Laukia dar vienas mokestis – susimokėti turės saldžiamėgiai

Nors valdžia žadėjo, kad naujų mokesčių nebebus, dabar užsimota patuštinti saldžiamėgių kišenes. Planuojama apmokestinti gaiviuosiuose gėrimuose esantį cukrų.

Mokestį už gaiviuosiuose gėrimuose esantį cukrų yra įvedusios kelios šalys, bet, pavyzdžiui, Danija jo atsisakė.<br>„123rf.com“ nuotr.
Mokestį už gaiviuosiuose gėrimuose esantį cukrų yra įvedusios kelios šalys, bet, pavyzdžiui, Danija jo atsisakė.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė, "Lietuvos rytas"

Jul 20, 2017, 5:03 PM, atnaujinta Jul 20, 2017, 5:15 PM

Naują mokestį, dėl kurio turėtų būti apsispręsta iki šių metų pabaigos, įvesti ketina sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Anot gamintojų, tai paskatintų pigesnių gėrimų su prastesnės kokybės saldikliais gamybą. Be to, žmonės ir taip vis labiau linksta į sveiką gyvenseną, tad ir limonadais mėgaujasi tik kartkartėmis.

Užsiima tyrimais

Ministras A.Veryga yra ne kartą pareiškęs, kad šalyje vertėtų įvesti mokestį daug cukraus turintiems gaiviesiems gėrimams.

„Ši pozicija išliko tokia pati ir nebus keičiama. Būtent tokio mokesčio įvedimui jau yra pritarusi Estijos vyriausybė, panašūs mokesčiai galioja ir kitose Europos šalyse.

Šiuo metu atliekamas tokio mokesčio efektyvumo ir poveikio vertinimas, analizuojami kitų šalių pavyzdžiai.

Atlikus vertinimo procedūrą bus galima suteikti daugiau informacijos.

Planuojama, kad šis procesas bus baigtas metų pabaigoje“, – aiškino sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Gamintojai – apstulbę

Tačiau gėrimų gamintojus tokios užmačios stulbina. „Netikiu tuo, kad toks mokestis būtų įvestas. Jei taip nutiktų, tai būtų absurdas.

Gaiviųjų gėrimų rinka ir taip silpna, ji nedidėja. Žmonės vis labiau perka vandenį“, – kalbėjo įmonės „Lietuviškas midus“ direktorius Egidijus Valiukevičius.

Limonadus gaminančios bendrovės „Vilniaus alus“ vadovas Algirdas Bagatyrius įsitikinęs, kad cukraus mokestis sujauktų rinką: gamintojai ieškotų, kuo pakeisti pabrangusius produktus, ir greičiausiai rinktųsi pigesnius, bet dar nesveikesnius saldiklius.

„Kitose šalyse yra toks mokestis, tačiau kodėl kopijuojame jį, o ne, tarkim, mažesnį pridėtinės vertės mokestį? Kodėl nekopijuojame to, kas skatina verslą?“ – klausė A.Bagatyrius.

Nusitaikė ir į maistą

Sveikatos apsaugos ministerijos taikiklyje yra ir daugiau maisto produktų.

„Atsižvelgdama į Pasaulio sveikatos organizacijos Europos maisto ir mitybos politiką, kitus strateginius dokumentus Sveikatos apsaugos ministerija siekia, kad ir Lietuvoje būtų kuo daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų.

Tai yra produktų, turinčių mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų“, – sakė L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Apmokestinti saldžiuosius gėrimus, vadinamuosius limonadus, svarstė ir ankstesnė valdžia. Tačiau dabartinė žadėjo, kad daugiau naujų mokesčių nebus.

Šįmet kovą po Vyriausybės pasitarimo, kuriame buvo aptartas Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planas, finansų ministras Vilius Šapoka sakė, kad staiga nebus įvedami nauji mokesčiai.

Estai sulėtino apsukas

Mokestis, turintis pažaboti smaližių apetitą, galioja ne vienoje valstybėje.

Europoje šį mokestį turi įsivedusios Jungtinė Karalystė, Vengrija, Prancūzija.

Apmokestinti saldžius gaiviuosius gėrimus ketino ir estai, tam jau buvo pritarusi vyriausybė, tačiau prezidentė nepasirašė tokio įstatymo, nors jį ir palaikė.

Estų planuose buvo numatyta, kad teks mokėti 10 centų už litrą nealkoholinio gėrimo, kuriame cukraus koncentracija siekia 5–8 gramus 100 mililitrų, o jei cukraus daugiau – 30 centų.

Skaičiuota, kad tai padėtų kitais metais surinkti apie 15 mln. eurų.

Pasak ekonomistų, tokio pobūdžio mokesčiai labiausiai pažeidžia mažesnes pajamas gaunančius žmones.

Be to, ilgainiui pirkėjai arba pradeda pirkti pigesnius analogiškus produktus, arba ieško, kur jų įsigyti pigiau, tarkim, kaimyninėse šalyse, kuriose nėra vadinamojo cukraus mokesčio.

Danija mokesčio atsisakė: kenkia ekonomikai

Akcizo mokestis saldintiems gėrimams buvo taikomas Latvijoje, Suomijoje, Belgijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje, taip pat Meksikoje, Kanadoje, kai kuriose JAV valstijose, Australijoje.

Artimiausiu metu tokį mokestį ketinama įvesti Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Estijoje, Portugalijoje, Pietų Afrikos Respublikoje.

Danijoje vadinamasis cukraus mokestis buvo įvestas dar 1930 metais. Be to, 2011 metais šioje šalyje maisto produktai, kurių kilograme buvo daugiau nei 2,3 proc. riebalų, buvo apmokestinami vadinamuoju riebalų mokesčiu.

Tačiau 2013 metais atsisakyta riebalų mokesčio, o užpernai – ir vadinamojo cukraus mokesčio gaiviuosiuose gėrimuose.

Kritikai teigė, kad jis neigiamai veikia darbo vietų kūrimą ir vietos ekonomiką, nes pirkėjai, užuot pirkę vietos produkciją, važiuodavo į kaimynines šalis pirkti sviesto, ledų arba saldžiųjų gėrimų.

Danijoje cukraus mokestis tebetaikomas šokoladui, ledams ir įvairiems kitiems saldumynams.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.