Įžūliai mulkinti valstybę – menka nuodėmė

Pramogų komplekso HBH baudžiamoji byla, kuri buvo narpliojama kelerius metus, baigėsi niekuo – įmonės savininkė Rada Matulevičienė kartu su pavaldinėmis atleista nuo atsakomybės.

Pramogų komplekso savininkę R.Matulevičienę išgelbėjo už ją laidavusi sesuo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Pramogų komplekso savininkę R.Matulevičienę išgelbėjo už ją laidavusi sesuo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
J.Matulevičius: „Kretingos teismas verslui siunčia tokią žinią – drąsiai apgaudinėkite valstybę ir nesismulkindami vokite milijonais.“<br>lrytas.lt nuotr.
J.Matulevičius: „Kretingos teismas verslui siunčia tokią žinią – drąsiai apgaudinėkite valstybę ir nesismulkindami vokite milijonais.“<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Apr 10, 2017, 6:11 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 3:04 AM

Vien per 9 mėnesius daugiau nei milijoną eurų nuo valstybės nuslėpusi ir nuo šios sumos mokesčių nemokėjusi verslininkė R.Matulevičienė bei HBH pramogų centrą, esantį netoli Palangos, valdančios įmonės „Žibosa“ darbuotojos išnešė sveiką kailį.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad į kasą iš bendrovės klientų gaunami pinigai nebuvo įmušti 1053 kartus, o nuslėptų pajamų suma siekia beveik 1,2 mln. eurų.

Nuo atsakomybės atleido

Kretingos rajono apylinkės teismas žinomą verslininkę R.Matulevičienę, įmonės kasininkę Kristiną Gedvilienę, buhalterę Daivą Rudavičienę ir apie bendrovėje daromus nusikaltimus pranešusią tuometę „Žibosos“ direktorę Dalią Aušrienę vakar nuo baudžiamosios atsakomybės atleido pagal laidavimą.

Teismas nekreipė dėmesio į šioje byloje valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro Lino Kiaurakio siūlymą kaltinamąsias įvertinti gerokai griežčiau.

Ilgą laiką finansinius nusikaltimus dariusią įmonės savininkę ir jos darbuotojas prokuroras siūlė pripažinti kaltomis ir joms skirti didesnes nei 10 tūkst. eurų baudas.

Teismas nusprendė, kad užfiksuotos nusikalstamos veikos: apgaulingai tvarkoma buhalterinė apskaita, neteisingai pateikiami duomenys apie gaunamas pajamas ir pelną tiesiog sutapo siekiant to paties tikslo – nuslėpti mokesčius nuo valstybės.

Teisėja nusprendė, kad, lyginant su bendrovės veiklos laikotarpiu, nusikaltimai netruko ilgai.

Bausmės sulaukė tik įmonė

Bylos nagrinėjimo metu teisiamai verslininkei palankumo neslėpusi teisėja Raimonda Kulberkienė prokuroro siūlytą bausmę paliko tik bendrovei „Žibosa“ – jai skirta 150,6 tūkst. eurų bauda.

Įmonės kaltę pripažinusiai teisėjai kilo abejonių, ar įmonė tikrai ateityje nebepažeis įstatymų, nes bylą jau nagrinėjant teisme praėjusių metų liepą „Žibosos“ bendrovėje buvo sučiuptas nelegalus darbuotojas – padavėja dirbusi mergina, apie kurios įdarbinimą „Sodrai“ nebuvo pranešta.

Tačiau dėl šio fakto bendrovės kaltę įžvelgusi R.Kulberkienė nebuvo nuosekli, kai pagal laidavimą nuo baudžiamosios atsakomybės atleido šios įmonės savininkę ir direktorę R.Matulevičienę.

Už ją laiduoti sutiko Jurbarko rajone mokytoja dirbanti verslininkės sesuo Ovidija Unčiurienė, kurios vardu yra keletas pramogų komplekso pastatų, o jai atstovaujanti R.Matulevičienė statinių nuomos sutartis sudarinėja pati su savimi.

Pavyzdžiui, norėdama sugrąžinti mokesčius valstybei, R.Matulevičienė paėmė solidžią banko paskolą, už kurią buvo įkeistas sesers vardu registruotas turtas – pagrindinis komplekso pastatas ir jam priklausantis žemės sklypas.

Bendraturtis pasipiktino

Toks teismo nuosprendis papiktino bendrovės „Žibosa“ pusę akcijų valdantį buvusį verslininkės sutuoktinį Juozą Matulevičių.

„Kretingos teismas valstybės vardu verslui siunčia tokią žinią – drąsiai apgaudinėkite valstybę ir nesismulkindami vokite milijonais.

Jei jau pagaus, reikės tik viską pripažinti ir grąžinti tai, ką turėjote sumokėti valstybei, ir tik už tą laikotarpį, už kurį bus apskaičiuota“, – teigė J.Matulevičius.

Įmonės akcininkas žada siekti, kad iš bendrovės priteista bauda būtų išieškota iš kaltųjų asmenų – neteisėtą veiklą organizavusios tuometės vienvaldės įmonės savininkės ir jos parankinių.

„Bendrovę, kurios pusė turto priklauso ir man, R.Matulevičienė apvogė mažiausiai du kartus.

Pirmą kartą – kai neaišku kur išgaravo nuo finansinės apskaitos nuslėpti 1,2 mln. eurų grynaisiais, ir dabar, kai dėl jos kaltės įmonei skirta nemaža bauda“, – piktinosi verslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?