Amerikos sankcijos Rusijai: temperatūra kaista

JAV ėmėsi naujų ekonominių sankcijų prieš Rusiją, rašo Rusijos naujienų portalo „mk.ru“ apžvalgininkas Nikolajus Makejevas. Straipsnyje, pavadintame „Amerikos sankcijos: Vašingtonas uždraudė Europai pirkti rusiškas dujas“, gvildenamos problemos, kurių gali kilti šios Rusijos bendrovėms, tarp jų ir monopolininkui „Gazprom“, dėl JAV Senato numatytų naujų sankcijų.

 Prekybos apribojimai dabar gresia apdirbamosios pramonės, transporto ir vamzdžių gamybos sektoriams. Pirmiausia gali nukentėti „Nord Stream-2“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prekybos apribojimai dabar gresia apdirbamosios pramonės, transporto ir vamzdžių gamybos sektoriams. Pirmiausia gali nukentėti „Nord Stream-2“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2017, 2:12 PM, atnaujinta Jun 19, 2017, 3:08 PM


O dar neseniai Rusijos koncernas „Gazprom“ trynė delnus iš džiaugsmo, kai Europos didžiosios energetikos kompanijos sutiko remti dujotiekio „Nord Stream-2“ („Šiaurės srautas 2“) statybą. Įmonė „Gazprom eksport“, atsakinga už Rusijos dujų eksportą, neseniai už 1,5 mln. eurų garsioje Vokietijos kino studijoje „ColourFIELD“ net užsakė Rusiją reklamuojantį filmą, kurio pristatymas lyg ir buvo numatytas naujojo dujotiekio„Nord Stream 2“ statybos pradžios proga. Dabar, atrodo, Rusijos dujų monopolininko, su kuriuo, pasak kažkada per televiziją rodytos reklamos ir šmaikštaujančio dainininko Semiono Slepakovo, išsipildo visų svajonės, entuziazmas blėsta.


Ir dar. Prieš pusantro mėnesio tas pats N.Makejevas savo straipsnyje citavo valdančiosios kompanijos „BK-Sbereženija“ analitinio departamento vadovą Sergejų Suverovą, kuris tuokart sakė: „Bet kokiu atveju, „Nord Stream-2“ įkaitins santykius ES viduje. O teigiamas sprendimas dėl jo statybos reikš, kad jėgos, simpatizuojančios šiuo klausimu Rusijai, Europos Sąjungoje dominuoja“. Iki kokio laipsnio šių santykių temperatūra pakils dabar ir kokios jėgos ims dominuoti – sunku pasakyti. Aišku tik viena – JAV Senato sprendimas patiks ne visiems.

Jūsų dėmesiui – N.Makejevo straipsnis.


JAV Senatas išplėtė Rusijai taikomų sankcijų sąrašą. Prekybos apribojimai dabar gresia apdirbamosios pramonės, transporto ir vamzdžių gamybos sektoriams. Pirmiausia gali nukentėti „Nord Stream-2“ („Šiaurės srautas 2“) – dujotiekis į ES, Rusijos dujų eksporto  projektas, kurio finansavimui iškils grėsmė, nes Vakarų šalys gali būti priverstos jį nutraukti.


JAV Senato pritarimas sankcijoms, Federalinei rezervų sistemai padidinus bazinę palūkanų normą, jau pasiekė tam tikrų rezultatų. Rusijos vertybinių popierių biržos indeksas RTS pirmą kartą per daugiau nei šešis mėnesius nukrito žemiau 1000 punktų. Smuktelėjo daugelio tėvyninių „Žydrųjų žetonų“ akcijos (čia: gerai žinomų ir patikimų Rusijos bendrovių, įtraukiamų į žinomus akcijų indeksus, pelningiausios, patikimiausios bei likvidžiausios akcijos. – Red.) ypač tų bendrovių, kurioms asmeniškai bus taikomos Amerikos sankcijos.


Baracko Obamos dekreto dėl sankcijų prieš Rusiją modifikacija, kurią atliko Amerikos Senatas, numato apribojimus, kurie bus taikomi toms Rusijos pramonės ir prekybos šakoms, kurioms jie dar nebuvo taikomi. Pasak bendrovės „Alpari“ vyresniosios analitikės Annos Bodrovos,  gali būti nusitaikyta į pramoninę gamybą – apdirbamosios pramonės sektorių, vamzdžių ir plieno valcavimo pramonę, lantanoidų (retųjų žemės elementų) gamybą ir tiekimą.


Vašingtonas taip pat ketina užkirsti kelią Vakarų pirkėjams mokėti avansu už Rusijos prekes ir žaliavas. Tokias atsiskaitymo schemas JAV laiko paslėptu kreditavimu. Šios sankcijos palies Rusijos valstybės valdomomas laivybos ir geležinkelių įmones. Jų turtas JAV jurisdikcijoje gali būti užblokuotas, teigia N.Makejevas.


Kai kurios sankcijos, kurias numatoma taikyti atskiriems sektoriams, taip pat smogs naftos ir dujų pramonei: išliks apribojimai, susiję su technologijų perdavimu naftos žvalgybai ir gavybai iš giliavandenių gęžinių, Arkties kontinentinio šelfo ir skalūnų naftos gręžinių. JAV bendrovėms bus draudžiama tiekti prekes, paslaugas ir technologijas visoms Rusijos bendrovėms, kurios vykdo tokius  projektus. Analogiškas veto taikomas kompanijoms dalyvauti bendruose projektuose.


 „Sankcijų sugriežtinimas pakenks beveik visų Rusijos bendrovių, vienaip ar kitaip susijusių su tiekinių pristatymu iš užsienio ar palaikančių ryšius su užsieniu, veiklai. Valdžia sakys, kad galima prisitaikyti prie naujų sąlygų, tačiau verslas, jau ir taip nualintas ankstesnių sankcijų, dar labiau įklimps politiniame  žaidime. Per pastaruosius trejus metus JAV ir Rusijos prekybos santykių apimtis sumažėjo trečdaliu, ir ateityje ši tendencija vargu ar pakryps į priešingą pusę“, – sako A.Bodrova.


Ekspertų nuomone, pagrindinė naujybė JAV Senato pataisose – čia nėra lankstumo ir galimybių Baltiesiems rūmams savarankiškai panaikinti sankcijas. „Investuotojai laukia Rusijos ir JAV santykių atšilimo. Sankcijų panaikinimo galimybė buvo pagrindinis veiksnys, skatinęs mūsų rinkos augimą 2016 metų pabaigoje. Dabar situacija komplikuojasi, o sankcijų panaikinimas tampa žymiai tolimesne perspektyva, kas ir tapo neigiamu veiksniu mūsų rinkai“, – sako kompanijų grupės „FINAM“ analitikas Aleksejus Kalačiovas.

Ekspertai mano, kad didžiausią neigiamą sugriežtintų sankcijų poveikį gali pajusti „Gazprom“ ir „Transneft“, kadangi tai gali tiesiogiai paveikti jų vamzdynų projektus. „Gazprom“ įknibęs į tris iš jų – „Nord Stream-2“ („Šiaurės srautas 2“) , „Syla Sibyri“ („Sibiro galybė“) ir „Turieckij  potok“ („Turkijos srautas“). Dėl sankcijų visi šie projektai gali nukentėti.


 „Po to, kai „Nord Stream-2“ partneriai iš Europos šalių vietoje dalinio dalyvavimo projekto kapitale nusprendė pereiti prie tiesioginių kreditų skyrimo schemos jo operatoriui (be „Gazprom“ jo savininkai yra didžiausi Europos energetikos koncernai), tai tapo ypač aktualu. JAV įstatymo projektas numato sankcijas investuotojams. Siūloma uždrausti tiekti prekes, technologijas, paslaugas, jei tokių sutarčių rinkos vertė viršija 1 mln. dolerių. Šiomis sąlygomis pastatyti naują dujotiekį bus sudėtinga. „Gazpromui“ teks ieškoti naujos sąveikos su partneriais formos“,– cituoja A.Kalačiovą, baigdamas savo straipsnį portale „mk.ru“ N.Makejevas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.