Kol lietuviai kepa užsienio kurortuose, į Lietuvą plūsta pietiečiai

Pastaruoju metu Pietų Europą kamuojant alinantiems vasaros karščiams vis daugiau šių valstybių gyventojų atokvėpio ieško Lietuvoje.

Statistika rodo, kad pajūrio ir kituose kurortuose gausėja atvykėlių iš Pietų šalių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statistika rodo, kad pajūrio ir kituose kurortuose gausėja atvykėlių iš Pietų šalių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2017, 1:54 PM, atnaujinta Jun 30, 2017, 1:18 PM

Tuo metu, kai Viduržemio jūros šalis kepina net iki 40 laipsnių siekiantys karščiai, Lietuvos pajūryje – maloni maždaug 20 laipsnių vėsa. Tad nieko nuostabaus, kad mūsų kurortuose sparčiai daugėja turistų iš paatogrąžių klimato juostai priklausančių valstybių.

Šį mūsų šalies pranašumą įvertina vis daugiau Pietų valstybių gyventojų.

Prieš keletą metų dar nedrąsiai Lietuvos kurortus lankiusių ispanų, italų, prancūzų, žydų pernai pagausėjo kelis kartus.

Lyderė – Palanga

Palyginti su kitais šalies kurortais, ne itin daug užsienio turistų sulaukiantis Birštonas yra padaręs didžiausią šuolį.

Prieš penkerius metus šį kurortą aplankė ir jame nakvojo apie 14 tūkst. užsieniečių. Pernai jų buvo triskart daugiau – 43 tūkst. turistų.

Vis dėlto daugiausia užsieniečių pernai nakvojo Palangoje – apie 160 tūkst. Pajūriui nedaug tenusileido Druskininkai – 145 tūkst. turistų iš kitų valstybių.

Šimto tūkstančių atvykusių užsieniečių ribą praėjusiais metais perkopė ir Neringa.

Nors mūsų šalies kurortuose dažniausi yra atvykėliai iš Vokietijos, Latvijos, Rusijos, Lenkijos, pastaraisiais metais vis daugėja užsieniečių iš karšto klimato valstybių.

Pietiečiai pamėgo pajūrį

Ispanai labiausiai pamėgo Neringą. Prieš 4 metus čia lankėsi 97 šios Pietų Europos šalies gyventojai, o pernai – jau 243.

Tai daugiau, nei lankėsi gerokai didesniuose kurortuose: Druskininkuose – 166 ispanai, Palangoje – 173 ispanai.

Tiesa, pastaruosiuose kurortuose svečiai iš Ispanijos praleido daugiau dienų.

Dar dažniau Lietuvos kurortuose girdėti italų kalba. Birštoną 2013 metais aplankė 22 italai, pernai – net 120.

Per tą patį laikotarpį Neringoje italų padvigubėjo iki 345 ir buvo daugiau nei Druskininkuose (čia jų apsilankė 310).

Tiesa, Italijos gyventojai Dzūkijos kurorte praleisdavo daugiau dienų.

Daugiausia svečių iš Italijos pernai sulaukė Palanga – čia buvo atvykę 457 turistai. Prieš ketverius metus jų buvo perpus mažiau.

Didžiausiame šalies kurorte pagausėjo ir graikų. Prieš 3 metus iš šios šalies Palangą buvo aplankiusi tik viena pora, kuri čia praleido dvi savaites. Pernai į šį kurortą jau atvyko 44 graikai. Tiesa, jie vidutiniškai čia prabuvo kiek daugiau nei po 3 dienas.

Plūsta turistai iš Izraelio

Lietuvoje daugėja ir prancūzų. Prieš 4 metus Neringoje nakvojo 236 šios šalies gyventojai, pernai – jau 642.

Per šį laiką pustrečio karto prancūzų padaugėjo Palangoje – pernai jų sulaukta 521.

Užtat Druskininkai visus lenkia poilsiautojų iš Izraelio skaičiumi. Prieš ketverius metus šiame kurorte nakvojo 1882 šios šalies gyventojai. Pernai – beveik 5 tūkst. Vidutiniškai jie Druskininkuose praleido beveik po 10 dienų.

Turistų iš Izraelio dvigubai padaugėjo Birštone ir Palangoje, tačiau ten jų skaičius pernai nesiekė ir 500 poilsiautojų.

Palangą atranda ir vis daugiau kinų. Nuo 2013 metų šį kurortą aplankiusios vienos 13 kinų delegacijos pernai turistų iš Kinijos skaičius išaugo iki 223.

Įdomu, jog Neringoje lyginamuoju laikotarpiu pagausėjo australų. Praėjusiais metais iš tolimojo žemyno čia apsilankė 119 turistų.

Į Lietuvą atvykę užsienio turistai mūsų poilsio vietovių dažnai netgi neišskiria – jiems visa mūsų šalis atrodo kaip vientisas kurortas.

Turistų iš užsienio sparčiai gausėja

Indrė TrakimaitėŠeškuvienė

Valtybinio turizmo departamento direktorė

„Žvelgiant į iš užsienio šalių atvykstančių turistų statistiką vis labiau pastebima, kad daugėja atvykstančiųjų iš karšto klimato šalių, – vasarą jie atostogoms renkasi Lietuvą.

Vertindamos pasaulio klimato šiltėjimą ir ekstremalius temperatūrų svyravimus įvairios turizmo organizacijos pabrėžia, kad poilsiui palankus mūsų regiono klimatas vis labiau Pietų Europos gyventojus vers atostogauti Šiaurės Europoje. Tad stengiamės pasinaudoti savo rinkodara pristatydami Lietuvos kurortus, kurių populiarumas užsienio šalyse sparčiai auga.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.