Dolomito gavyba šalyje auga

Lietuvoje 2016 metais išgauta 1,3

Leidimus naudoti dolomito išteklius turi aštuonios įmonės, o gavyba užsiima penkios iš jų.<br>M.Vizbelio nuotr.
Leidimus naudoti dolomito išteklius turi aštuonios įmonės, o gavyba užsiima penkios iš jų.<br>M.Vizbelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eltos, lrytas.lt inf.

2017-03-13 12:53, atnaujinta 2017-04-08 02:12

Dolomitas aptinkamas įvairiuose geologiniuose sluoksniuose, tačiau praktinę reikšmę turi tik arčiausiai žemės paviršiaus šiaurinėje Lietuvos dalyje slūgsantys klodai. Dolomitas išgaunamas tik atviruose kasiniuose – karjeruose. Visi ištyrinėti telkiniai ir prognoziniai plotai yra Pakruojo, Joniškio, Akmenės, Biržų ir Rokiškio rajonuose.

Leidimus naudoti dolomito išteklius turi aštuonios įmonės, o gavyba užsiima penkios iš jų. Daugiausia šių išteklių yra Pakruojo rajone. Jis kasamas Petrašiūnų II, Klovainių ir Krivaičių telkiniuose. Joniškio rajone eksploatuojamas Skaistgirio telkinys. Rokiškio rajone baigiamas parengti naudoti Čedasų telkinys. Dar nepradėti eksploatuoti Narbučių (Akmenės r.), Margių ir Petrašiūnų III (Pakruojo r.) telkiniai.

Dolomitas naudojamas skaldai, apdailos plokštėms, statybiniam akmeniui, mineralinei vatai gaminti, rūgščiai dirvai kalkinti. Jis taip pat gali būti naudojamas kalkių, romancemento, stiklo gamybai, metalurgijoje, metalinio magnio išgavimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.