Belgijos ministrai aiškinsis dėl nuodingų kiaušinių

Belgijos parlamentarai trečiadienį kviečiasi sveikatos ir žemės ūkio ministrus paaiškinti, ką ir kada žinojo apie paukštynų užkrėtimą chemikalu, skirtu vabzdžiams naikinti. Europoje besiplečiant tyrimams dėl galimai pavojingų kiaušinių, Europos Komisija pareiškė, kad Belgijos valdžia daugiau kaip mėnesį delsė pranešti apie pavojų.

 Manoma, kad chemikalų pėdsakų kiaušiniuose aptikta, kai jo neteisėtai pridėta prie produktų, kuriuos paukštynai naudoja vištų apsaugai nuo blusų, utėlių ir erkių.<br> Reuters/AFP nuotr.
 Manoma, kad chemikalų pėdsakų kiaušiniuose aptikta, kai jo neteisėtai pridėta prie produktų, kuriuos paukštynai naudoja vištų apsaugai nuo blusų, utėlių ir erkių.<br> Reuters/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrt.lt

Aug 9, 2017, 10:44 AM

Pavojingo chemikalo koncentracija kiaušiniuose septynis ar dešimt kartų mažesnė negu Europos Sąjungoje nustatyta pavojinga riba, bet ir to per daug Europos Komisijai. Patikrinusi 86 paukštynus, Belgijos maisto agentūra fipronilo pėdsakų praneša radusi 21-ame. Tai vidutinio nuodingumo insekticidas, kurį draudžiama naudoti gyvūnams, vartojamiems maistui.

Manoma, kad jo pėdsakų kiaušiniuose aptikta, kai jo neteisėtai pridėta prie produktų, kuriuos paukštynai naudoja vištų apsaugai nuo blusų, utėlių ir erkių.

Belgijos valdžia tikina, kad chemikalo kiekiai tokie maži, jog vartotojams pavojaus nekelia, bet kai kuriuos kiaušinius trys didieji prekybos tinklai pašalino iš lentynų.

Trečiadienį sveikatos ministrė ir žemės ūkio ministras federalinio parlamento nariams aiškinsis, ką ir kada sužinojo apie pavojų, bet viešų komentarų nesitikima, nes prokuratūra pradėjusi tyrimą.

Ministras yra patikinęs šalį, kad visi kiaušiniai, kurie galėjo būti užkrėsti, parduotuvių nepasieks. Ketvirtadaliui šalies paukštynų teks įrodyti, kad jų produktai nepavojingi, prieš leidžiant atnaujinti tiekimą. Bet neaišku, kodėl pareigūnai delsė nuo birželio pradžios, kai sužinojo apie fipronilą.

Europos Komisija sako, kad jei bus įrodyta, jog Belgija pažeidė Bendrijos teisę, gali būti pradėta pažeidimo procedūra ir skiriamos baudos.

Beje, bėdų turi ir kitos šalys – milijonus kiaušinių iš parduotuvių lentynų pašalino Nyderlandai ir Vokietija. Galimai pavojingų kiaušinių savo teritorijose ieško Didžioji Britanija, Prancūzija, Švedija ir Šveicarija. Nyderlandų prokuratūra pranešė pradėjusi tyrimą dėl bendrovės, kuri galėjo nederamai panaudoti fipronilą, bet jos pavadinimo neskelbia. Dar vieną tyrimą pradėjo saugumo agentūra, aiškindamasi, kodėl prireikė tiek laiko, kol pavojingo chemikalo pėdsakų aptikta maiste.

Šalyje, kurios paukštininkystė tik atsigauna nuo paukščių gripo, dabar gali tekti vėl išpjauti milijonus vištų. Šimtai tūkstančių jau išpjauta. Šio verslo atstovai sako, kad vartotojams pavojus, ko gero, jau praėjo, bet ūkininkų vargai tik prasideda.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.