“ programėlę 2011 metais sukūrė Stanfordo universiteto studentai.

Ši programėlė labai populiari, nes užtikrina didelį anonimiškumo lygį, – nuotraukos ir vaizdo įrašai išnyksta iš karto po jų peržiūros, ir ne tik iš telefono, bet ir kompanijos tarnybinių stočių.

Kasdien šia programėle besinaudojančių žmonių skaičius pernai išaugo 48 proc. – iki 158 mln. ir viršijo „Twitter“ vartotojų skaičių (mažiau nei 140 mln.).

Tačiau auditorijos augimo tempas lėtėja. Tiesa, investuotojus vilioja tai, kad „Snapchat“ programėle daugiausia naudojasi aktyvūs jauni žmonės, kurie tai daro maždaug pusvalandį per dieną.

Šiais metais kompanija tikisi apyvartą padidinti iki 936 mln. JAV dolerių.

Pirko ir lietuviai

Mūsų šalies investicinės bankininkystės įmonės „Orion“ spėjimu, Lietuvos investuotojai IPO metu įsigijo „Snap“ akcijų maždaug už 5 mln. JAV dolerių.

„Skaičiuojama, kad „Snap“ kompanija IPO metu uždirbo apie 2,5 mlrd. JAV dolerių.

Dar apie milijardą pardavus dalį akcijų atiteko kompanijos vadovams ir pirmiesiems investuotojams.

Tokie rezultatai turėtų paskatinti ir kitas bendroves sparčiau artėti prie IPO“, – svarstė „Orion“ Kapitalo rinkų skyriaus vadovas Mindaugas Strėlis.

Tarp įmonių, kurios dar šiemet gali pasiūlyti savo akcijas viešai, pirmiausia minimos „Spotify“, Elono Musko „SpaceX“, „Dropbox“. Artimiausiu metu, pasak M.Strėlio, taip pat gali prisijungti „Uber“ ir „Airbnb“. (BNS, ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.