Pasauliniame pasų reitinge lietuviškam pasui – garbinga vieta

Ar kada nors susimąstėte, kokios galios jūsų pasas? Mūsų, lietuviškas. Ta, pasak rusų poeto Vladimiro Majakovskio, „purpurinė knygutė“, kuri kažkada buvo žaliais viršeliais ir kurią grupė ŽAS išaukštino savo dainoje „Žalias pasas“ („Mano pasas žalias, kur noriu važiuoju, į kairę, į dešinę Europą matuoju“). O gal jo nė neturite – juk po Europą dabar galima keliauti ir su asmens tapatybės kortele.

Paaiškėjo, kad pagal paso galią iš 199 valstybių Lietuva dalijasi 11 vieta su Latvija, Slovėnija ir Slovakija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paaiškėjo, kad pagal paso galią iš 199 valstybių Lietuva dalijasi 11 vieta su Latvija, Slovėnija ir Slovakija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-21 10:36, atnaujinta 2017-04-07 13:40

Klausimas skamba kiek keistokai: kokia dar čia paso galia? Na, kas yra galia fizikoje, daugelis dar prisimena iš mokyklos laikų: darbas, atliktas per laiko vienetą. Ausies nerėžia ir tokie terminai, kaip elektros ar vidaus degimo variklio galia, sprogimo ar žemės drebėjimo galia, bet paso...

Portalas „passportindex.org“ pasaulio valstybių pasų vertingumui („value“ of a passport, kaip įvardijama „Vikipedijos“ straipsnyje apie pasą anglų kalba) arba, kitaip, galiai („passport power“, kaip vadina portalas ) įvertinti pasirinko ne kokius nors vatus, kilovatus, trotilo ekvivalentą, Richterio ar Beauforto skalės padalas, o paprasčiausią kriterijų – į kiek šalių konkrečios valstybės pilietis su savo pasu gali vykti be vizos. Pagal tai valstybės ir surikiuotos: nuo 1-osios iki 93-iosios vietos.

Tad kaip šiame reitinge atrodo Lietuva ir jos kaimynės? Paaiškėjo, kad pagal paso galią iš 199 valstybių Lietuva dalijasi 11 vieta su Latvija, Slovėnija ir Slovakija. Mūsų šalies piliečiai gali vykti be vizų į 150 šalių. Kaimynai lenkai – vienu laipteliu aukščiau (151 šalis), estai – laipteliu žemiau (149 šalys). Rusijos piliečiai šiame reitinge užima 41 vietą (kaip ir Turkija, Kolumbija, Moldova ir Maršalo Salos): jie gali vykti be vizų į 105 šalis. Baltarusija su Lesotu, Surinamu ir Papua Naująja Gvinėja dalijasi 57 vieta (69 šalys).

Na, o kas šiame reitinge pirmauja ir kas „velkasi uodegoje“?

Lyderė – Vokietija. Šios šalies piliečiai gali vykti be vizų į 160 šalių. Antroje vietoje – Švedija (159). Trečiąja dalijasi Danija, Suomija, Prancūzija, Ispanija, Singapūras, Norvegija ir Jungtinė Karalystė (158).

Savo balistinėmis raketomis „imperialistams amerikiečiams“ nuolat grasinanti komunistinė Šiaurės Korėja pagal paso galią yra 85 vietoje (40 šalių). O sąrašo gale – Sirija (90 vieta, 31 šalis), Irakas (91 vieta, 28 šalys), Pakistanas (92 vieta, 27 šalys) ir Afganistanas (paskutinė, 93 vieta, 24 šalys).

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.