Lyderystės ekspertas: sėkmei versle ir gyvenime reikia tik keturių dalykų

Norint užtikrinti sėkmę versle ir asmeniniame gyvenime reikia koncentruotis tik į keturis dalykus – susitelkimą, atskaitomybę, paprastumą ir skaidrumą, sako į Lietuvą atvykstantis lyderystės ekspertas iš JAV Gordon Tredgold. Tarp 100 geriausių pasaulio lyderystės ir vadovavimo ekspertų esantis G. Tredgold sako, jog vadovai kasdien savęs turi klausti, ar kiekvienas jų veiksmas prisideda prie vieno iš minėtų keturių veiksnių gerinimo.

Kuo paprastesnis sprendimas, tuo paprasčiau ties juo susitelkti komandai, nes labai sudėtinga susikoncentruoti ties painiais dalykais<br>123fr nuotr.
Kuo paprastesnis sprendimas, tuo paprasčiau ties juo susitelkti komandai, nes labai sudėtinga susikoncentruoti ties painiais dalykais<br>123fr nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2017, 8:38 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 4:57 AM

„Konsultuodamas didžiausias bendroves pastebėjau, kad paprastai jos žlunga dėl keturių pagrindinių dalykų – susitelkimo, atskaitomybės, paprastumo ir skaidrumo trūkumo. Matydamas tiek daug nenusisekusių projektų, susisteminau savo patirtį ir taip gimė „FAST“ modelis. Jis labai elementarus, bet efektyvus būdas valdyti verslą. Keturi dedamieji yra viskas, kas turėtų suktis vadovo galvoje, o į šalutinius veiksnius net nereikia kreipti dėmesio“, – sako G. Tredgold, gegužės 4 d. skaitysiantis pranešimus Vilniuje vyksiančioje konferencijoje „Lyderystės diena 2017“.

G. Tredgold yra vienas žinomiausių lyderystės ekspertų pasaulyje. Jo tinklaraštis užima antrąją vietą tarp 15 skaitomiausių lyderystės tema, o žurnalo „Inc. Magazine“ jis pripažintas kaip vienas iš 100 geriausių lyderystės ir vadovavimo ekspertų bei pranešėjų pasaulyje. Dabar ekspertas yra „Inc“, „Entrepreneur“ ir „Huffington Post“ portalų bendraautoris, konsultuojantis didžiausias pasaulio bendroves.

Pakanka atsakyti į keturis klausimus

Anot eksperto, dauguma įmonių į verslo platybes neria per greitai, dirba nesistemingai ir pernelyg apsunkina savo veiklos modelį, kai „FAST“ modelis suteikia labai aiškias gaires, į ką turėtų orientuotis šių dienų bendrovės. Kiekviena pavadinimo raidė žymi svarbiausius klestėjimo verslui veiksnius – susitelkimą (angl. Focus), atskaitomybę (angl. Accountability), paprastumą (angl. Simplicity) ir skaidrumą (angl. Transparency).

„Tai paprastas metodas, užtikrinantis stiprius pagrindus, nes netikiu posakiu, kad sudėtingoms situacijoms reikia sudėtingų sprendimų. Susitelkimas užtikrina, kad bendrovė žino, ką daro, koks yra tikslas ir prioritetai. Atskaitomybė atsako į klausimą „kas?“ – kas atliks darbus, kas atsakingas, ko tikimasi iš darbuotojų ir ar jie turi reikiamų įgūdžių, mokymo priemonių atlikti darbą. Toliau labai svarbus paprastumas – ar pasirinktas veiklos modelis yra pats paprasčiausias, lengviausiai suprantamas ir įtikimas?

Kuo paprastesnis sprendimas, tuo paprasčiau ties juo susitelkti komandai, nes labai sudėtinga susikoncentruoti ties painiais dalykais. Ir galiausiai, skaidrumas – kaip paprasta suprasti, kokia pažanga jau padaryta, ar ji pagrįsta skaičiais ir faktais, kaip dažnai šie rezultatai pristatomi komandoms ir jų nariai žino, kaip jiems sekasi“, – pasakoja G. Tredgold.

Pasak eksperto, toks pat veiklos modelis galioja ne tik versle, bet ir gyvenime: „Remdamasis šiuo modeliu vienoje gamybos įmonėje per 7 metus valdymo išlaidas sumažinau 325 mln. eurų, o pirmaujančiai pasaulyje logistikos įmonei po daugiau nei dvejų sunkių metų padėjau sėkmingai pasiekti 93 mln. eurų pelną. Tačiau pats įsitikinau, kad „FAST“ galioja ir už verslo ribų.

Būdamas 52 metų be jokios bėgiko patirties per šešis mėnesius pasirengiau maratonui turėdamas aiškų tikslą, paprastą planą ir priemones progresui pamatuoti. Svarbu ginčyti kiekvieną savo veiksmą – jei jis neprisideda prie vieno iš keturių veiksnių gerinimo – jis nereikalingas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.