Šiaulių simbolio rekonstrukcijai – netikėta kliūtis

Šiauliečiams ir miesto svečiams teks palūkėti, kol galės apsilankyti rekonstruotoje Saulės laikrodžio aikštėje. Mat šį mėnesį prasidėti turėję statybos darbai Šiaulių simboliu tapusioje aikštėje sustabdyti, o sutartis su rangovu netrukus bus nutraukta.

Prieš skelbiant naują rangos konkursą teks apsispręsti, ar būtina įgilinti pamatus suoleliams, nes tam prireiktų itin solidžios sumos.<br>G.Šiupario nuotr.
Prieš skelbiant naują rangos konkursą teks apsispręsti, ar būtina įgilinti pamatus suoleliams, nes tam prireiktų itin solidžios sumos.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-26 15:12

Tai įvyko bendrovės „Račkausko agrotech“ iniciatyva. Mat rangos darbų konkursą pernai laimėjusios įmonės atstovai atliko ekspertizę ir nustatė, jog neišvengiamai kils problemų dėl amfiteatro suolų.

Projekto sąlygose buvo įrašyta, kad statybininkai privalės sulygiuoti visus suolelius. Tai padaryti galima, bet koją pakišo seni suolelių pamatai. Pasirodo, jie pernelyg menki – vos 0,35-0,4 metro gylio, nors turėjo būti keliskart gilesni. Rekomenduojamas pamato gylis – 1,2 metro, o projekte jie buvo numatyti perpus žemesni.

Išmontuoti suolelių dangą ir pagilinti pamatus gali kainuoti papildomai kelis šimtus tūkstančių eurų. Rangovo konkursą laimėjęs Petras Račkauskas sakė, kad iš konkurso traukiasi, nes nenori apsijuokti: „Po pusmečio ims danga skilinėti, turėsime už savo pinigus remontuoti“.

Savivaldybėje susirinkusi Projektų įgyvendinimo priežiūros tarnyba nusprendė, kad rangovo pastabos logiškos, todėl vienintelė išeitis – skelbti naują konkursą.

Šiam projektui jau buvo gauta europinė ir valstybės biudžeto parama – daugiau kaip 0,55 milijono eurų. Šiaulių miesto savivaldybė įsipareigojo prisidėti 68 tūkstančiais eurų. Projektas privalo būti užbaigtas iki 2018 m. gruodžio.

Architektą Remigijų Jurėlą nustebino toks posūkis. Vienas šio aikštės bendraautorių abejojo, ar verta taškytis mokesčių mokėtojų pinigais: „Ne idealiame suolelių lygume slypi grožis, dvasia ir kvapas. Manau, šioje vietoje pakako ir paprasto remonto – tris dešimtmečius suoleliai tarnavo žmonėms, tarnaus ir toliau“.   

Šiaulių meras Artūras Visockas irgi abejojo, ar tikrai verta įgilinti pamatus: „Žinoma, sąlygose buvo įrašyta išlyginti suolus, todėl rangovas privalėjo atlikti šiuos darbus. Tačiau ar verta papildomai išleisti 300 tūkstančių eurų menkiems 1-2 centimetrų nelygumams? Už tokius pinigus daug miestui galima padaryti“.

Šiaulių miesto vadovas su specialistais aiškinsis, kokį optimalų sprendimą priimti: „Man asmeniškai tie nelygumai tikrai nekliūva. Juk niekam mintis nekyla, kad reiktų kažką lyginti Romos koliziejuje“.

Saulės laikrodžio aikštės rekonstrukcijos projektą skandalai lydi nuo pat pradžių. Mat rangos konkurse buvo vos vienas dalyvis „Račkausko agrotech“ įmonė. Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė neslėpė nuostabos, kai sužinojo šį faktą, mat statybos konkursuose visada vyksta itin nuožmi konkurencija.

Verslininkas P.Račkauskas yra Liberalų sąjūdžio Kelmės skyriaus pirmininkas. Tos pačios partijos narė yra ir Šiauliuose investicijų projektus kuravusi Giedrė Mendoza Herrera. Prieš Saulės laikrodžio aikštės rekonstrukcijos konkursą abu liberalai buvo pastebėti besišnekučiuojantys Šiaulių  kavinėje „Arkos“.

Beje, traukiasi ne tik rangovas. G.Mendoza Herrera atsistatydino iš Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos posto.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.