Valdininkai šį tą pamiršo. Svaigalų pardavimu rūpinsis tik menininkai?

Nauji numatomi prekybos alkoholiniais gėrimais apribojimai svarbūs Lietuvos meno kūrėjų asociacijai ar Lietuvos studentų sąjungai, tačiau ne patiems svaigalų gamintojams? Valdžios nuomone, taip.

Valdantieji nelaidoja idėjos pasekti kai kurių Skandinavijos šalių pavyzdžiu ir alkoholį suginti į specialias parduotuves.<br>„123rf.com“ nuotr.
Valdantieji nelaidoja idėjos pasekti kai kurių Skandinavijos šalių pavyzdžiu ir alkoholį suginti į specialias parduotuves.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 28, 2017, 10:38 AM

Birželio 29-ąją 33 organizacijoms buvo išsiuntinėtas sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos kvietimas teikti pasiūlymus, susijusius su Vyriausybės programoje numatyta nuostata steigti specializuotas parduotuves, kuriose būtų prekiaujama alkoholiniais gėrimais.

Priimant antialkoholinių įstatymų paketą Seimo sesijoje klausimas dėl tokių parduotuvių buvo atidėtas ateičiai, tačiau, kaip paaiškėjo, toli gražu ne palaidotas.

Be pagrindinių asocijuotų verslo struktūrų – Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Lietuvos verslo konfederacijos, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos ir kitų, kvietimą pateikti nuomonę gavo, pavyzdžiui, Nevyriausybinių organizacijų vaikams konfederacija, Blaivybės akademija ir panašios organizacijos.

Tuo metu mažiausiai dvi asociacijos, vienijančios alkoholinių gėrimų gamintojus, liko už borto. Tai alaus gamintojų įsteigta Lietuvos aludarių gildija ir Legalaus verslo aljansas, kuriam priklauso alkoholinių gėrimų gamintojai bei importuotojai. Nors būtent šioms įmonėms, kaip ir prekybininkams, numatomi ribojimai gali kirsti skaudžiausiai.

Ignoruoja ne pirmą sykį

„Tai – jau ne pirmas toks atvejis. Manome, kad tokia paties ministro A.Verygos pozicija“, – sakė Legalaus verslo aljanso ir Baltijos gėrimų pramonės aljanso vadovas Romas Apulskis.

Anot jo, apie šią rinką niekas geriau neišmano nei patys jos dalyviai, kurie irgi norėtų teikti savo pasiūlymus. „Mes turime idėjų, kaip sumažinti alkoholio vartojimą, kartu kuo mažiau pakenkiant verslui.

Tačiau atrodo, kad niekas nenori mūsų net išklausyti“, – stebėjosi pašnekovas.

Jo nuomone, gamintojai ignoruojami taip, tarsi būtų nevisaverčiai visuomenės nariai ar išvis nelegalai, neturintys teisės net egzistuoti.

Priminė apie Minedą

Tuo metu Lietuvos aludarių gildijos vadovas Saulius Galadauskas pasakojo dar metų pradžioje, kai A.Veryga neseniai buvo pradėjęs eiti ministro pareigas, norėjęs su juo susitikti, pateikti savo viziją apie numatomus apribojimus, supažindinti su aludarių pozicija.

„Tuomet buvo pasakyta, kad ministras neturi laiko kalbėtis su atskiromis interesų grupėmis. Neturi, tai neturi, mes tikrai nesibrausime, jeigu jau esame atsidūrę kažkokiame juodajame sąraše.

Nors anksčiau kažkaip niekas neužtrenkdavo durų: kartais į mūsų pastabas būdavo atsižvelgiama, dar dažniau – ne, tačiau bent turėjome galimybę būti išgirsti“, – pasakojo S.Galadauskas.

Aludarių gildijos vadovo nuomone, prie jau išvardytų organizacijų, kurios gavo kvietimus teikti pasiūlymus, buvo galima įrašyti ir daugiau – pavyzdžiui, Žvejų mėgėjų draugiją.

„Keista, kad ministras suranda laiko Minedui ir sutaria su juo ketverius metus bendradarbiauti. Man atrodo, kad mes galėtume turėti ne blogesnių idėjų nei Minedas“, – juokavo S.Galadauskas.

Tikina, kad pražiūrėjo

Vis dėlto aludariai ir stipresnių svaigalų gamintojai tikriausiai neliks už borto. Kai „Lietuvos rytas“ pasiteiravo Sveikatos apsaugos ministerijos, kodėl ignoruojamas verslas, kuriam numatomi sprendimai neabejotinai turės tiesioginės įtakos, ministro A.Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė padėkojo, kad į tai atkreiptas dėmesys.

„Gali būti, kad kvietimas teikti pasiūlymus dėl specializuotų parduotuvių steigimo Lietuvoje nebuvo išsiųstas Legalaus verslo aljansui ir Lietuvos aludarių gildijai. Tad jį mielai išsiųsime šiandien šioms organizacijoms“, – vakar parašė patarėja.

Jos teigimu, visos pakviestos organizacijos raginamos dalytis šia žinia, tad pasiūlymus dėl specializuotų parduotuvių steigimo neva galės teikti ir kiti, net ir negavę A.Verygos pasirašyto kvietimo.

„Artimiausiu metu pasiūlymus bus galima teikti ir virtualiojoje erdvėje, nes dalis viešųjų konsultacijų persikels būtent čia.

Norime išgirsti kuo daugiau nuomonių, gauti kuo daugiau pasiūlymų ir tartis su visuomene“, – tikino patarėja.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?