Koldūnų skandalas: triukšmas dėl nieko

„Judex“ koldūnų istorijoje – dar vienas posūkis. Skandalas dėl pavojingų bakterijų lietuviškuose koldūnuose kilo praėjusią vasarą, tačiau tik dabar paaiškėjo viena svarbi detalė.

2016 m. rugpjūčio 4 d. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paskelbė laikinai stabdanti „Judex“ veiklą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
2016 m. rugpjūčio 4 d. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba paskelbė laikinai stabdanti „Judex“ veiklą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2017, 2:10 PM

2016 metų vasarą, kai dėl aptiktų kenksmingų listerijų buvo atliekamos kratos „Judex“ patalpose ir įmonės veikla sustabdyta, pranešta ir tai, kad listerijų Rusijos fitosanitarijos ir veterinarijos tarnyba „Rosselchoznadzor“ Lietuvos įmonės koldūnuose buvo aptikusi dar anksčiau – 2015-ųjų liepą.

Tiesa, kaip paaiškėjo tik dabar, rusų laborantai tuomet jų surado atlikdami vadinamąjį ekspresinį testą, kurio rezultatų patikimumas siekia vos 50 proc. O patikrinę darsyk tą pačią koldūnų siuntą jau klasikiniu būdu rusai pavojingų bakterijų neberado.

Davė nurodymus įmonei

Listerijos bakterija gali sukelti užkrečiamąją ligą listeriozę, kuri pavojinga nėščiosioms, naujagimiams, vyresniems žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs.

Pagal Lietuvos ir visos ES taisykles, listerijos reglamentuose neaptariamos, nes pusgaminį verdant ar kepant šios bakterijos žūsta.

Tačiau Rusija reikalauja, kad jų nebūtų visiškai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patvirtino, kad 2015 m. liepos mėn. buvo gavusi Rusijos Federacijos veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos „Rosselchoznadzor“ raštą apie mūsų šalies gamintojo „Judex“ produkcijoje – šaldytuose koldūnuose – nustatytą užterštumą listerijų bakterijomis.

Prie rašto buvo pridėti tyrimo protokolai, kuriuose nurodyta, kad ekspesinio tyrimo metodas parodė listerijų buvimą, tačiau klasikiniu tyrimo metodu ištirtoje produkcijoje listerijų nebuvo nustatyta.

Kaip paaiškino tarnybos atstovai, VMVT, vadovaudamasi atsargumo principu ir remdamasi gautu raštu, atliko įmonės patikrinimą.

Įmonei nurodyta parengti sanitarinę procedūrą, rengti darbuotojų higienos mokymus, sugriežtinti žaliavų ir produkcijos laboratorinius tyrimus.

Teko palikti postą

Prieš metus dėl kilusio koldūnų skandalo tuomečiam VVMT vadovui Jonui Miliui teko palikti postą. Kaip dabar aiškėja, visai be priežasties.

2016-ųjų liepos 28 d. iš ryto pranešta: Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka kratas VMVT ir jos vadovo darbo vietoje.

Prokuratūra, vykdydama tyrimą dėl neva vykdytos prekybos poveikiu, J.Miliui pateikė įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu.

Krata tuomet, 2016-ųjų vasarą, atlikta ir parlamentaro Petro Gražulio darbo vietoje, mat jis per tarpininkus yra susijęs su „Judex“.

„Mane nustebino, kad dokumentas iš Rusijos gautas seniai, dar 2015 metų liepos pabaigoje, tačiau apie jį sužinota tik dabar. Jame nurodoma, kad Rusijos fitosanitarijos ir veterinarijos tarnyba nerado listerijų.

Paskui daryti kontroliniai tyrimai „Judex“ užsakymu Varšuvoje ir Rygoje. Šiose nepriklausomose laboratorijose taip pat nerasta listerijų“, – kalbėjo P.Gražulis.

Jis sakė, kad patarimo kreiptis į užsienio laboratorijas „Judex“ sulaukė iš vienos Lietuvos įmonės, mat esą tik kitoje šalyje būtų užtikrintas objektyvus tyrimas.

Anot P.Gražulio, Lietuvos laboratorijos tam nebūtų pasiryžusios. Bakterijų rado tik STT „laboratorija“.

Duos į teismą prokurorą

„Teisinė valstybė, o tokį raštą iš Rusijos slepia prokuratūra.

Dar kartą aš sakau: tai politinė byla. Faktiškai įmonėje nieko nerasta, nebuvo žmonių skundų, listerijų nerado nepriklausomos laboratorijos. O rado tik STT nurodyta laboratorija. Ir kokiu būdu rado?

Ponui Kliučinskui (Deividas Kliučinskas – VMVT direktoriaus pavaduotojas) pateikiami įtarimai, žmogus išgąsdinamas ir patirdamas tokį stresą suranda listerijų.

Tai demokratinė valstybė? Ar sugrįžome į Stalino laikus?“ – emocingai kalbėjo P.Gražulis.

P.Gražulis sakė ketinantis generalinį prokurorą duoti į teismą dėl politinio persekiojimo: „Prisigalvoja visokių versijų ir persekioja žmones piktnaudžiaudami savo padėtimi.“

Aptiko kitokių bakterijų

2016 m. rugpjūčio 4 d. prokuratūra pranešė, kad liepos 28 d. paimtuose „Judex“ produktų mėginiuose buvo aptikta patogeninių bakterijų salmonelių ir žarninių lazdelių.

Šį tyrimą atliko Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Tą pačią dieną didieji prekybos tinklai nutraukė prekybą „Judex“ produkcija. 2016 m. rugpjūčio 4 d. VMVT ėmėsi savo tyrimo ir paskelbė laikinai stabdanti „Judex“ veiklą.

Rugpjūčio 8 d. VMVT paskelbė nurodanti atšaukti iš rinkos vieną koldūnų „Liux“ partiją, kurioje rasta salmonelės bakterijų. „Užkalnio koldūnuose“ su mėsa ir rozmarinais bei „Mamos“ cepelinuose surasta didelė koncentracija žarninių lazdelių. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.