Rusija pristigo pieno – naudoja keisčiausius pakaitalus

Pakeisime importinius produktus savais! Taip Kremlius, paskelbęs sankcijas Vakarams, drąsino vietos gamintojus. Tačiau planas nepavyko.

Ketvirtadalis parduodamų pieno produktų 84 iš 85 Rusijos regionų yra nekokybiški. Kai kurie iš jų netgi pavojingi sveikatai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ketvirtadalis parduodamų pieno produktų 84 iš 85 Rusijos regionų yra nekokybiški. Kai kurie iš jų netgi pavojingi sveikatai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Mar 14, 2017, 6:40 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:07 AM

Ketvirtadalis parduodamų pieno produktų 84 iš 85 Rusijos regionų yra nekokybiški. Kai kurie iš jų netgi pavojingi sveikatai.

Tokius duomenis pateikė ne bet kas, o itin akylai vietos rinką nuo importinės produkcijos serginti tarnyba „Rosselchoznadzor“.

Jos ataskaitoje taip pat skelbiama, kad Rusijoje smunka pieno ir jo produktų vartojimas. 2013 metais vienam gyventojui vidutiniškai teko 248 kilogramai pieno, o 2015-aisiais – jau tiktai 210. Savo ruožtu Rusijos sveikatos ministerijos rekomenduojama vartojimo norma siekia 325 kilogramus per metus.

Gamintojai irgi nepersistengia. Per pirmąjį 2016-ųjų pusmetį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2015 metais, pieno ir jo produktų gamyba Rusijoje susitraukė, importas – irgi. Užtat pienas pabrango 17 proc., o sviestas ir sūriai – daugiau nei 12 proc.

Rusijos žiniasklaida jau ne sykį skelbė apie vitrinose siūlomas klastotes. Parmezanas ar feta gaminamas ne užsienyje, o pačioje Rusijoje. Ir nebūtinai smulkiose įmonėlėse, o dideliuose fabrikuose – jie nesilaiko įprastos receptūros, naudoja gerokai pigesnes žaliavas, bet kainas „pamiršta“ sumažinti.

Netgi remiantis oficialiais duomenimis, į Rusiją kiekvienais metais importuojama ketvirtadaliu daugiau pieno riebalų pakaitalo – palmių aliejaus. Gamintojai teisinasi, kad jis visiškai nepavojingas sveikatai, nes yra natūralus maisto produktas.

Bet medikai tvirtina, kad augaliniai riebalai kaloringesni nei gyvulinės kilmės, todėl nuolat juos vartojant kyla pavojus nutukti. O, pasirodo, nepaisant sunkmečio, pagal antsvorį turinčių gyventojų dalį Rusija yra ketvirta pasaulyje po JAV, Kinijos bei Indijos.

Kol 2014 metų rugpjūčio 7-ąją nebuvo įvestas embargas vakarietiškiems maisto gaminiams, Rusija pagal pieno ir jo produktų importą buvo ketvirta pasaulyje, nes įsiveždavo daugiau negu 25 proc. reikalingos produkcijos.

Dabar kone visos Europos, kaip ir JAV, Kanados arba Australijos, gamintojams rusų rinka uždaryta.

Didžiausia užsienio tiekėja lieka Baltarusija: pasak Rusijos žemės ūkio ministro Aleksandro Tkačiovo, kaimyninės šalies pieno gamintojai čia per metus parduoda produktų už daugiau negu 3 mlrd. JAV dolerių (dabartiniu kursu – 2,83 mlrd. eurų).

Tuo metu pačios Rusijos fermose pernai primelžta pieno mažiau nei 2015-aisiais – 30,7 mln. tonų. Deficitas – mažiausiai 7 mln. tonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.