Prekyboje tabako gaminiais Andrius Palionis siūlo naujovę

Seimo narys Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Andrius Palionis siūlo sudaryti sąlygas mažmeninės prekybos tabako gaminiais licencijų turėtojams pasitelkti kitus juridinius asmenis tam tikriems licencijuojamiems veiksmams atlikti. Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme jis siūlo įtvirtinti galimybę mažmeninės prekybos tabako gaminiais licencijos turėtojams sudaryti sutartis su trečiaisiais asmenimis (juridiniais asmenimis) dėl tam tikrų prekybos vietų eksploatavimo bei administravimo paslaugų teikimo. 

Cigaretės,kancarai,rūkymas,sveikata,peleninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Cigaretės,kancarai,rūkymas,sveikata,peleninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2017, 4:48 PM

Projektu siūloma įtvirtinti naują „trečiojo asmens“ sąvoką, kuri būtų suprantama kaip Lietuvoje įsteigtas juridinis asmuo, kuris yra sudaręs prekybos vietos eksploatavimo ir (ar) administravimo paslaugų sutartį su licencijos verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais turėtoju ir yra nurodytas mažmeninės prekybos tabako gaminiais licencijoje kartu su licencijos turėtoju. Įstatyme siūloma įtvirtinti reikalavimą, kad ne bet kokie tretieji asmenys gali būti pasitelkiami, bet tik tokie, kurie atitinka įstatymo reikalavimus, keliamus juridiniams asmenims, ketinantiems verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais. 

„Tokiu būdu bus užtikrinta, kad iš esmės nors ir mažą, tačiau vis tiek licencijuojamos veiklos dalį atliks toks subjektas, kuris ir taip turėtų teisę vykdyti licencijuojamą veiklą“, - sako įstatymo pataisas įregistravęs A. Palionis. 

Jo teigimu, toks trečiųjų asmenų pasitelkimas nėra laikomas įgaliojimu ar teisės vertis licencijoje nurodyta veikla perdavimu - tai atskiras institutas, turintis aiškiai reglamentuotą tvarką (įrašymo, tikrinimo ir kitas procedūras). 

Įstatyme siūloma įtvirtinti, kad už visus trečiojo asmens padarytus pažeidimus yra atsakingas licencijos verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais turėtojas. 

„Tokia nuostata yra nuosekli, nes trečiasis asmuo nėra laikomas vykdančiu licencijuojamą veiklą, todėl ir negali būti baudžiamas pagal tai veiklai keliamus reikalavimus. Būtent licencijos turėtojas yra ir lieka visiškai atsakingas už visus asmenis, kuriuos jis pasitelkia, bei už visus jų vykdomus veiksmus. Tad institucijoms šis modelis nesukelia jokių neaiškumų atsakomybės taikymo klausimu bei neįtvirtina galimybės taikyti „dvigubo nubaudimo“, - sako A. Palionis. 

Projekto rengėjas įsitikinęs, kad toks naujo modelio įgyvendinimas paskatins gyventojų verslumą, jų norą steigti juridinius asmenis ir taip patiems susikurti darbo vietas, tuo pačiu nė kiek nepaneigdamas ir nesumažindamas reguliavimo, kontrolės ir atsakomybės principų šio žmonių sveikatai pavojingų produktų gamybos ir prekybos atžvilgiu. 

Pasak parlamentaro, pastaruoju metu tiek mūsų kaimyninėse valstybėse - Latvijoje bei Estijoje, tiek ir Skandinavijos šalyse bei Suomijoje sėkmingai veikia mažmeninės prekybos, įskaitant ir tabako gaminiais, įmonės, kurios kartu su kitais juridiniais asmenimis sutarties pagrindu vykdo tokią veiklą. „Pagal šį modelį, mažmeninės prekybos tabako gaminiais licencijos turėtojas išlieka vieninteliu subjektu, atsakančiu už visą vykdomą licencijuojamą veiklą, tačiau tam tikrus atskirus veiksmus, pavyzdžiui, prekių išdėliojimo, pardavėjo, patalpų administravimo, licencijos turėtojas gali pirkti iš kito paslaugų teikėjo (trečiojo asmens). Nepaisant to, visos prekės - tabako gaminiai - yra ir lieka licencijos turėtojo nuosavybe, būtent jis laikomas asmeniu, parduodančiu tabako gaminius, jam taikoma atsakomybė už tokią veiklą, tačiau patį, pavyzdžiui, prekės skenavimo ir atidavimo vartotojui veiksmą atlieka paslaugų teikėjas (trečiasis asmuo). Tai yra panašu į prekybos centruose esančias savitarnos kasas, kai patį pardavimo veiksmą atlieka automatas, tačiau pardavėju ir prekių savininku išlieka pats prekybos centras“, - aiškina A. Palionis. 

Jis pastebi, kad toks modelis nėra naujiena Lietuvos teisiniame reguliavime ir ypač sėkmingai veikia kitoje itin reguliuojamoje žmonių sveikatos atžvilgiu ir kontroliuojamoje srityje - farmacijos sektoriuje. 

Parlamentaro manymu, tabako sektoriuje, atsižvelgiant į kitas reguliuojamas teisės sritis bei užsienio šalių gerąją praktiką, taip pat galėtų veikti toks modelis, kuris skatintų mažų įmonių, kurios dažnai veikia mažųjų bendrijų forma, verslumą, steigimąsi bei galimybes veikti prekybos rinkoje, o taip pat kurtų naujas darbo vietas ir taip prisidėtų prie žmonių gyvenimo ekonominių sąlygų gerėjimo. 

Šiuo metu Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymas nenumato galimybės licencijų verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais turėtojams pasitelkti trečiuosius asmenis bet kokiems veiksmams atlikti, įstatymas draudžia licencijų verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais turėtojams įgalioti ar pagal sutartį perduoti kitiems asmenims teisę verstis jų turimose licencijose nurodyta veikla. Kaip pažymi A. Palionis, šiuo metu sąlygų tokiam verslo modeliui veikti nėra. 

Jeigu Seimas pritartų įstatymo pataisoms, jų įgyvendinimui Vyriausybė turėtų pakeisti Didmeninės ir mažmeninės prekybos tabako gaminiais licencijavimo taisykles. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.