Bendrovėje „Kėdainių oda“ – kova dėl išlikimo

Avalynės bei galanterijos pramonei produkciją gaminančios bendrovės „Kėdainių oda“ darbuotojai atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Vėluoja atlyginimai, įsiskolinimai vis didėja, o darbininkams per savaitę išmokamos vos kelios dešimtys eurų. Bendrovės direktorius Jonas Adomavičius neslepia – padėtis itin sunki, dėl skolų areštuotos sąskaitos. Vadovas tikina – išgelbėti įmonę esama vilčių, tačiau ar tai pavyks, nėra aišku. Nors bendrovė gavo naujų užsakymų, jiems atlikti trūksta darbininkų, o rasti naujų, esant tokiai situacijai – ne taip ir lengva.

 Iki šiol pelningai veikusią, milijoninę apyvartą generavusią bendrovę „Kėdainių oda“ slegia įsiskolinimai tiekėjams, valstybei ir darbuotojams. Jos vadovo J. Adomavičiaus teigimu, šis mėnuo įmonei gali būti lemiamas. <br> G.Minelgaitės nuotr.
 Iki šiol pelningai veikusią, milijoninę apyvartą generavusią bendrovę „Kėdainių oda“ slegia įsiskolinimai tiekėjams, valstybei ir darbuotojams. Jos vadovo J. Adomavičiaus teigimu, šis mėnuo įmonei gali būti lemiamas. <br> G.Minelgaitės nuotr.
"Kėdainių odos“ bėdos prasidėjo metų pradžioje, kai nusprendus padidinti produkcijos kainas bendrovė staiga neteko užsakovų.<br> G.Minelgaitės nuotr.
"Kėdainių odos“ bėdos prasidėjo metų pradžioje, kai nusprendus padidinti produkcijos kainas bendrovė staiga neteko užsakovų.<br> G.Minelgaitės nuotr.
 Pažvelgus į skolų „Sodrai“ kitimo kreivę tampa akivaizdu – Kėdainių įmonė susidūrė su rimtomis finansinėmis problemomis.<br> G.Minelgaitės nuotr.
 Pažvelgus į skolų „Sodrai“ kitimo kreivę tampa akivaizdu – Kėdainių įmonė susidūrė su rimtomis finansinėmis problemomis.<br> G.Minelgaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Nerijus Povilaitis, Rinkosaikste.lt

Aug 6, 2017, 11:26 AM

Darbininkai bijo tyčinio įmonės bankroto

Tai, jog pusšimčiui žmonių darbo suteikianti bendrovė „Kėdainių oda“ išgyvena ne pačius geriausius laikus rajone kalbama jau nuo šių metų pradžios.
Įsiskolinimai tiekėjams, valstybei ir darbuotojams lik šiol pelningai veikusią, milijoninę apyvartą generavusią bendrovę ėmė tempti į bankroto liūną.
Bendrovės darbuotojai tikina – situacija ėmė stabiliai blogėti, netrukus pasikeitė jos vadovai. Pagrindinį „Kėdainių odos“ savininką bei vadovą žinomą verslininką Vytautą Junevičių pakeitė odos apdirbimo pramonėje lig šiol dirbęs Jonas Adomavičius.

Žmonės įtaria, kad pagrindinio akcininko pasitraukimas iš vadovaujamų pareigų leidžia manyti, jog pelningai veikusią bendrovę siekiama tyčia sužlugdyti, o vėliau inicijuoti bankroto procedūrą. Esą kartojasi dešimties metų senumo istorija, kai „Kėdainių oda“ perėmė bankrutuojančią Kėdainių įmonę „Natūrali oda“.

2008 metų rudenį „Natūralios odos“ bankrotą inicijavo jos vadovai, kai įmonės skolos jos turtą viršijo 2 mln. Lt senąja valiuta, o bankai atsisakė skolinti apyvartinių lėšų.

Žmonės pasijuto įkaitais

Kas iš tiesų vyksta „Kėdainių odoje“, ar iki šiol pelningai dirbusi įmonė išties atsidūrė nepavydėtinoje finansinėje situacijoje?
Kalbinti bendrovės darbuotojai piešė apokaliptinį vaizdą – vėluoja atsiskaitymai, kaupiasi skolos, o jie maitinami tik pažadais.
„Nuo sausio mėnesio bendrovėje padėtis stabiliai blogėja. 

Kaupiasi skolos, o mes, darbuotojai, tapome šios situacijos įkaitais. Per savaitę išmokama po 50 eurų grynaisiais, vis girdime vadovo pažadus, jog visa tai ilgai nesitęs, o netrukus situacija pagerės. Išeiti iš darbo kaip ir nesinori, juk darbo vietos Kėdainių rajone nesimėto. Kita vertus, koks tikslas dirbti gaunant tik simbolinį atlyginimą, kurio vos maistui užtenka“, – sakė pavardžių prašę neminėti darbuotojai.


Žmonės prasitarė manantys, jog grynieji pinigai, kuriuos jie gauna kas savaitę – išmokami nelegaliai. Pasiteiravus, ar juos gavus reikia kur nors pasirašyti, žmonės atsakė teigiamai, nors ant kokių dokumentų deda parašus – atsakyti negalėjo.
„Skolos mums siekia beveik 1,3 tūkst. eurų, o kada jas išmokės – neaišku. Todėl žmonės tapo tarsi kokiais įkaitais, kito darbo neieško, lieka čia dirbti, nes vis tikisi atgauti skolą. Juk išėjus iš šio darbo gali nutikti taip, kad šių pinigų niekas taip ir nebeišmokės“, – „Rinkos aikštei“ guodėsi darbininkai.

Prislėgė skolos tiekėjams bei „Sodrai“

Nežinioje atsidūrę kėdainiečiai prašė išsiaiškinti, kokia iš tiesų padėtis jų bendrovėje, ar esama vilčių, jog finansinė situacija stabilizuosis ir atlyginimai vėl bus mokami.

Remiantis viešai prieinamais duomenimis – bendrovė „Kėdainių oda“ iš tiesų gyvena ne pačius geriausius laikus.

„Neapmoka sąskaitų, į skambučius nereaguoja“, – apie įmonę rašoma portale rekvizitai.lt

Čia pat nurodoma, jog šių metų kovo pabaigoje Kauno apygardos teismas Kėdainių bendrovę įpareigojo sumokėti skolą įvairiomis cheminėmis medžiagomis prekiaujančiai bendrovei „Margūnas“. Patenkinus „Margūno“ ieškinį 46 tūkst. 894,72 eurų sumai, taip pat priteista 2 tūkst. 917 eurų delspinigių.
Pažvelgus į skolų „Sodrai“ kitimo kreivę tampa akivaizdu – Kėdainių įmonė susidūrė su rimtomis finansinėmis problemomis. Atidėta mokėti suma sudaro 26 tūkst. 527 eurų, o skolų šleifas velkasi nuo šių metų pradžios.

Tiesa, „Kėdainių odai“ šiek tiek pavyko sumažinti įsiskolinimą „Sodrai“. Nuo šių metų liepos susikaupusi 12 tūkst. 479 eurų skola sumažėjo iki 341 euro.

Padidinus kainas įmonė liko be užsakovų

O kaip susidariusią situaciją bei darbuotojų nuogąstavimus vertina bendrovės „Kėdainių oda“ vadovas Jonas Adomavičius? Kas, jo manymu, nulėmė krizę iki šiol sėkmingai veikusioje, praėjusiais metais 3 mln. eurų apyvartą sugeneravusioje įmonėje?

„Pirmąjį pusmetį labai sumažėjo užsakymų, praradome užsakovus ir įmonė atsidūrė „minuse“, dirbo nepelningai. Dėl to susidarė atlyginimų vėlavimas, šiuo metu darbuotojams esame įsiskolinę už du mėnesius. Esant tokiai situacijai mes atlyginimų nesumažinome, laiku negalėjome mokėti „Sodrai“, – pripažino „Kėdainių odos“ vadovas J. Adomavičius.

Pasak bendrovės vadovo, įsiskolinimus „Sodrai“, jos iniciatyva buvo apribota galimybė disponuoti įmonės sąskaitose esančiomis lėšomis. Dėl to susidarė itin kebli situacija, nors užsakovai pervesdavo pinigus už pagamintą produkciją – jie iškarto atitekdavo „Sodrai“.

„Bandėme gelbėti situaciją, kažką daryti, kad būtų galima bent dalinai atsiskaityti su darbuotojais. Užsakovų prašėme mokėti grynaisiais, kad galėtume jais disponuoti. Tačiau tai jokiu būdu ne „juodi“ pinigai, visos lėšos apskaitomos taip, kaip to reikalauja įstatymai. Tikiuosi, jog artimiausiu metu vėl galėsime naudotis įmonės sąskaitomis“, – pripažino J. Adomavičius.

„Kėdainių odos“ vadovas pripažino, pasaulinėje rinkoje veikiančią bendrovę į nepavydėtiną situaciją nuvedė metų pradžioje priimtas sprendimas padidinti produkcijos kainas. Į tai nedelsdami sureagavo užsakovai, jie atsisakė pirkti kėdainiečių produkciją.

„Šioje rinkoje, kur be galo didelė konkurencija, vienas sprendimas gali turėti labai skaudžių pasekmių. Pabandai šiek tiek kilstelti (kainas – red.), o išeina taip, jog viską prarandi“, – konstatavo Kėdainių bendrovės direktorius.

Įmonės likimas bus nulemtas per mėnesį

Praėjusį penktadienį įmonėje vyko darbuotojų susitikimas su vadovu. Direktorius žadėjo, jog šios savaitės pabaigoje su sumokėta didesnė suma, nei 50 eurų.

„Įmonės savininkai, valdyba manęs klausė – ar matau galimybę išgelbėti bendrovę. Aš atsakiau, jog matau. Nepaisant to, jog situacija išties sunki, vėluojame atsiskaityti ne tik su darbuotojais, bet ir su dujų, elektros tiekėjais. Tačiau su visais kalbamės, situacijos nebloginame, bet iš karto visų skolų padengti negalime. Su partneriais sutarėme, jog skolų nemažiname, o pradedame dirbti“, – sakė „Kėdainių odos“ vadovas.

Į finansinių sunkumų liūną grimztančią bendrovę gelbėti pasiruošęs vadovas pripažino – susidarė iš tiesų neeilinė situacija. Nors pavyko rasti užsakovų, pageidaujančių pirkti nemažus kėdainietiškos produkcijos kiekius, įmonei trūksta darbininkų, kad būtų galima šiuos užsakymus įvykdyti.
Kiek anksčiau bendrovėje dirbo 76 žmonės, ėmus vėluoti atlyginimams jų skaičius sumažėjo iki 52.

„Šiuo metu mums tiesiog trūksta darbo jėgos. Per skelbimus laikraščiuose ieškome naujų darbuotojų, jiems atėjus reikės tartis, kad atlyginimai būtų mokami laiku. Tokiu, kad pavyks atstatyti buvusius gamybinius pajėgumus, o darbuotojai skaičius išaugs iki 75–78. Tik padidinus pajėgumus mums pavyktų pradėti mažinti įsiskolinimus“, – sakė J. Adomavičius.

Jis pripažino – rugpjūčio mėnuo bendrovei bus lemtingas. Anot vadovo, jeigu darbuotojams pavyks bent kelias savaites ištverti gaunant itin kuklų atlyginimą, bendrovė turėtų atsitiesti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.