„Lidl“ pagaliau padarys tai, kam rengėsi jau seniai. Čia kovoti dar neteko

Didžiausias Europoje žemų kainų parduotuvių tinklas – vokiečių bendrovė „Lidl“ – ateina į Amerikos rinką. Antradienį savo plano detales „Lidl“ praneš per spaudos konferenciją, kuri rengiama Niujorke, rašo portale „gazeta.pl“ Rafałas Hirschas.

  „Lidl“ valdo apie 11 250 parduotuvių 27 Europos šalyse.<br> AFP/Scanpix nuotr.
  „Lidl“ valdo apie 11 250 parduotuvių 27 Europos šalyse.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2017, 9:21 AM, atnaujinta May 16, 2017, 10:34 AM

Konferencija antradienį


Pirmieji pranešimai apie planuojamą „Lidl“ atėjimą į JAV rinką pasirodė jau prieš keletą metų. „Lidl“ amerikietiška interneto svetainė buvo įkurta dar 2015 metais. Vokiečiams labai svarbaus projekto pradžios terminas vėliau buvo nukeltas, bet šį kartą viskas rodo, kad jie yra pasiruošę jį paversti tikrove.


Su savo planais JAV rinkoje „Lidl“ supažindins šiandien, antradienį, per spaudos konferenciją Niujorke. Bet jau dabar JAV žiniasklaida ir rinkų analitikai mano, kad šią vasarą trijose rytinėse valstijose: Virdžinijoje, Šiaurės Karolinoje ir Pietų Karolinoje bus atidarytos pirmosios 20 parduotuvių. Per kelerius metus „Lidl“ kasmet turi atidaryti Jungtinėse Valstijose maždaug po šimtą naujų parduotuvių.


100 parduotuvių per metus?


Pasak analitikų, kuriuos cituoja agentūra „Reuters“, 2018 metais Vokietijos žemų kainų parduotuvių tinklas gali gauti Jungtinėse Valstijose apie milijardą dolerių pajamų. 2020 metais pajamos jau gali siekti 4 mlrd. dolerių. Jau dabar „Lidl“ atidaro JAV savo prekių paskirstymo centrus, komplektuoja kadrus ir perka žemę savo parduotuvėms. Niujorke įsikūrusi daugiaplatformė skaitmeninės žiniasklaidos kompanija „Bisnow Media“ šią savaitę rašė, kad vokiečiai jau nusipirko žemės septynioms parduotuvėms Teksase.


Ekspansija į Jungtines Valstijas bendrovei „Lidl“ yra tokia svarbi, kad ji laikinai padėjo į stalčių kai kuriuos kitus plėtros planus. Vokietijos spauda neseniai rašė, kad yra sustabdytas mažesnių parduotuvių („Lidl Express“) projekto įgyvendinimas. Taip pasielgta, kad prekybos tinklas galėtų visą dėmesį sutelkti į debiutą Amerikoje.  


Labai sunki rinka


„Lidl“ bus ne pirmas vokiečių prekybos tinklas, bandantis savo jėgas Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ten jau yra „Aldi“ prekybos centrų. Tikriausiai ir „Lidl“, ir „Aldi“ tikisi, kad už jūrių marių jiems pavyks pakartoti tai, ką jos pasiekė Jungtinės Karalystės rinkoje, kur provokuojantys pasiūlymai ir didelės nuolaidos leido joms iškovoti savo rinkos dalį, atimant ją iš tokių vietinių tūzų, kaip, pavyzdžiui, „Tesco“.

 


Jungtinėje Karalystėje vokiečių parduotuvės sąmoningai pačios išprovokavo kainų karą, kad per jį galėtų gauti savo dalį rinkoje. Jungtinėse Valstijose situacija yra sudėtingesnė, ten sunkiau, nes ten kainų karas jau vyksta. Norėdama ten įsitvirtinti, „Lidl“ turės kovoti ne tik su „Aldi“, bet pirmiausia su „Walmart“, kuri jau dabar labai drastiškai mažina kainas. Apskritai, visiems mažmeniniams prekybos tinklams Jungtinėse Valstijose iškilo problema, nes vis  rimtesnę konkurenciją jie jaučia iš interneto su „Amazon“ priešakyje.


 „Lidl“ valdo apie 11 250 parduotuvių 27 Europos šalyse (tokius skaičius nurodo gegužės 5 dieną atnaujintas „Vikipedijos“ straipsnis vokiečių kalba. – Red.) ir pagal turimą parduotuvių skaičių yra didžiausia žemų kainų parduotuvių grupė pasaulyje. Bendrovė yra įdarbinusi 230 tūkst. žmonių. Ji priklauso turtingiausiam vokiečiui – Dieteriui Schwarzui (jis taip pat valdo prekybos tinklą „Kaufland“). Visa D.Schwarzo grupė (Schwarz Gruppe GmbH), kitaip tariant, „Lidl“ ir „Kaufland“ kartu sudėjus, 2016 metais gavo 85 mlrd. eurų pajamų.
 
 
 Lenkijoje „Lidl“ savo verslą plėtoja nuo 2002 metų. Šiuo metu pas kaimynus jau veikia daugiau nei 600 parduotuvių. Lietuvoje bendrovei „Lidl“ nuo 2002 metų gruodžio atstovauja UAB „Lidl Lietuva“. Kaip žinoma, pernai, birželio 2 dieną, Lietuvoje atidaryta pirmoji „Lidl“ parduotuvė. Minint veiklos vienerių metų sukaktį jų jau turėtų būti 30.
 
 
Parengė Leonas Grybauskas

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.