Latviai jau sukruto – kuria svaigalų parduotuves pasienyje

Estams smarkiai padidinus alkoholio akcizus Latvijos verslininkai ėmė kurti parduotuves pasienyje. Pabrangus svaigalams Lietuvoje jie pasuko ir į šią pusę.

Į parduotuvę Latvijoje užsukę lietuviai sutarė: kainos – ne mūsų naudai.<br>V.Savickienės („Panskliautas.lt“) nuotr.
Į parduotuvę Latvijoje užsukę lietuviai sutarė: kainos – ne mūsų naudai.<br>V.Savickienės („Panskliautas.lt“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vita Savickienė („Lietuvos rytas“)

Jun 3, 2017, 3:27 PM

Šią savaitę Latvijoje atidaryta alkoholio parduotuvė, kurios klientai, kaip tikimasi, bus daugiausia lietuviai. Ji yra vos keliolika žingsnių nuo mūsų šalies ribų – buvusio Saločių ir Grenctalės pasienio posto patalpose.

Pirkėjų joje netrūko jau pirmąją prekybos dieną. Daugiausia – iš Lietuvos, netoli esančio Saločių miestelio bei aplinkinių kaimų.

Žinia pasklido greitai

Parduotuvėje sutiktas salotiškis Vytolis prisipažino, kad jau ir anksčiau alkoholio prieš šventes važiuodavo pirkti į maždaug už 15 kilometrų esančią Bauskę. Vyras spėjo, kad atidarytą pigesnio alkoholio parduotuvę greitai pamėgs aplinkinių kaimų gyventojai bei taupesni tautiečiai.

„Girtuokliai dviračiais mins į parduotuvę. Baisu net pagalvoti, kaip koks nors kelio nebematantis dviratininkas vinguriuos po judrią magistralę. Avarijų ir žuvusiųjų skaičius gali grėsmingai didėti“, – įspėjo salotiškis.

Vyras tikino, kad reklamos apie Latvijos pasienyje planuojamą atidaryti alkoholio parduotuvę nebuvo, bet žinia po apylinkes nuvilnijo greitai. Pasak pašnekovo, latviai sukasi spėriai ir naudojasi alkoholio rinkai nepalankiais Lietuvos ir Estijos valdžios sprendimais.

Atvykęs pasižiūrėti ir įvertinti parduotuvės, Vytolis tuščias neliko: nusipirko nealkoholinio alaus ir alaus kokteilio – jų kaina vos ne perpus mažesnė nei Lietuvoje.

Skirtumas – akivaizdus

Kaimyno į naująją parduotuvę taip pat iš Saločių atvežtas Vytautas pirko 5 dviejų litrų talpos butelius stipraus alaus. Jis žadėjo namuose paragauti visų parduotuvėje vakar buvusių 7,1 proc. stiprumo alaus rūšių, o tada apsispręsti, kuris gardžiausias, pigiausias ir kurį verta dažniau pirkti.

„Plastikinis 2 litrų talpos butelis stipraus alaus čia kainuoja nuo 1,6 iki 1,9 euro, o Lietuvoje už tokį pat kiekį išleistum daugiau nei 3 eurus.

Mūsų valdžia visai negalvoja, anksčiau savus pinigus lengva ranka atiduodavo lenkams, o dabar pelnysis ir latviai. Jei jiems reikia statistikos ir garbės, kad lietuviai nebegeria, tai dabar galės didžiuotis sumažinę prekybą alkoholiu“, – postringavo Vytautas.

Prie lentynų sukinėjosi ir kainas fotografavo Lietuvoje alkoholio prekyba užsiimantis Darius.

Anot jo, mūsų šalyje litras degtinės „Stoličnaja“ kainuoja apie 18 eurų, o latviai ją parduoda už 11,69 euro.

Kitos alkoholio žinovo nurodytos degtinės rūšys irgi gerokai pigesnės. Brangesnių gėrimų – viskio, brendžio – latviškoje parduotuvėje kainos mažesnės daugiau nei 3 eurais, palyginti su Lietuvos prekybos centrais.

Taps girtuoklių rojumi?

Į parduotuvę atvažiavę salotiškiai sutuoktiniai Audronė ir Mangirdas Matuliai tikino, kad atvyko tik apsižvalgyti. Pašnekovai neslėpė, kad savo šalyje retai į parduotuves vaikšto.

„Kartą per mėnesį maisto ir drabužių pirkti važiuojame į Lenkiją. Prieš šventes alkoholio pirkti vykdavome į Bauskę.

Tiesa, mes retai perkame svaigalų, tačiau aplinkinių kaimų girtuokliams ši parduotuvė bus tikras rojus“, – įsitikinę salotiškiai.

Į parduotuvę atvažiavo ir du vyrai, ant kurių veidų tarsi parašyta – „Neatsisakau bokalo alaus.“ Jie džiaugsmingai iš lentynų tempė net keturias pakuotes stipraus alaus.

Nors ir nenorėję prisistatyti, jie prasitarė, kad gyvena netoliese.

Vyrai tvirtino, kad dėkingi latviams, kurie jiems sutrumpino atstumą iki artimiausios alkoholio parduotuvės.

Alkoholį dėžėmis pirko ir atsitiktinai parduotuvę pamačiusi pro šalį važiavusi estų šeima. Kelias dėžes degtinės įsikrovę estai guodėsi, kad jų šalyje alkoholio akcizas taip pat yra didelis.

Degtinės, kurią užsieniečiai pirko, butelis Estijoje kainuoja apie 17 eurų, o latvių parduotuvėje – tik 9,9 euro.

Pasienyje įsikūrusioje parduotuvėje dirba rusiškai laisvai kalbančios latvės merginos.

Pardavėjos juokavo, kad nuolat bendraudamos su lietuviais pirkėjais netrukus puikiai išmoks kalbėti ir lietuviškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.