Veriasi dosni niša: kinai nori ekologiško maisto

Ekologiški sūriai, pienas, perdirbtos daržovės. Visa tai netrukus iš Lietuvos bus pradėta gabenti ir į Kiniją. Vartus atkėlė „Ekoagros“ pasirašydama sutartį su Kinijos ekologiško maisto sertifikavimo centru.

Sveikų, ekologiškų produktų paklausa Kinijoje kiekvienais metais vis didėja. Į šį sektorių veržiasi ir lietuvių verslininkai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Sveikų, ekologiškų produktų paklausa Kinijoje kiekvienais metais vis didėja. Į šį sektorių veržiasi ir lietuvių verslininkai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, korespondentė

Aug 19, 2017, 10:31 AM

Milijoniniai Kinijos miestai, didžiulė oro, o kartu – ir dirbamosios žemės tarša.

Užsiauginti patiems ekologiškų produktų kinams ypač sunku, o gero maisto poreikis šioje valstybėje nuolat didėja.

Lietuvos ekologiškų produktų augintojai bei gamintojai senokai ištyrė Kinijos rinką, bet be valstybės institucijų įsikišimo eksportuoti savo gaminių jie negali. Dabar padėtis keičiasi.

Skirtingi reikalavimai

Ekologiškų maisto produktų sertifikavimo įmonė „Ekoagros“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Kinijos ekologiško maisto sertifikavimo centru („China Organic Food Certification Center“ – COFCC). Ekologiška produkcija bus sertifikuojama pagal Kinijos nacionalinį standartą.

Ką lietuviai galėtų pasiūlyti kinams? „Ekoagros“ direktoriaus Antano Makarevičiaus teigimu, viską, ką tiktai užaugina ir perdirba, pradedant ekologiškais pieno miltais, daržovėmis, baigiant žaliavomis, pavyzdžiui, ekologiškais grūdais.

„Iki šiol būta sunkumų, susijusių su eksportu. Mat Kinijos ir ES valstybių ekologijos standartai nėra lygiaverčiai. Norint eksportuoti į šią valstybę reikia atitikti kinišką standartą.

Ieškojome būdų, kaip padėti mūsų šalies ūkiams bei įmonėms, kol sutarėme dėl bendradarbiavimo sutarties.

Kinijos ekspertai patys Lietuvoje atliks sertifikavimo darbus. O ateityje ir mūsų įstaiga sieks gauti sertifikatą pagal Kinijos standartą.

Dar vienas sunkumas, kurį būtina įveikti, – reikia vertėjo, gerai mokančio mandarinų kalbą. Mat visus sertifikavimo dokumentus būtina išversti. Tai nėra staigmena. Japonai kelia tokius pat reikalavimus – eksportą lydintys dokumentai turi būti verčiami į jų kalbą“, – kalbėjo A.Makarevičius.

Įmonės laukė pagalbos

Eksportu į Kiniją domisi ir didžiosios pieno perdirbimo įmonės, jau gaminančios ekologiškus produktus. Jų liniją turi „Žemaitijos pienas“. Ekologiškų pieno miltų gamybos ketina imtis ir bendrovė „Rokiškio sūris“.

Kinija patraukli ir ekologiškų daržovių augintojams bei perdirbėjams.

„Dalyvaudami parodose su savo ekologiškais gaminiais išmaišėme daugybę pasaulio valstybių, Kiniją – taip pat.

Ištyrėme šią rinką – ekologiškų produktų poreikis joje smarkiai didėja“, – patikino bendrovės „Auga Group“ valdybos pirmininkas Kęstutis Juščius.

Lietuviai jau įsitikino, kad Kinijos rinka ypač perspektyvi. Viskas, kas atgabenama iš Europos, kinų akimis, yra itin kokybiška. Tai, kad ekologiški produktai Europoje brangūs, kinai vertina kaip aukščiausios kokybės įrodymą.

„Kinai, kurie nemažai uždirba, europietiškiems maisto produktams pinigų negaili. Jų vidurinė klasė didėja, pavyzdžiui, Šanchajuje paprastų vadybininkų algos jau siekia 800–1000 eurų. Ir jie, žinodami, kad jų žemės ūkio produkcija labai užteršta, noriai perka tai, kas ekologiška“, – kalbėjo K.Juščius.

Ekologiški pieno produktai, ekologiškos sriubos, pupelių, grybų konservai – visa tai norima nugabenti ir į Kiniją. Juoba kad gamintojai jau spėjo apšilti eksportuodami į Rytus.

„Neseniai įmonė „Ekoagros“ sudarė sutartį su Japonija. Šiuo metu bandomąją ekologinių gaminių partiją laivas jau gabena į šią valstybę“, – sakė K.Juščius.

Visos grandies kontrolė

Kaip aiškino ekologiškų maisto produktų sertifikavimo įmonės vadovas A.Makarevičius, norintys sertifikato pagal Kinijos nacionalinį standartą ekologiškiems produktams turi pateikti paraišką „Ekoagros“.

Patikroje dalyvaus „Ekoagros“ tikrintojai kartu COFCC tikrintojais, o sprendimus, nutarimus priims ir sertifikuos COFCC.

Perdirbimo procese sertifikuoti reikia visą grandinę – nuo žaliavos iki galutinio produkto, įskaitant visas tarpines grandis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.