Sugalvojo, kaip Lietuvoje užauginti naują pilotų kartą

Augant specialistų poreikiui aviacijoje, bendrovės į profesionalų paiešką nebežiūri taip primityviai: įmonės ieško būdų pačios užsiauginti ar kitais būdais prisitraukti perspektyvių darbuotojų. Tokios iniciatyvos matomos ir Lietuvoje – Kazimiero Simonavičiaus Universitetas (KSU) specialią atranką praėjusiems studentams finansuos 50% Aviacijos vadybos studijų kainos, o „Avia Solutions Group“, didžiausia aviacijos paslaugų įmonių grupė Rytų Europoje, supažindins studentus su industrija priimdama atlikti privalomą praktiką. 

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2017, 10:15 AM

Tam, kad lėktuvas skristų, bagažas ir maistas pasiektų orlaivį laiku, o keleiviais skrydžio metu būtų pasirūpinta, vienu metu aviacijoje dirba šimtai tūkstančių skirtingų sričių specialistų. Nuo aviacijos mechanikų iki pilotų – rinkoje gausu specifinių rolių, tačiau ekspertai pastebi, kad pastaruoju metu itin trūksta ne tik techninio personalo, tačiau ir administracijos darbuotojų, kurie išmanytų rinkos specifikas ir turėtų stiprių vadybinių įgūdžių.

Turint omenyje rinkos augimo greitį, tokių „universalių“ specialistų poreikis su laiku tik didės. Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) duomenimis, per artimiausius 20 metų aviacijos mastai pasaulyje išaugs dvigubai, per metus oro transportą rinksis 7,2 milijardų keliautojų, o tai atitinkamai reikš augantį poreikį bet kuriems šios rinkos segmentams. 

Aviacijos ekspertai teigia, jog paskutiniu metu industrijos darbuotojus galima suskirstyti į 2 grupes: turinčius puikius vadybinius įgūdžius, tačiau stokojančius techninių žinių ir techninės aviacijos specialistus, kurie ne taip gerai sugeba valdyti procesus. Aviacijos vadyba, kaip disciplina, iš dalies padeda išspręsti šį rinkos įgūdžių disbalansą, nes ruošia specialistus, kurie bus iškart pasirengę dirbti versle. Apmaudu, tačiau universitetuose, tarp studijų programų, ši studijų kryptis vis dar retai randama.

„Ši KSU programa yra vienas geriausių įrodymų, kaip akademinis pasaulis gali bendradarbiauti su verslu. Suteikdami 50% nuolaidą studijoms, KSU padeda užpildyti rinkos trūkumus, kuriuos jaučiame ir mes. Per 3,5 metų mokymosi programą studentai atliks ir privalomas praktikas, todėl mes būsime atviri: priimsime jaunus talentus ir padėsime jiems pamatyti šią industriją iš arčiau“, – komentuoja Inga Staniūnė, „Avia Solutions Group“  personalo vadovė. 

Mokytis verslo konkrečioje rinkoje, pasak KSU Aviacijos vadybos programos vadovo Dr. Konstantino Kalligiannio, viena perspektyviausių verslo ateities tendencijų. Žinoti srities specifikas, tačiau kartu išmanyti ir verslo ar vadybos disciplinas ilgainiui, pasak Dr. K. Kalligiannio taps vienu efektyviausių ir saugiausių būdų įsitvirtinti darbo rinkoje. 

„Aviacijos vadyba suteikia studentams holistinį požiūrį į rinką, jos problemas ir tendencijas. Programa orientuota į specifinių įgūdžių, reikalingų industrijai, ugdymą, ji parengta bendradarbiaujant su tokiais rinkos grandais kaip „Avia Solutions Group“, todėl yra aktuali šių dienų poreikiams ir orientuota į praktiką. Būtent tokių studentų labiausiai ir reikia darbdaviams“, – teigia Dr. Konstantinas Kalligiannis. „Jei kas nors visuomet norėjo dirbti aviacijoje, tačiau galvojo, jog vadybininkams čia nėra vietos – dabar puiki proga pildyti paraišką ir registruojantis naudojant #ASG4talents gauti net 50 % nuolaidą studijoms. Pamatysite, kokios perspektyvos laukia šioje augančioje rinkoje!”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.