Tarptautinis valiutos fondas pristatė išvadą apie Lietuvą: „Yra pavojaus signalas“

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos atstovai, kurie į Lietuvą atvyko kasmetinėms konsultacijoms pagal TVF steigimo sutarties IV straipsnį, pristatė savo misijos išvadas ir rekomendacijas. 

Pasak TVF misijos vadovo Christopho Klingeno, Lietuvos ekonomikos apžvalga 2017-2019 m. yra optimistiška, tačiau yra ir nerimą keliančių dalykų. <br> M.Patašiaus nuotr.
Pasak TVF misijos vadovo Christopho Klingeno, Lietuvos ekonomikos apžvalga 2017-2019 m. yra optimistiška, tačiau yra ir nerimą keliančių dalykų. <br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-15 14:09, atnaujinta 2017-05-15 21:09

Pasak TVF misijos vadovo Christopho Klingeno, Lietuvos ekonomikos apžvalga 2017-2019 m. yra optimistiška, tačiau yra ir nerimą keliančių dalykų. 

„Prognozuojamas 3,2 proc. ekonomikos augimas kasmet. Viešųjų finansų būklė akivaizdžiai pagerėjo, fiskalinis balansas praėjusiais metais buvo net geresnis nei anksčiau rekomendavo TFV.

Daugiau klausimų kelia vidutinio ir ilgojo laikotarpio perspektyvos. Ar pavyks Lietuvos gyvenimo kokybei toliau artėti prie Vakarų Europos?“ - klausė C.Klingeno. 

Jo teigimu, Lietuvai reikėtų atkreipti dėmesį į nedidėjantį produktyvumą: „Čia pavojaus signalas. Norint kovoti su šiuo iššūkiu būtinos struktūrinės reformos.“

TVF misijos atstovų manymu, pagrindinis Lietuvos prioritetas dabar turėtų būti švietimo reforma.

„Sistema turėtų būti optimizuota, turėtų būti mažiau, bet geresnių mokytojų. 

Kita svarbi sritis – inovacijų skatinimas. Čia Lietuva pasiekia per mažai, pagal tai kiek išleidžia. Sukurta per daug institucijų, kurios galėtų būti sujungtos, per daug lėšų skiriama įvairioms programoms, skirtoms verslui, kuriomis verslas nelabai domisi“, - patarė C.Klingenas. 

Jo nuomone, tie pinigai turėtų būti skiriami tiesiai įmonėms, nes jos geriausiai žino, kokių inovacijų reikia. 

„Fiskalinės struktūros reforma  galėtų paskatinti augimą ir pasiekti didesnę pajamų lygybę. Turėtų būti daugiau socialinio saugumo garantijų mažiau uždirbantiems, daugiau ir kokybiškesnių darbo rinkos skatinimo programų“, - sakė TVF atstovas. 

Finansų ministras Vilius Šapoka teigė besidžiaugiantis, kad TVF ir Vyriausybės nuomonės sutampa. 

 

„Noriu padėkoti misijos vadovui už įžvalgas ir rekomendacijas ir pasidžiaugti, kad mūsų požiūris sutampa, o išskirti prioritetai yra Vyriausybės plane“, - sakė V.Šapoka. 

Kas pusę metų į Lietuvą atvykstanti TVF Europos departamento misija darbą Vilniuje pradėjo gegužės 4 dieną. 

TVF ekspertai analizavo bendrąją Lietuvos makroekonominę būklę, vertino ūkio raidos tendencijas, padėtį finansų sektoriuje, biudžeto ir socialinės politikos priemonių įgyvendinimą.


Tarptautinis valiutos fondas (TVF) įkurtas 1944 metais Breton Vudse (JAV) vykusioje Jungtinių Tautų konferencijoje.


Fondo įkūrimo tikslas – skatinti tarptautinį bendradarbiavimą pinigų ir valiutų kursų politikoje, stiprinti pasaulio ekonomikos augimą, didinti užimtumą bei suteikti laikiną finansinę pagalbą šalių narių mokėjimų balanso problemoms spręsti.


TVF narė Lietuva yra nuo 1992 m.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.