Ruoškitės: greitai kompiuterių lėktuvuose gali nelikti

Iš kai kurių šalių vykstant į JAV į lėktuvus jau nebegalima įsinešti elektroninių prietaisų. Aviacijos organizacijos derasi toliau ir kalba apie šių draudimų išplėtimą. Tai reiškia, kad ateityje nešiojamus kompiuterius lėktuvuose gali tekti pamiršti, rašo „Bloomberg“.

 Į kai kuriuos skrydžius jau draudžiama įsinešti kompiuterius <br> 123rf nuotr.
 Į kai kuriuos skrydžius jau draudžiama įsinešti kompiuterius <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2017, 8:45 PM, atnaujinta May 12, 2017, 8:46 PM

Vašingtone rengiamas „United Airline“, „American Airlines“, „Delta Air Lines“ ir kitų aviakompanijų atstovų susitikimas. Jie aptars galimybę praplėsti JAV prezidento Donaldo Trumpo pasiūlytą elektronikos prietaisų draudimą.

Derasi

„Air France“ ir „Deutsche Lufthansa“ yra tarp Europos oro vežėjų, kurie jau pranešė, kad ruošiasi ir Europos oro uostuose pritaikyti draudimus, kurie iki šiol buvo taikomi tik Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. Europos Komisija nusiuntė laišką D.Trumpui, kuriame taip pat žada bendradarbiauti. 

„Kontaktuojame su savo partneriais ir priežiūros tarnybomis šiuo klausimu. Žinome, kad Vašingtone vyksta aviakompanijų susitikimas, po jo turėtų būti daugiau tikslių naujienų“, - sakė „Air France“ atstovas Ulli Gendrotas. 

Kovo 21 dieną JAV aviakompanijos pareiškė, kad jokie elektronikos prietaisai, didesni už mobiliuosius telefonus, nebus įleidžiami į lėktuvus, vykstančius iš 8 šalių. Tai palietė tokius tarptautinius oro uostus kaip Dubajaus, Abu Dabio ir Istanbulo. 

Viskas dėl saugumo

Šio žingsnio, liečiančio tokius oro vežėjus kaip „Emirates“, „Qatar Airways“ ir „Turkish Airlines“ imtasi bijant, kad elektronikos prietaisuose gali būti paslėpti sprogmenys. 

Turizmo industriją atstovaujanti JAV turizmo asociacija ragina, kad JAV saugumo tarnybų sprendimas būtų kuo greičiau paviešintas. 

„Svarbu, kad JAV Vyriausybė kuo greičiau tiksliai nustatytų, kokie ribojimai bus taikomi ir kodėl jų imtasi“, - sakė organizacijos atstovas Jonathanas Grella. 

Jis pripažįsta, kad būtina rūpintis saugumu, bet teigia, kad Vyriausybė taip pat galėtų paieškoti geresnių būdų nustatyti, ar elektronikos prietaisuose gali būti sprogmenų.

Draudimas - nesąžininga

Nors šio draudimo išplėtimas nebūtų patogus nei aviakompanijoms, nei turistams, bet taikant jį tik skrendant tik iš tam tikrų šalių gali būti trukdoma konkurencijai tarp avialinijų. 

Pradėjus taikyti draudimus pastebėta, kad dalis keliautojų renkasi alternatyvius maršrutus vien tam, kad nereiktų atsisakyti elektronikos prietaisų. 

Europos Komisijos atstovai į draudimo išplėtimą žiūri palankiai. Laiške Amerikos saugumo tarnyboms rašoma, kad „blokas ilgą laiką kartu veikia saugumo srityje ir turėtų veikti kartu, užkertant kelią tolimesnėms grėsmėms“. 

Rinksis pigesnius bilietus

Draudimui itin nepritaria aviakompanijos, siūlančios verslo klasės kabinas, kuriose galima dirbti. Jų teigimu, dirbti skrydžio metu nori bent 50 proc. tokių klientų, o nebegalėdami to daryti jie tiesiog pirktų pigesnius bilietus. 

Aviakompanijos taip pat baiminasi, kad dėl būtinybės palikti visus elektronikos prietaisus smarkiai pailgėtų laukimas prie patikros postų, o kai kurie asmenys gali nenorėti palikti savo elektronikos prietaisų, tokių kaip kompiuteriai, dėl informacijos, kuri ten saugoma. 

Baiminamasi ir dėl saugumo – uždraudus elektronikos prietaisus kabinose, lėktuvo bagažo saugyklose padaugėtų prietaisų su ličio baterijomis. 

Būtent ličio baterijų sprogimai yra siejami su trijų lėktuvų užsidegimu. Saugumo tarnybos šiuo metu aiškinasi, kaip būtų galima užtikrinti kuo saugesnį prietaisų su tokiomis baterijomis gabenimą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.