Dėl Rusijos embargo nukentėję pieno perdirbėjai susiduria su intrigomis

Dėl Rusijos embargo smarkiai nukentėję pieno perdirbėjai viltis sieja su Kinija. Tačiau grumtynėse dėl leidimų eksportuoti pasitaiko ir itin keistų intrigų.

 Kinijos delegacija buvo laukiama Panevėžio ir Kauno perdirbimo įmonėse, bet atsidūrė „Pieno LT“ gamykloje.<br> M.Patašiaus nuotr. 
 Kinijos delegacija buvo laukiama Panevėžio ir Kauno perdirbimo įmonėse, bet atsidūrė „Pieno LT“ gamykloje.<br> M.Patašiaus nuotr. 
 Kinijos delegacija buvo laukiama Panevėžio ir Kauno perdirbimo įmonėse, bet atsidūrė „Pieno LT“ gamykloje.<br> M.Patašiaus nuotr. 
 Kinijos delegacija buvo laukiama Panevėžio ir Kauno perdirbimo įmonėse, bet atsidūrė „Pieno LT“ gamykloje.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2017, 5:34 PM

Kai kurios Lietuvos pieno perdirbimo bendrovės jau apšilo kojas Kinijos rinkoje. Dar pernai rugpjūtį Kinijos akreditavimo ir sertifikavimo administracija septyniolikai įmonių suteikė teisę eksportuoti gaminius į šią valstybę.

Joms leista gabenti į Kiniją sutirštintą pieną, sviestą, fermentinius sūrius, pieno miltelius, baltymų koncentratą bei kitus produktus.

Delegacija aplenkė įmonę

Didžiules viltis su kinais sieja ir bendrovė „Pieno žvaigždės“.

Mat jos filialai „Panevėžio pienas“ bei „Kauno pienas“ vieninteliai Lietuvoje gamina ir planuoja į Kiniją eksportuoti tiek ypač aukštoje temperatūroje pakaitintą, tiek sterilizuotą pieną.

Šiems produktams kinai taiko itin griežtus reikalavimus, todėl tenykštė sertifikavimo administracija paprašė dar ir papildomos informacijos.

Sutvarkius būtinus dokumentus kinai pažadėjo, kad abi įmonės gegužės 23-iąją bus oficialiai įrašytos į eksportuotojų sąrašą.

Tokį pat pažadą išgirdo ir žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, kai balandžio pabaigoje viešėjo Harbine vykusiame pasauliniame pienininkystės kongrese. Tuomet Kinijos pareigūnai patikino, kad artimiausiu metu bus svarstoma dėl šių pieno perdirbėjų registravimo. Bet leidimų iki šiol dar nėra.

„Pora mūsų įmonės filialų dar neturi eksporto leidimų, o mums tai labai svarbu. Laukiame, kada ši rinka bus atidaryta ir antrinėms įmonėms.

Žinodami, jog kinai atvyks į Lietuvą, tikėjomės, laukėme jų užsukant ir į kurį nors iš filialų, kad savo akimis pamatytų, kaip yra modernizuotos bendrovės ir kokios jų galimybės“, – pasakojo „Pieno žvaigždžių“ atstovas Audrius Statulevičius.

Bet nei į Kauną, nei į Panevėžį gegužės pabaigoje Lietuvoje viešėję kinai taip ir neužsuko. Žemės ūkio ministerija taip parengė jų darbotvarkę, kad vietoj šių įmonių svečiai atsidūrė kooperatyvo „Pienas LT“ gamykloje, gaminančioje pieno baltymus, grietinėlę bei kitus produktus.

Rūpėjo ekonominė zona?

Įdomu tai, kad milijonus eurų ES paramos gavęs kooperatyvas jau turi leidimą eksportuoti produkciją į Kiniją.

Kam prireikė ten, o ne į kitas įmones dar sykį nusiųsti kinų tikrintojus?

„Tai ne detektyvas. Viena vertus, ne pats rengiau darbotvarkę. Tai darė viceministras. Bet žinojau, kad delegacija lankysis ne tik mėsos perdirbimo įmonėse, bet ir važiuos į „Pieno LT“ gamyklą.

Pačioje „Pieno žvaigždžių“ įmonėje kinai tikrai jau yra buvę. O šįkart jiems norėta parodyti naujausią įmonę, naujas technologijas. Juk pieno baltymų poreikis pasaulyje yra didelis, Kinijoje – taip pat“, – sakė žemės ūkio ministras B.Markauskas, kuris dar pernai buvo „Pieno LT“ valdybos narys.

Jo teigimu, delegacija norėjo įvertinti ir Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) galimybes, nes kinai neva ketina investuoti Lietuvoje. Tačiau toje pačioje LEZ jie yra lankęsi ir anksčiau.

„Per dvišalį susitikimą Kinijos atstovų paklausiau apie „Pieno žvaigždžių“ filialams skirtų eksporto leidimų procesą. Man buvo atsakyta, jog viskas sprendžiama, mat būta kažkokių neaiškumų dėl klausimyno. Dabar jų esą neliko, ir leidimai, tikėtina, netrukus bus suteikti“, – guodė perdirbėjus B.Markauskas.

Nepakanka vien miltelių

Kinus jau domina ne tik pieno milteliai, bet ir lietuviški varškės desertai, sūriai, sviestas, pienas. Juoba kad nugabenti jį į šią Azijos valstybę galimybių jau yra.

Pavyzdžiui, Vilkyškių pieninės šaldytos mocarelos pirmąją siuntą laivai konteineriuose iš Klaipėdos uosto į Kiniją išplukdė šiemet sausį.

„Kinams reikia ilgai galiojančių prekių, o šio sūrio realizavimo laikas ir siekia metus. Kol kas prekybos apimtis nėra didelė.

Mūsų užsakovas – įmonė, kuri mocarelą naudoja gamindama picas, sumuštinius ar kitus užkandžius“, – anksčiau sakė Vilkyškių pieninės vadovas Gintaras Bertašius.

„Rokiškio sūris“ pirmąją produkcijos – laktozės – siuntą į šią valstybę išgabeno kovo viduryje.

Leidimus pieno perdirbėjams jau padalijo

2016-ųjų rugpjūtį leidimus eksportuoti savo gaminius į Kiniją gavo bendrovės „Hochdorf Baltic Milk“, „Marijampolės pieno konservai“, „Rokiškio sūris“, Vilkyškių pieninė, Kelmės pieninė, „Modest“, „Žemaitijos pienas“.

Eksporto teisė buvo suteikta ir bendrovės „Rokiškio pienas“ filialams Ukmergės pieninei bei „Rokiškio pieno gamyba“, įmonės „Pieno žvaigždės“ filialams Mažeikių pieninei bei Pasvalio sūrinei, „Žemaitijos pieno“ filialui „Šilutės Rambynas“, žemės ūkio kooperatyvui „Pienas LT“.

Eksportuoti į Kiniją gali ir bendrovės „Uriga“, „Litamilk“ bei Lukšių pieninės Jurbarko skyrius.

Statistikos departamento duomenimis, eksportas į Kiniją praėjusiais metais gerokai ūgtelėjo. Ir 2014-aisiais, ir 2015-aisiais į Kiniją buvo išgabenta maždaug 102 mln. eurų vertės įvairių prekių. Pernai eksportas šoktelėjo iki 123,2 mln. eurų. Atitinkamai importo vertė siekė 666 mln., 725 mln. ir 708 mln. eurų.

Šiemet sausį pieno gaminių, kartu šiek tiek kiaušinių bei mėsos subproduktų į Kiniją jau buvo išgabenta už 223,2 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.