Rusijos turtuoliai ir toliau lobsta: kišenėse – dar daugiau milijardų

Rusijos ekonomika atsigauna? Atrodo, taip. Kad patektum į 25 turtingiausių Rusijos verslininkų reitingą, reikia turėti ne mažiau nei 4,19 milijardo eurų, nors prieš metus būtų pakakę ir 3,35 mlrd. eurų.

L.Michelsono (d.) turtas siekia 18,4 mlrd. dolerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
L.Michelsono (d.) turtas siekia 18,4 mlrd. dolerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turtingiausių Rusijos gyventojų sąrašo viršuje tvirtai įsitaisė L.Michelsonas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Turtingiausių Rusijos gyventojų sąrašo viršuje tvirtai įsitaisė L.Michelsonas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 23, 2017, 7:28 PM, atnaujinta Apr 25, 2017, 11:54 PM

„Forbes“ sudaryto turtingiausių 200 rusų sąraše atsidūrusių asmenų bendras turtas per metus padidėjo 93 mlrd. eurų – iki 428 mlrd. eurų.

Teigiama, kad Rusijos verslininkų turtas augo dėl kiek sustiprėjusio rublio ir palankių postūmių žaliavų rinkoje. Labiausiai pūtėsi sąskaitos tų, kuriems priklauso metalurgijos bendrovės.

Antai Novolipecko metalurgijos kombinato pagrindinio akcininko Vladimiro Lisino turtas išaugo daugiau nei 6,3 mlrd. eurų, o įmonės „Severstal“ šeimininko Aleksejaus Mordašovo – 5,2 mlrd. eurų.

Nafta, dujos ir mineralinės trąšos taip pat krovė kapitalą milijardieriams, įsikūrusiems viršutinėje „Forbes“ sąrašo dalyje.

Pirmasis turtingiausių Rusijos verslininkų sąraše – dujomis besiverčiančios bendrovės „Novatek“ valdybos pirmininkas Leonidas Michelsonas. Jo turtas siekia 18,4 mlrd. dolerių. Verslo partneriai – taip pat „Forbes“ sąraše esantys Genadijus Timčenka ir Leonidas Simanovskis.

Antrasis – „Severstal“ direktorių tarybos pirmininkas A.Mordašovas, jam priklauso 79,2 proc. įmonės akcijų. Jo turto, vertinamo 16,3 mlrd. eurų, šaltiniai – juodieji metalai, turizmas, gamybos įrenginiai. A.Mordašovas turi ir tarptautinės turizmo kompanijos TUI akcijų. 51 metų šešių vaikų tėvas gyvena Maskvoje.

„Aš linkęs investuoti toje srityje, kurią išmanau ir kur pats galiu kurti pridedamąją vertę. Aš – strategas“, – sakė jis 2016-aisiais „Bloomberg“ žurnalistams.

V.Lisinas – trečias „Forbes“ sąraše. Jis uždirba ne tik iš metalų, bet ir iš logistikos verslo – 60 metų verslininkui priklauso transporto holdingas „Universal Cargo Logistics“. Jo turtas – 15 mlrd. eurų.

„Pinigai suteikia tik tam tikrą laisvės lygį, kuris susijęs su galimybe rinktis verslą, investavimą, su galimybe užsiimti tuo, kuo nori. Nieko kito jie nesuteikia“, – yra sakęs jis žurnalistams.

Ketvirtoje „Forbes“ sąrašo vietoje įsitaisęs 64 metų G.Timčenka. Įmonių „Novatek“ ir „Sibur“ direktorių tarybos narys, besiverčiantis investicijomis, yra sukaupęs 14,9 mlrd. eurų kapitalą.

„Pinigai – buvę nebuvę, o gyvenimas čia, Rusijoje, man net labiau patinka dabar.

Pakeliavau, iki sankcijų paskelbimo daug ko buvau nematęs Rusijoje, o dabar šalį iš naujo atrandu“, – sakė G.Timčenka televizijos kanalui „Dožd“.

„USM Holdings“ steigėjas ir pagrindinis akcininkas 63 metų Ališeras Usmanovas – penktoje vietoje. Jo 14,15 mlrd. eurų turto šaltinis – metalurgija, telekomunikacijos ir internetas. A.Usmanovas – Tarptautinės fechtavimosi federacijos prezidentas.

Tiesa, nuo 2015 metų A.Usmanovas nebemoka mokesčių Rusijoje, mat toje šalyje praleido mažiau nei 183 dienas per metus. „Forbes“ skelbia, kad per kelerius pastaruosius metus A.Usmanovas kaip fizinis asmuo Rusijai sumokėjo 325,7 mln. eurų mokesčių.

Buvusio mero žmona toliau pirmauja

„Forbes“ sudarė ir turtingiausių Rusijos moterų reitingą. Pirmoje jo vietoje, kaip ir ankstesniais metais, įrašyta kompanijos „Inteco Management“ prezidentė 54 metų Jelena Baturina. Buvusio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmona valdo 0,93 mlrd. eurų vertės turtą. J.Baturina – 90-oji turtingiausių rusų sąraše.

Turtą ji sukaupė pardavusi įmonę „Inteco“, taip pat moteris uždirba iš nekilnojamojo turto ir investicijų. J.Baturina plėtoja viešbučių verslą Rusijoje, Austrijoje, Čekijoje ir Airijoje, investuoja į alternatyviosios energetikos projektus Europoje. Pernai J.Baturina įsigijo nekilnojamojo turto JAV ir Kipre.

Antrus metus iš eilės antroje vietoje – Jelena Rybolovleva. 660 mln. eurų ji gavo po ilgai užtrukusių skyrybų su verslininku Dmitrijumi Rybolovlevu, kuris „Forbes“ turtingiausių rusų sąraše – penkioliktas.

Trečioje vietoje įsitaisiusi aviacijos įmonių grupės S7 direktorių tarybos pirmininkė Natalija Fileva – „Forbes“ sąrašo naujokė. 53 metų moters turtas vertinamas 558 mln. eurų.

„Forbes.ru“, LR inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.