Stebinantys apdailos darbų įkainiai: įrenginėti pačiam ar naudotis NT plėtotojo paslaugomis?

Rekordinis būsto rinkos aktyvumas didina statybos darbų paklausą ir, atitinkamai, statybininkų darbo įkainius. Pavasario pabaigoje naują butą įsigijęs vilnietis Saulius (vardas pakeistas), kaip ir daugelis būsto pirkėjų Lietuvoje, jo įrengimo darbais nusprendė rūpintis pats. Greitai paaiškėjo, kad už buto apdailos įrengimą teks pakloti kur kas didesnę sumą negu planuota.

 Buto remonto darbai gali kainuoti daugiau nei tikėjotės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Buto remonto darbai gali kainuoti daugiau nei tikėjotės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-24 09:19

Nustebino apdailos darbų sąmata

Dvejus metus ieškojęs savo šeimai tinkamo būsto, šį pavasarį Saulius galiausiai išsirinko 75 kv. m. ploto butą Vilniaus Naujamiestyje. Kaip ir daugelis parduodamų butų Lietuvoje, šis buvo su daline apdaila. Iš pradžių buto apdailos įrengimui Saulius buvo numatęs skirti apie 20 tūkst. eurų, tačiau pradėjus domėtis individualiai dirbančių meistrų įkainiais paaiškėjo, kad šios paslaugos atsieis kur kas daugiau.
„Stebėjau NT rinką kelerius pastaruosius metus ir žinau, kad butų kainos Vilniuje didėjo. Vis dėlto įsigijus ir pradėjus domėtis buto įrengimu paaiškėjo, kad statybininkų įkainiai per pastaruosius metus yra išaugę kur kas labiau“, – sakė Saulius.

Sauliaus teigimu, jis bandė gauti kelis alternatyvius pasiūlymus norėdamas palyginti kainas ir išsirinkti geriausią variantą. Tačiau iš trijų pateiktų užklausų vieni statybininkai atsisakė užsiimti remonto darbais motyvuodami, kad jiems tai – per smulkus užsakymas, kitos dvi statybininkų brigados pateikė labai panašius įkainius. 

Tad galiausiai vilnietis nusprendė samdyti tuos, kurie pažadėjo darbus atlikti per trumpesnį laiką. Iš pradžių su trijų statybininkų brigada buvo sutarta, kad jai už darbus iš viso bus sumokėta 14 tūkst. eurų. Paaiškėjus, kad teks keisti buto išplanavimą, nutiesti naujus vamzdžius vandentiekiui, patobulinti elektros instaliaciją, darbų kaina išaugo iki daugiau kaip 22 tūkst. eurų. Įvertinus apdailai reikalingas medžiagas, bendra buto įrengimo vertė šiuo metu siekia 35 tūkst. eurų arba daugiau kaip 450 eurų už vieną kvadratinį metrą.


Skirtumas tarp įkainių išnyko

Sauliaus teigimu, nors butą jis įsirenginėja pagal savo poreikius, jame nėra numatyta jokių netradicinių ar prabangių sprendimų, kurie galėtų smarkiai išpūsti darbų kainą. 

„Statybos meistrų darbų įkainiai nuoširdžiai stebina. Viena vertus, atrodo nelogiška, kai apdailos darbų meistras šiuo metu per mėnesį gali uždirbti apie 2,5 tūkst. eurų. Kita vertus, jei nori į naują būstą įsikelti kaip galima greičiau, tenka tiesiog susitaikyti su situacija rinkoje“, – patirtimi dalijosi Saulius.

Pastaruoju metu gerokai išaugusią apdailos darbų kainą pastebi ir „MG Valdos“ pardavimų skyriaus vadovas Mantas Umbrasas, kurio teigimu, vis daugiau būsto pirkėjų nusprendžia rinktis buto apdailos paslaugas centralizuotai – iš savo būsimo daugiabučio projekto plėtotojo. Šiuo metu 20 proc. mūsų butų pirkėjų, įsigyjančių būstą viename iš „MG Valdos“ projektų, kartu pasirenka ir pilnos apdailos įrengimą bei taip nusimeta papildomos rūpesčius nuo savo pečių.
„Analizuojame rinką, girdime atsiliepimus iš savo klientų ir pastebime, kad net ir pavienių meistrų atliekamos apdailos darbų kaina per pastaruosius dvejus metus nemažai augo. Šiuo metu samdant individualiai dirbančius meistrus, jiems už darbus teks mokėti panašią, o dažnu atveju ir didesnę kainą už tą, kurią gali pasiūlyti NT projekto plėtotojas“, – sako M. Umbrasas.

„MG Valdos“ klientams siūlomas buto apdailos, į kurią įskaičiuotas ne tik profesionalių meistrų darbas, bet ir kokybiškos medžiagos, įkainis siekia apie 350 eurų už vieną kvadratinį metrą. Be to, dėl masto ekonomijos ir derybinės galios „MG Valda“ gali naujakuriams už mažesnę kainą pasiūlyti aukštos kokybės medžiagas, santechniką ir kitas įrangos detales. Vidutinės klasės butui įrengti naudojama Italijoje, Belgijoje ir kitose Vakarų Europos šalyse pagaminta aukštos kokybės santechnika, šviestuvai, keraminės plytelės ir kiti dekoro elementai.

M.Umbrasas teigia, kad naujakuriams siūlomus pilnos apdailos butų interjerus kuria profesionalai architektai. 
„Svarbu paminėti ir tai, kad pirkti butą su pilna apdaila yra patogiau finansine prasme, nes bankai kartu su buto įsigijimu finansuoja ir pilnos apdailos darbų dalį, o tai yra labai svarbu naujakuriams, kurie nenori ieškoti atskiro biudžeto dar ir remonto darbams“, – tikina pardavimų ekspertas. 

Apdailą NT projekto vystytojui patikėję atlikti naujakuriai tikisi ir daugiau naudų. „Mūsų inicijuota apklausa parodė, kad žmonės, kurie perka butą iš statytojo su visa apdaila, siekia taupyti savo laiką ir išvengti didžiosios dalies su apdailos įrengimu susijusių rūpesčių. Kitas svarbus veiksnys – tai statytojo užtikrinama darbų kokybė ir apdailos darbams suteikiama 2 metų garantija, ko dažniausiai negali ir nenori daryti individualiai dirbantys meistrai“, – sako M. Umbrasas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.