„Lašų duona“ – pačių užauginta ir iškepta

Šią savaitę ŽŪB  „Lašai“ kombainai išlydėti į laukus surinkti ypatingo šiųmečio javų derliaus. Tai pirmasis derlius, kuriam užauginti bendrovė nenaudojo jokių cheminių trąšų.  „Lašų duona“ kepykloje taip pat nėra lentynos skirtos cheminiams priedams.  Visas duonos gimimo procesas šiose bendrovėse orientuotas į  galutinį tikslą – sveiką, natūralų produktą. 

 „Lašų duona“ kepykloje taip pat nėra lentynos skirtos cheminiams priedams.  Visas duonos gimimo procesas šiose bendrovėse orientuotas į  galutinį tikslą – sveiką, natūralų produktą. <br> Įmonės nuotr.
 „Lašų duona“ kepykloje taip pat nėra lentynos skirtos cheminiams priedams.  Visas duonos gimimo procesas šiose bendrovėse orientuotas į  galutinį tikslą – sveiką, natūralų produktą. <br> Įmonės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2017, 3:19 PM

Duonos vertybė – jos natūralumas

„Mes savo duoną dedame ant vartotojų stalo sakydami – tai mūsų pačių užauginta ir iškepta. Mes patys sėjam, auginam, kuliam, malam, kepam, todėl drąsiai žiūrėdami pirkėjui į akis galime garantuoti, kad mūsų duona jokiame procese nepagardinta jokiais cheminiais priedais“, - sako UAB „Lašų duona“ generalinė direktorė Iveta Aukštuolienė.   
Kad „Lašų duona“ produkcija verta dėmesio tų, kurie galvoja ką valgo, liudija žaliosios „Rakto skylutės“ ženklas ant šios bendrovės duonos pakuočių. Tai oficiali žyma, kuri rodo, kad duona yra sveikatai palankus maisto produktas, užtikrinantis žmogaus organizmui reikiamą skaidulų kiekį, jame labai mažai cukraus arba vietoj jo naudojamas medus. „Taip, mūsų duona pralenda pro šią „Rakto skylutę“. Kitaip ir būti negali. Šiandien skoniu pasaulio nenustebinsi, o, štai, natūraliu, sveiku produktu atsirakini net ir didžiųjų pasaulio valstybių rinkas“, - sako generalinė direktorė I. Aukštuolienė. 

Rinkos

 “Lašų duona” – vieni pirmųjų duonos kepėjų Lietuvoje, pradėjusių eksportą. Dabar net 70 procentų savo produkcijos bendrovė išveža į įvairias Europos valstybes, Australiją, Jungtines Amerikos Valstijas, Kanadą. Šiais metais bendrovė pradėjo aktyvias rinkos žvalgytuves Japonijoje. 
 
Sausakimšoje Lietuvos duonos rinkoje šios bendrovės duona tiekiama tik Aukštaitijos regionui, kur UAB „Lašų duona“ įsikūrusi ir sėkmingai veikia jau 23 metus.  

Duona brangs

Šiais metais Lietuvoje rugių derlius geras, tačiau visas kompleksas kitų pastarojo meto aplinkybių sąlygoja, kad naujojo derliaus duoną teks branginti. „Mūsų partneriai, iš kurių mes perkame pagal receptūras duonai reikiamus komponentus, siunčia aiškius signalus, jog jų žaliava šiemet bus brangesnė. Be to, negalime negalvoti ir apie savo darbuotojų gerovę – jei didėja minimalus atlyginimas, mes savo žmonėms taip pat turime didinti algas, nors jos ir ne minimalios. Didinant atlyginimus išaugs ir mokesčiai. Visa tai neišvengiamai kilstels duonos kainą“, - sako I. Aukštuolienė. 

Kryžkelėje tarp modernizacijos ir lankstumo

ŽŪB „Lašai“ ir UAB „Lašų duona“ nuolat atnaujina žemės ūkio techniką ir duonos gamybos technologijas, plečia ir įvairina duonos asortimentą. 

Šiais metais bendrovė įsigijo naujos žemės ūkio technikos, kuri leido atsisakyti laukų tręšimo cheminėmis priemonėmis ir visą sezoną javus purškė tik organinėmis trąšomis. Šių bendrovių veiklos kelias orientuotas į biodinaminį ūkį ir jos nuosekliai ta kryptimi eina. 

Žadama naujovių ir duonos gamyboje – nuo Naujųjų metų bus paleista Eko duonos linija. Be to, bendrovėje jau pradėta gaminti viso grūdo duona be miltų, kurią rudenį UAB „Lašų duona“ pristatys Vokietijoje vyksiančioje parodoje. Tai nepaprastai maistinga, sveika, turtinga savo sudėtimi duona: įvairių neskaldytų grūdų mišinys, o jo rišamoji medžiaga – skaidulos.   

Apie visaapimantį duonos kepimo proceso modernizavimą bendrovės generalinė direktorė kalba rezervuotai: „Šiuo metu įmonėje veikiančios technologijos leidžia mums būti lankstiems ir tai yra mūsų privalumas. Jei modernizuosimės – prarasime lankstumą. Teks gerokai pasvarstyti. Rinkos negailestingos“.

Bendrovės vadovė pabrėžė ir tai, ko šioje bendrovėje tikrai nebus  – „tunelinės“ duonos gamybos linijos. „Jei duonos gamybos procese prie jos neprisiliečia kepėjo rankos, tuomet iškepama nebe duona, o gaminys. Tunelinė duonos gamybos linija – ne mūsų kelias. Mūsų kepamos duonos svarbiausiu ingredientu visada bus kepėjų perduota gera energija, nes mūsų veiklos filosofija orientuota į sveiką produktą, sveiką aplinką ir sveiką mikroklimatą kolektyve. Tai mūsų vertybės ir mes jas puoselėsime“, - sako I. Aukštuolienė.   

Netrukus  skanausime naujojo derliaus duoną

 UAB „Lašų duona“ kepykla duoną iš naujojo derliaus miltų pradės kepti spalio mėnesį. Reikia laiko, kad grūdas pailsėtų. Nuo kūlimo iki šviežių miltų naudojimo turi praeiti maždaug du mėnesiai. Tai technologinės plonybės. Po to vyks eksperimentiniai kepimai, nes kiekvienas derlius technologams pateikia iššūkių. Ir tik tada bus pradėta kepti šviežių miltų duona vartotojui.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.