Ką daryti su žemės tarnybos vadovu, teks spręsti pačiam žemės ūkio ministrui

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pritarė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) atliktų tarnybinių patikrinimų išvadoms dėl Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktoriaus Danieliaus Kuprio veiklos.

Ministerija konstatavo pažeidimą ir įžvelgė nuolatinį D.Kupriui kylantį interesų konfliktą dėl NŽT teritorinių skyrių darbuotojų.
Ministerija konstatavo pažeidimą ir įžvelgė nuolatinį D.Kupriui kylantį interesų konfliktą dėl NŽT teritorinių skyrių darbuotojų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-02 14:15, atnaujinta 2017-08-02 16:12

Jo elgesio įvertinimai, VTEK požiūriu, atitinka Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas.

ŽŪM konstatavo pažeidimą ir įžvelgė nuolatinį D.Kupriui kylantį interesų konfliktą dėl NŽT teritorinių skyrių darbuotojų, kurie nagrinėjo ar tebeturi pareigą nagrinėti su savo vadovo nuomojamais valstybinės žemės sklypais bei nuomos kontrole susijusius klausimus.

Tyrimo metu nustatyta, kad D.Kuprys nuomojasi valstybinę žemę ar teikė prašymus suformuoti nuomai skirtus žemės sklypus vietovėse, kurias kuruoja trylika NŽT skyrių (iš 50). NŽT vadovas nenusišalino, kai kontroliavo šių skyrių veiklą ir sprendė jų darbuotojų tarnybos eigos klausimus.

Tyrimą dėl šių aplinkybių VTEK pavedė atlikti ŽŪM šių metų vasarį.

Rekomenduoja apsispręsti 

VTEK rekomenduoja žemės ūkio ministrui spręsti klausimą dėl NŽT vadovo tinkamumo toliau eiti šias pareigas jam nuolat veikiant interesų konflikto situacijoje.  

Metų pradžioje ŽŪM taip pat atliko tarnybinį veiklos patikrinimą dėl D.Kuprio veiksmų, susijusių su Kupiškio bei Panevėžio rajonų savivaldybėse esančių jam, kaip privačiam asmeniui, išnuomotais valstybiniais žemės ūkio paskirties žemės sklypais ir apmokėjimu už jų suprojektavimą. Šiuo atveju ŽŪM pažeidimo neįžvelgė.

Tyrimo metu nenustatyta, kad D.Kuprys būtų dalyvavęs rengiant, svarstant ar priimant interesų konfliktą keliančius sprendimus ar kitaip paveikęs NŽT teritorinių skyrių priimamus sprendimus asmeninei naudai gauti.

Nustatyta, kad žemės sklypų Panevėžio rajone Jotainių kadastro vietovėje projektavimo darbų apmokėjimo sąskaita D.Kupriui turėjo būti pateikta dar iki jam tampant NŽT direktoriumi.

Taip pat ŽŪM tyrėjai nemato pagrindo teigti, kad D. Kupriui einant NŽT vadovo pareigas, jo, kaip fizinio asmens atžvilgiu būtų taikyta išskirtinė tvarka, nei nustato įstatymai ar kiti teisės aktai.

 

Lauks verdikto 

 „Sau ir Vyriausybei keliu aukščiausius skaidrumo standartus. VTEK sprendimas, kuriame konstatuota, jog Danielius Kuprys supainiojo viešus ir privačius interesus, yra rimtas pagrindas svarstyti NŽT vadovo atleidimo klausimą. Šį sprendimą turės priimti žemės ūkio ministras“, - BNS atsiųstame komentare teigė S.Skvernelis. 

„Valstybės institucijų vadovai dirba itin atsakingą darbą, todėl neturi kilti jokių abejonių dėl jų interesų derinimo. D.Kuprys, tapdamas NŽT vadovu, privalėjo atsisakyti visų papildomų veiklų, kurios sukurtų interesų konflikto situaciją, tačiau to nepadarė“, - pridūrė jis. 

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas BNS sakė, kad sprendimą dėl D.Kuprio likimo priims, susipažinęs su VTEK išvada, kurios jis dar nėra gavęs.  

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.