Grikių taršos skandalas atsirūgo – augintojai atsidūrė tikrintojų taikiklyje

Pernykštis skandalas, kai parduotuvėse buvo aptikta neva ekologiškų, tačiau pesticidais užterštų grikių, nepraėjo be pėdsakų. Pareigūnai jau netrukus tikrins šimtus augintojų, ar jie nenaudoja herbicidų.

Grikiai kertami vėliausiai iš visų javų – tik antroje rugsėjo pusėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grikiai kertami vėliausiai iš visų javų – tik antroje rugsėjo pusėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grikiai kertami vėliausiai iš visų javų – tik antroje rugsėjo pusėje.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Grikiai kertami vėliausiai iš visų javų – tik antroje rugsėjo pusėje.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Grikiai kertami vėliausiai iš visų javų – tik antroje rugsėjo pusėje.<br> V.Balkūno nuotr.
Grikiai kertami vėliausiai iš visų javų – tik antroje rugsėjo pusėje.<br> V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 30, 2017, 9:21 AM, atnaujinta Aug 30, 2017, 11:08 AM

Grikiai kertami vėliausiai – rugsėjo antroje pusėje, todėl būtent dabar prievaizdai skuba tikrinti, ar žemdirbiai neniokoja chemikalais laukų.

Mat lietingi orai verčia ūkininkus numoti ranka į ekologiją – chemikalai, kurie jau skirti piktžolėms naikinti, „išgarina“ iš grūdų drėgmę.

Jau sulaukė signalų

„Ir pirmadienį, ir antradienį sulaukėme skambučių iš sunerimusių žmonių, manančių, jog grikius Žemaitijos žemdirbiai nupurškė herbicidais“, – neslėpė ekologinių ūkių sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ vadovas Antanas Makarevičius.

Patikras, atsižvelgdami į skambučius, „Ekoagros“ specialistai planuoja nuo šios dienos.

Po pernykščio skandalo, kai vienos kruopų gamybos bendrovės sandėliuose buvo aptikta herbicidais užterštų grikių, šiemet nutarta atidžiai patikrinti jų pasėlius: norima įsitikinti, ar tai būta pavienio atvejo, ar ūkininkai bando ką nors apgauti pildami ant javų chemikalus.

„Pernai tos įmonės aruode buvo supiltas 14 ūkininkų suvežtas ekologiškų grikių derlius. Patikrinome tuos ūkius ir keturiuose, atlikę dirvožemio tyrimus, radome chemikalų likučių.

Grikių supirkėjai ir perdirbėjai pasikliovė mūsų išduotais sertifikatais. Mes tikriname patį auginimo procesą – ar gamyba atitinka ekologijos reikalavimus, tačiau netiriame galutinio produkto“, – sakė „Ekoagros“ vadovas.

Tikrintojai rengiasi reidams

Todėl šiais metais ne tik „Ekoagros“, bet ir Valstybinė augalininkystės tarnyba (VAT) bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba imasi tikrinti, ar ūkininkai tinkamai naudoja augalų apsaugos priemones.

Pasak VAT, šiemet daugiausia dėmesio skiriama grikių laukams – planuojama patikrinti kelis šimtus jų augintojų. Tai bus daroma iki tol, kol bus visai nuimtas šios kultūros derlius.

"Šiemet Žemės ūkio ministerija pavaldžioms institucijoms pagal kompetenciją pavedė atlikti grikių laukų tikslinę stebėseną ir kontrolę. Grikių laukų stebėjimai bus vykdomi visoje Lietuvos teritorijoje ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais bei švenčių dienomis, taip pat ir po darbo valandų iki pat grikių derliaus nuėmimo“, – sake VAT vadovas Sergejus Fedotovas. 

Šiemet grikių pasėlių plotai gerokai didesni, nei pernai. Lietuvoje 2017 m. deklaruota 64,5 tūkst. ha grikių, 2016-aisiais – 45,1 tūkst. ha.

Žmonėms herbicidai  – nuodai 

 

VAT duomenimis, grikiams yra registruotas tik vienas piktžoles naikinantis chemikalas.

Tačiau ir jį galima naudoti tiktai rengiant dirvą sėjai arba piktžolėms naikinti tuo metu, kol grikiai dar nesudygę. Tuo metu ekologinės gamybos ūkiuose jokių augalų apsaugos priemonių nevalia naudoti.

Tad kuo tas “džiovinimas” grūdų herbicidais prieš pjūtį yra pavojingas žmogui? 

„Naudojant augalų apsugos priemones ne pagal paskirtį, nesilaikant nustatytų naudojimo normų, neišlaikant karencinio laikotarpio iki derliaus nuėmimo ir kitaip nesilaikant nustatytų reikalavimų, veikliųjų medžiagų likučiai grūduose viršyti leistinas normas ir dėl to sukelti nepageidaujamą poveikį žmonių sveikatai“, – paaiškino VAT vadovas.  

Glifosato – veikliosios medžiagos – turintys herbicidai yra skirti kovoti su piktžolėmis javų pasėliuose, tačiau nėra skirti derliui brandinti. 

 

 

Prievaizdai žiūri pro pirštus

Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos vadovas Saulius Daniulis įsitikinęs, kad įmonėje, fasavusioje ir pardavusioje užterštus ekologiškus grikius, nebūta vidaus savikontrolės – nebuvo tiriami grūdų mėginiai iš juos tiekusių ūkių.

„Mūsų asociacijos nariai eksportuoja ekologiškus grūdus – mes patys imame tirti mėginius iš kiekvieno ekologinio ūkio. Juos paima ir į vietą atvažiavę žaliavos pirkėjai – vokiečiai ar olandai.

Lietuvoje apskritai nėra tinkamos pasėlių kontrolės.

Ką tik važinėjome su kolega pro žirnių bei kviečių laukus. Jie šviežiai išvažinėti traktorių – neabejotinai nupurkšti.

Taigi kai ekologinio ūkio kaimynystėje yra toks „chemikas“, ir dar ne vienas, niekaip neįmanoma išvengti foninės taršos, nors laukus ir skiria apsaugos juostos“, – aiškino S.Daniulis.

Ekologiškose grikių kruopose – chemikalai

2016-ųjų lapkritį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įmonei „Galinta ir partneriai“ buvo uždraudusi realizuoti maždaug 40 tonų ekologiškų grikių. Be to, iš prekybos buvo paimta dar apie 2,5 tonos kokybės reikalavimų neatitinkančių grikių grūdų bei kruopų.

Įmonė grūdus pirko iš keliasdešimties ekologinių ūkių sertifikatus turinčių Lietuvos ūkininkų. Sertifikatai turėjo užtikrinti, kad produkcija yra auginama pagal visus ekologiniams ūkiams keliamus reikalavimus.

Atlikus laboratorinius tyrimus bendrovės pagamintose ekologiškose negarintose grikių kruopose nustatyta 2,0 mg/kg pesticido glifosato. Tai 20 kartų daugiau negu įprastiems, ne ekologiškiems produktams, leidžiama norma 0,1 mg/kg. Deklaruojant ekologinę gamybą pesticidų likučių iš viso neturi būti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.