Šeimos ūkiai jaučiasi nereikalingi

Šeimos ūkius valdantys žemdirbiai pasigenda vadžios dėmesio ir teigia, kad paisoma tik stambiųjų žemės ūkio bendrovių ir didžiųjų kooperatyvų interesų. 

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2017, 2:57 PM


Pasak Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos tarybos pirmininko Vido Juodsnukio, šių metų kovą jo vadovaujama sąjunga parengė rezoliuciją dėl kritiškos smulkiųjų žemdirbių padėties, tačiau nei iš Seimo, nei iš Vyriausybės beveik jokios reakcijos nesulaukė iki šiol.


Jo teigimu, prie smulkaus ir vidutinio dydžio priskiriami šeimos ūkiai turi teisę reikalauti tinkamo valdžios dėmesio, nes Europos Sąjungos bendroji žemės ūkio politika skatina veikti smulkiuosius žemdirbius ir sudaro jiems palankias sąlygas užsiimti ir plėsti agroverslus. 


„ES skatina remti ūkininkus, kad neištuštėtų kaimai, o Lietuvoje remiami tik stambūs dvarai. Politikai paramą smulkiesiems žemdirbiams deklaruoja tik iki išrenkant juos į vadžią - rezultatų nebuvimas rodo, kad jie paprasčiausiai mus mulkino", - Eltai sakė V. Juodsnukis.


Pasak jo, daugiausiai dėmesio ir paramos reikėtų skirti šeimos ūkiams, kurių šalyje yra daugiausiai, apie 100 tūkstančių - be paramos jiems labai sunku išsilaikyti rinkoje. 


Šilutės pieno gamintojų asociacijos pirmininkės Juzefos Tamavičienės teigimu, šeimos ūkiai valdžią menkai tedomina - labiau žiūrima stambiųjų, laikančių 200 ir daugiau karvių, reikalų. Be to, beveik visi paramos pinigai nukreipti kooperacijai skatinti. Šilutiškės pieno ūkis - 150 ha žemės, 60 melžiamų karvių ir 60 telyčių. Dirba šeimos nariai.


„Valdžia reikalauja stoti į kooperatyvus. Kokia iš to prasmė? Kas iš to, kad įstosiu, tai uždirbs kooperatyvas, o ne aš. Kodėl aš negaliu dirbti ir išlaikyti save, savo šeimą tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip kiti? Bet turtingieji, kurie ir taip turi pinigų, gauna paramą, o smulkieji - ne", - Eltai sakė J. Tamavičienė. 


Pasak ūkininkės, pieno gamybos sektorius pamažu atsigauna po 2015 metų krizės, tačiau padėtis dar nėra gera. Europoje pradeda didėti pieno gamyba, o tai gali vėl išprovokuoti pieno supirkimo kainų kritimą. 


Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto (LAEI) vertinimu, šalyje turi būti skatinamas tvarių racionalaus dydžio ūkių kūrimas ir plėtra, kurie būtų alternatyva didiesiems gamintojams. Racionaliais arba perspektyviais ūkiais laikomi tie, kurie geba dirbti pelningai, pajėgūs  nuolat atnaujinti ūkio techninę bazę ir užtikrinti pakankamą dirbančiųjų pragyvenimo lygį. 


LAEI skaičiavimais, pienininkystės sektoriuje racionalūs yra 20-50 ir daugiau karvių laikantys ūkiai. Mėsinių galvijų racionalus ūkio dydis - apie 80 galvijų. Kiaulininkystėje būtinas 2-5 tūkst. auginamų kiaulių ūkių kūrimosi skatinimas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.