Ministerija apkarpė žemės tarnybos darbuotojų sąrašą, lauks naudos

 

 Daugiau negu pusė skundų, kuriuos gauna Žemės ūkio ministerija, yra susiję su Nacionaline žemės tarnyba. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Daugiau negu pusė skundų, kuriuos gauna Žemės ūkio ministerija, yra susiję su Nacionaline žemės tarnyba. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2017, 12:08 PM

Nuo rugpjūčio 16 d. pradeda veikti nauja Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) padalinių struktūra, pakeista siekiant gerinti NŽT veiklos kokybę bei užtikrinti taupų žmogiškųjų bei finansinių išteklių naudojimą. Nauja struktūra buvo patvirtinta atsakingai išnagrinėjus ir įvertinus tarnybos padalinių funkcijas, jų veiklos rodiklius bei efektyvumą. 

 Po centrinio NŽT padalinio reorganizacijos beveik 30 proc. sumažėjo vadovaujančių darbuotojų – nuo 32 iki 23. Nebeliko direktoriaus patarėjo bei skyrių vedėjų pavaduotojų pareigybių, departamento direktorių sumažėjo nuo 6 iki 4, skyriaus vedėjų – nuo 18 iki 16. Vietoj 189 darbuotojų dabar dirbs 171. 

 „Taip pat yra keičiama visa aukščiausia vadovybė. Čia pokyčių reikėjo labiausiai.  Naujai vadovybei bus keliamos aiškiais kriterijais pamatuotos tarnybos veiklos gerinimo užduotys. Pagrindiniai jų laukiantys iššūkiai: nuosavybės teisių atkūrimo pabaiga, korupcijos prevencijos stiprinimas, vėluojančių skundų nagrinėjimo sparta, tarnybos teikiamų paslaugų perkėlimas į skaitmeninę erdvę ir terminų trumpinimas ir daugelis kitų žmonėms be galo svarbių užduočių. Netrukus bus skelbiamas ir konkursas NŽT vadovo postui užimti. Tikimės sulaukti tikrų savo srities profesionalų“, – teigia žemės ūkio viceministras A. Bogdanovas.

 

Suskaičiavo, kiek sutaupys

 Pasak viceministro, efektyvus ir racionalus žmogiškųjų bei finansinių išteklių valdymas kas mėnesį leis sutaupyti  apie 20 tūkstančių eurų, o per metus – apie 240 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.  Efektyvesniam ir produktyvesniam darbui užtikrinti buvo išanalizuotos tarnybos departamentų funkcijos, kai kurios dengėsi, kartojosi, tad pokyčiai palietė ir juos. 

 Panaikintas Rizikų vertinimo departamentas, dubliuojantis Žemės administravimo bei Geodezijos ir kartografijos departamentų funkcijas. Stiprinant teritorinių skyrių veiklos priežiūrą ir korupcijos prevenciją, įsteigtas Teritorinių skyrių veiklos vertinimo ir korupcijos prevencijos skyrius.

 Vietoje Finansų ir apskaitos departamento įsteigtas Finansų ir strateginio planavimo skyrius. Žemės apskaitos  funkcijos perduotos Geodezijos ir žemės naudojimo kontrolės departamentui. Geodezijos ir kartografijos departamentas reorganizuotas į Geodezijos ir žemės naudojimo kontrolės departamentą, kuriame apjungus dviejų skyrių funkcijas  įsteigtas Geodezijos ir nekilnojamojo turto kadastro skyrius, o siekiant sustiprinti žemės naudojimo kontrolę, įsteigtas Žemės naudojimo valstybinės kontrolės skyrius.

Žemės administravimo departamentas reorganizuotas į Žemės tvarkymo ir administravimo departamentą, kurį dabar sudarys Žemės tvarkymo skyrius, Žemės administravimo skyrius ir Žemėtvarkos planavimo ir dokumentų priežiūros skyrius.

Atskyrus šių skyrių funkcijas, pasak viceministro, bus užtikrinta, kad priimtų sprendimų apskundimų atveju tie patys padaliniai nenagrinėtų savo priimtų sprendimų. Pasak žemės ūkio viceministro Artūro Bogdanovo, NŽT pertvarka buvo neišvengiama, nes visuomenės nepasitikėjimas šia tarnyba buvo itin didelis.

„Tai, kad tarnybai būtini pokyčiai rodo vien tas faktas, kad daugiau negu pusė skundų, kuriuos gauna Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), yra susiję su NŽT. Tikimės, kad pertvarkius tarnybos padalinių struktūrą darbas taps efektyvesnis, o tarnybos įvaizdis palaipsniui gerės“, – teigia viceministras A. Bogdanovas.

 

Konkurso teks palaukti

Anot BNS,  ministerija tikisi kuo greičiau paskelbti naujo NŽT vadovo konkursą, tačiau negali to padaryti, kol pareigų oficialiai nepaliks D.Kuprys.

Vienu metu ūkininkaujantis ir NŽT vadovaujantis D. Kuprys  nuomojasi maždaug 55,4 hektaro žemės iš valstybės skirtinguose regionuose, o jam tapus NŽT vadovu buvo baigti formuoti devyni žemės ūkio paskirties žemės sklypai nuomai. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugpjūčio pradžioje patvirtino išvadą, jog D.Kupriui nuolat kyla interesų konfliktas, nuomojantis žemės sklypus 13-oje iš 50 NŽT padalinių prižiūrimų teritorijų.  

Žemės ūkio ministerija NŽT centrinės būstinės pertvarką pradėjo kovo viduryje.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.