Ieškiniai prieš „Arvi“ trąšų įmones bliūkšta teismuose

Su Rusijos kapitalu siejama bendrovė „Belor“ savo buvusius partnerius mėgina įklampinti teismų liūne. Tiesa, jai tai nelabai sekasi, nors ieškiniuose minimos sumos įspūdingos.

„Arvi Fertis“ ir kitos grupės įmonės jau gailisi nepaklausiusios įspėjimų ir pradėjusios bendradarbiauti su „Belor“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Arvi Fertis“ ir kitos grupės įmonės jau gailisi nepaklausiusios įspėjimų ir pradėjusios bendradarbiauti su „Belor“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2017, 3:11 PM, atnaujinta Apr 22, 2017, 1:40 AM

Lietuvos teismai vieną po kito atmeta ieškinius „Arvi“ trąšų verslo įmonėms, kuriuos teikia įmonė „Belor“.

Vien per balandį du tokius ieškinius, iškeltus įmonei „Arvi Fertis“, atmetė Kauno apygardos teismas, o vieną, kuriame atsakovė buvo bendrovė „Baltkalis“, – Vilniaus apygardos teismas. Šias tris kompanijas sieja trąšų verslas. Prieš porą metų jų bendra veikla krovė didžiulį pelną, tačiau šiuo metu vienos kitoms jos reiškia milijonais eurų vertinamas pretenzijas.

Siunčia į arbitražą

Teismai „Belor“ ieškinius atmeta tvirtindami, kad tai tėra komerciniai ginčai, kurie turi būti nagrinėjami arbitraže. Su tuo sutiko ir „Arvi“ grupės atstovas – „Baltkalio“ įmonės generalinis direktorius Benas Baltusis.

„Su „Belor“ turime įprastą komercinį ginčą, kurį galėtume išspręsti arbitraže. Tačiau jie užverčia teismus ieškiniais, paremtais išgalvotomis sumomis ir nebūtomis istorijomis“, – tvirtino „Baltkalio“ vadovas.

B.Baltusis pretenzijas, siekiančias apie 20 milijonų eurų, pavadino visiška fantazija. „Jie žiniasklaidai teikia išgalvotus skaičius, o paskui tuos straipsnius prašo teismo prijungti prie bylos, reikalauja taikyti areštus sąskaitoms, kad paralyžiuotų įmonės darbą. Tačiau pati „Belor“ mums turi atlyginti 4,7 milijono pridarytų nuostolių – susitiksime arbitraže ir viską išspręsime“, – teigė įmonės vadovas.

Pradžia buvo įspūdinga

Istorija prasidėjo prieš porą metų, kai trąšų tiekėjai „Arvi Fertis“ ir „Baltkalis“ sudarė bendradarbiavimo sutartį su jų pardavėju „Belor“. Pagal šią sutartį, įmonei „Belor“ buvo suteiktos išimtinės teisės pardavinėti „Arvi“ gaminamas trąšas.

„Belor“ gavo ne tik išimtines teises, bet ir įspūdingas nuolaidas, už kurias įsipareigojo per kalendorinius metus įsigyti ne mažiau kaip 110 tūkst. tonų kompleksinių granuliuotų trąšų. Kol įsipareigojimai buvo vykdomi, finansiniai rodikliai įspūdingai augo. Iš paskelbtų ata- skaitų matyti, kad „Belor“ pajamos per 2015 metus padidėjo 764 proc., ikimokestinis pelnas – net 6491 proc. Nenuostabu, kad taip sparčiai auganti bendrovė gavo „Verslo žinių“ įsteigtą Gazelės apdovanojimą.

Pasakiški laikai baigėsi

Tačiau padėtis visiškai pasikeitė nuo 2016 metų kovo, kai „Belor“ nustojo vykdyti sutartį – neišpirko sutarto trąšų kiekio, įstrigo atsiskaitymai. Galiausiai įmonė išvis atsisakė savo užsakytų trąšų.

Dėl to „Arvi Fertis“ ir „Baltkalis“ pateikė ieškinį Vilniaus komercinio arbitražo teismui – pareikalavo atlyginti 4,7 milijono eurų dydžio nuostolius.

Anot „Baltkalio“ generalinio direktoriaus, atsakydama į šį ieškinį „Belor“ ėmėsi įvairių spaudimo priemonių prieš „Arvi“ grupės įmones – teismuose reikalaujama niekuo nepagrįstų sumų ir laikinųjų apsaugos priemonių, kad būtų pablogintos verslo sąlygos.

„Dar prieš pasirašydami sutartį turėjome abejonių dėl „Belor“ patikimumo. Buvome ne kartą įspėti, kad su šia rusiško kapitalo įmone nedirba didieji trąšų gamintojai. Dabar suprantame, kodėl“, – aiškino B.Baltusis.

Iš „Belor“ pateiktos 2016 metų ataskaitos matyti, kad įmonė staiga tapo nuostolinga – per 2016 metus pajamos sumenko bene 10 milijonų eurų, o tiesioginė veikla – trąšų pardavimas – bendrovei padarė 256,94 tūkst. eurų nuostolio.

Tuo metu „Arvi Fertis“ pajamos ir pelnas smarkiai augo. Ši įmonė yra vienintelė kompleksinių trąšų gamintoja Baltijos šalyse, savo verslą vykdanti Lietuvoje, Rusijoje, Rumunijoje ir kitose šalyse.

Dėl kaltinimų – tyla

Tuo metu „Belor“ vadovė Inga Kunigiškienė tikino, kad ginčai su „Arvi Fertis“ ir įmone „Baltkalis“ dar nėra išspręsti.

Į klausimus, kuo kaltinami buvę verslo partneriai ir kaip susidarė tokio dydžio pretenzijos, ji neatsakė, tačiau tvirtino, kad „Belor“ jokių sutartinių įsipareigojimų nėra pažeidusi.

Anot jos, įmonė vienodai gerbs tiek bendrosios kompetencijos teismų, tiek arbitražo sprendimus. (LR)

„Arvi Fertis“ ir „Baltkalis“ pateikė ieškinį arbitražui ir pareikalavo atlyginti 4,7 mln. eurų nuostolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.