Ekspertai: „Svarbu, kad TV3 išlieka Vakarų investuotojų rankose“

Švedijos žiniasklaidos koncerno

Švedijos žiniasklaidos koncerno „Modern Times Group“ sprendimas verslą Baltijos šalyse, įskaitant Lietuvos TV3 televizijos grupę, parduoti JAV fondų valdymo bendrovei „Providence Equity Partners“ leis išlaikyti vakarietiško verslo tradicijas žiniasklaidos rinkoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Švedijos žiniasklaidos koncerno „Modern Times Group“ sprendimas verslą Baltijos šalyse, įskaitant Lietuvos TV3 televizijos grupę, parduoti JAV fondų valdymo bendrovei „Providence Equity Partners“ leis išlaikyti vakarietiško verslo tradicijas žiniasklaidos rinkoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2017, 10:45 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 8:04 PM

„Svarbu tai, kad mums strategiškai svarbi žiniasklaida išlieka Vakarų kapitalo rankose. Esame turėję ir kitų pavyzdžių, kai žiniasklaidą iš Skandinavijos investuotojų perimdavo mūsų vietinis verslas (2003 metais koncernas „MG Baltic“ iš Švedijos „Bonnier“ grupės įsigijo LNK televiziją – BNS), o įsigytos žiniasklaidos priemonės tapdavo antrine arba net palaikomąja naujųjų savininkų veikla“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

„Šiuo atveju vakarietiškas kapitalas yra svarbus, nes yra išlaikomi ir vakarietiški medijos principai. Kuo daugiau vakarietiško verslo pas mus, tuo geriau“, – pridūrė jis.

N.Maliukevičiaus teigimu, tai susiję ne tik su politiniais, bet ir su bendrais verslo valdymo principais.

„Pažiūrėkime, kai mūsų energetikos rinka buvo glaudžiai susijusi su Rusijos kapitalu, kokių didžiulių politinių ir ekonominių iššūkių turėjome, norėdami iš tos energetinės priklausomybės ištrūkti. Turime ištrūkti ir iš Rytų medijų erdvių, ir tas vakarietiško kapitalo buvimas yra labai svarbus“, – pabrėžė N.Maliukevičius.

Pasak jo, TV3 pardavimo sandoris taip pat turėtų išsklaidyti nuogąstavimus dėl galimų MTG sąsajų su Rusijos verslu.

„Tai turėtų padėti, nes tie nuogąstavimai buvo dėl to, kad MTG didelę dalį verslo turėjo ir Rusijoje. Todėl, kai Rusijoje buvo įvesti apribojimai žiniasklaidos savininkams, jie turėjo išsiparduoti“, – sakė N.Maliukevičius.

MTG penktadienį pranešė, kad 100 proc. Baltijos šalių verslo už 115 mln. eurų parduoda „Providence Equity Partners“, kuri valdo Lietuvoje ir Latvijoje veikiančią telekomunikacijų bendrovės „Bitė“ grupę. „Providence“ iš MTG perka Lietuvos televizijos kanalus TV3, TV6 ir TV8, Latvijos TV3, TV3+, TV6, Kanals 2 ir LNT bei Estijos TV3, TV3+, TV6.

Planuojama, kad sandoris bus užbaigtas vasaros pradžioje, kai bus gauti reguliuotojų leidimai trijose Baltijos šalyse.

MTG Baltijos šalių verslas 2016 metais sugeneravo 1,024 mlrd. Švedijos kronų (108 mln. eurų) pajamų, o EBIT siekė 91 mln. Švedijos kronų (9,6 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją