Apklausa: ketvirtadalis gyventojų buities darbuose yra susižaloję galūnes ar buvo nutrenkti elektros

Statybinės technikos ir įrangos nuomos įmonės „Cramo“ užsakymu atliktos gyventojų nuomonės apklausos duomenimis, ketvirtadalis (25 proc.) gyventojų yra susižaloję, savarankiškai atlikdami smulkius namų ūkio, sodo ar santechnikos darbus.

Net du trečdaliai (66 proc.) susižalojusių apklaustųjų patyrė nusibrozdinimą, daugiau nei pusė (55 proc.) susižalojo ranką, taip pat kiek daugiau nei pusė (52 proc.) nusidaužė nagą.<br>M. Patašiaus nuotr.
Net du trečdaliai (66 proc.) susižalojusių apklaustųjų patyrė nusibrozdinimą, daugiau nei pusė (55 proc.) susižalojo ranką, taip pat kiek daugiau nei pusė (52 proc.) nusidaužė nagą.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2017, 9:57 AM

 Net du trečdaliai (66 proc.) susižalojusių apklaustųjų patyrė nusibrozdinimą, daugiau nei pusė (55 proc.) susižalojo ranką, taip pat kiek daugiau nei pusė (52 proc.) nusidaužė nagą. Dešimtadalis susitraumavusiųjų yra nusipjovę pirštą.

Sudėtingos traumos namų ir sodo ūkyje yra kiek retesnės – beveik ketvirtadalį (24 proc.) traumas patyrusiųjų buvo nutrenkusi elektra, daugiau nei penktadalis susižalojo koją, 18 proc. yra nukritę ir susižeidę. 

Visgi ryškėja tendencija gyventojams rūpintis savo saugumu atliekant buities darbus. Dauguma apklaustųjų (83 proc.) stengiasi saugiai naudotis įranga buities ir ūkio darbuose, o specialiąsias apsaugos priemones – pirštines, akinius, ausines – naudoja pusė apklaustųjų (49 proc.).

„Apklausos rezultatai rodo, kad Lietuvos gyventojai į namų ūkio darbus ima žiūrėti atsakingiau, supranta šių darbų keliamą riziką. Norisi tikėti, kad šie duomenys rodo tendencingą gyventojų požiūrio į riziką pokytį – ilgą laiką pagal statistinius rodiklius Lietuva atsidurdavo tarp tų Europos šalių, kuriose buitiniai susižalojimai yra dažniausi. 

Teigiamas poslinkis, kad daugumai lietuvių svarbi ne tik naudojamų įrankių kaina, tačiau didelis dėmesys skiriamas jų saugumui ir kokybei. Prisidedame prie žmonių įpročių keitimo – išnuomodami įrankius suteikiame detalias rekomendacijas, kaip jais naudotis saugiai, siūlome išsinuomoti ir apsaugos priemones“, – teigia įmonės „Cramo“ veiklos vadovas Mindaugas Šilobritas.

Didžiajai daliai apklaustųjų (76 proc.) renkantis buityje naudojamus įrankius, jų saugumas ir kokybė yra vienas svarbiausiųjų kriterijų. Apklausos metu gyventojai teigė į įrankių saugumą atsižvelgiantys tiek pat kiek į kainą – kainos kriterijų įvertina 79 proc. gyventojų. 

Vos 4 proc. apklaustųjų tikisi, kad atliekant ūkio darbus, nieko neatsitiks ir nesirūpina savo saugumu. Specialiąsias apsaugos priemones buities darbuose dažniau linkę naudoti vyresni gyventojai – gerokai daugiau nei pusė 45-55 metų amžiaus vartotojų (57 proc.) užsideda specialiąsias pirštines, akinius ar ausines. Jauniausioje apklaustųjų amžiaus kategorijoje (25-35 metai) ūkio darbų metu specialiąją apsaugą naudoja vos 39 proc.

Neatsitiktinai atlikdami ūkio ir sodo darbus traumas patiria jaunesnės amžiaus kategorijos gyventojai – 25-45 metų amžiaus grupėje traumas patiria ketvirtadalis (26 proc.), kai 45-55 metų amžiaus grupėje traumas patiriančiųjų skaičius mažėja iki penktadalio. 

„Ūkio darbuose patiriamos traumos yra gana sezoninės – jų kasmet padaugėja atšilus orams, kai gyventojai imasi tvarkyti sodus ir sodybas. Pavojingiausios traumos nutinka naudojant šlifuoklius, grąžtus ar tiesiog pjaunant medžių šakas. 

Visuomet primename, jog privalu rūpintis saugumu atliekant šiuos darbus. Jei nepavyksta išvengti nelaimės, prieš vykstant pas medikus būtina žaizdą švariai nuplauti ir aprišti steriliu tvarsčiu“, – teigia Vilniaus universitetinės ligoninės Skubios traumatologinės pagalbos skyriaus vedėjas gydytojas Artūras Zubrickas.

Lyginant gyventojų įpročius didžiuosiuose šalies miestuose, nustebino panevėžiečiai – jie labiausiai rūpinasi įrankiu saugumu (88 proc.) ir dažniausiai naudoja apsaugos priemones (61 proc.).

 Tarp vilniečių specialiosiomis saugos priemonėmis naudojasi tik 44 proc. apklaustųjų, tarp kauniečių – 53 proc. Šios apklausos metu mažiausiai įrangos saugumu besirūpinantys pasirodė klaipėdiečiai (76 proc.), tarp jų teigiančių, jog naudoja specialiąsias apsaugos priemones – tik 46 proc.

Labai retai, bet visgi pasitaiko chirurginės intervencijos reikalaujančios traumos – dešimtadalis  buitines traumas patyrusiųjų yra prasiskėlę galvą, tiek pat susitraumavusiųjų yra nusipjovę pirštą. 14 proc. gyventojų yra patyrę akies sužalojimą skeveldra. Kojų ir rankų lūžiai buities darbuose yra labai reti – vos 3 proc. traumas patyrusiųjų patvirtino buvę tokioje situacijoje. 

Apklausos duomenimis, šios traumos dažniausiai patiriamos atliekant smulkius namų ūkio darbus – kabinant lentyną, gręžiant, kalant, užsiimant sodo darbais, atliekant santechnikos ar apdailos darbus.

Gyventojų apklausą apie jų įpročius naudojant įrangą namų ir sodo ūkio darbuose atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Balandžio mėnesį buvo apklausti 600 gyventojų didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

„Cramo“ yra Europoje pirmaujanti nuomos paslaugų įmonė, kuri specializuojasi įrangos ir modulinių patalpų nuomos srityse. „Cramo“ veikia 15 šalių. Visa „Cramo“ grupė turi 360 padalinių, nuomoja daugiau kaip 200 tūkst. skirtingos įrangos, joje dirba 2 550 darbuotojų, kurie aptarnauja 150 tūkst. klientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.