Rimti kaltinimai „Vilniaus vandenų“ vadovams: „Jie miestui galimai padarė milijoninę žalą“

Vilniaus taryboje dirbančios opozicinės partijos Lietuvos laisvės sąjungos vadovaujama Antikorupcijos komisija metė kaltinimus savivaldybės valdomos bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovams, kurie, opozicijos teigimu, galimai neteisėtai pardavė įmonės pagrindinę būstinę Vilniaus senamiestyje.

Įtarimą sukėlė pardavimo skuba ir gauta pinigų suma bei pats aukciono organizavimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Įtarimą sukėlė pardavimo skuba ir gauta pinigų suma bei pats aukciono organizavimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Įtarimą sukėlė pardavimo skuba ir gauta pinigų suma bei pats aukciono organizavimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Įtarimą sukėlė pardavimo skuba ir gauta pinigų suma bei pats aukciono organizavimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 30, 2017, 1:22 PM, atnaujinta Aug 30, 2017, 3:03 PM

Antikorupcijos komisijos pirmininko Kęstučio Nėniaus teigimu, parduodant pastatą galimai nebuvo laikomasi tam tikrų reikalavimų, o tai Vilniaus miestui galėjo atnešti didelę piniginę žalą.

Kainavo ne vieną milijoną?

„Atlikę tyrimą, nustatėme, kad „Vilniaus vandenų” vadovybė nepaisė savivaldybės administracijos nurodymų ir reikalavimų, galimai pažeidė teisės aktus. 

Įtarimą sukėlė pardavimo skuba ir gauta pinigų suma bei pats aukciono organizavimas. Pasirodo, kad aukcionas buvo sudominęs rinkos dalyvius, jame užsiregistravo 4 dalyviai, tačiau prieš pat aukcioną stambūs užstatai buvo atsiimti ir dalyvių liko tik vienas, kuris ir nupirko patalpas už pradinę kainą, nors pradinė kaina buvo nustatyta net ne turto vertintojų“, - būtent tokius kaltinimus „Vilniaus vandenims“ pareiškė  K.Nėnius. 

Anot komisijos, miestui padaryta žala gali siekti ne vieną milijoną eurų, o dėl įvykdyto „Vilniaus vandenų” nekilnojamojo turto pardavimo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisija antradienį jau kreipėsi ir į Generalinę prokuratūrą. 

„Turtas parduotas už 3,9 mln. eurų, tačiau jau po mūsų tyrimo aiškėja, kad parduodant pastatą buvo rodoma 2,5 tūkst. kv. metrų, o dabar aiškėja, kad pastate yra dar 800 kv. metrų palėpės. Jei viską sudėsime, kainą gausime 1190 eurų už kvadratinį metrą miesto senamiestyje. Panagrinėjus rinkos tendencijas – kaina per maža“, - sakė K.Nėnius. 

Paprašytas įvardinti sumą, kuri, jo manymu, būtų buvusi tinkama patalpų kainai – komisijos pirmininkas teigė, kad ji turėtų būti mažiausiai 6 mln. eurų, o tai yra dviem milijonais mažiau nei pardavė „Vilniaus vandenys.“

„Šis sandoris yra labai neskaidrus ir neaiškus“, - sakė Antikorupcinės komisijos pirmininkas.

Viskas buvo skaidru?

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius tikino nematantis neskaidrių biuro pardavimų galimybių.

„Kiek mačiau nekilnojamojo turto ekspertų vertinimus, pardavimas buvo įvertintas kaip tinkamas ir pavyzdinis. Galima kelti įvairius klausimus, ar nebuvo geresnių galimybių, bet kol kas nematau pagrindo manyti, kad čia kažkas ne taip“, - sakė R.Šimašius.

Paklaustas, ar „Vilniaus  vandenys“ padarė klaidą nepadarydami turto vertinimo prieš turto pardavimą, meras pasikartojo nematantis dalykų, kurie verstų jį galvoti apie neskaidriai įvykdytą biuro patalpų pardavimą.

„Tikrai nedrįsčiau vertinti procedūrinių dalykų. Visada galima kažką padaryti geriau, tačiau kol kas aš nematau dalykų, kurie leistų sakyti, kad kažkas buvo neskaidru. Matau tik bendrus įmonės rezultatus“, - pabrėžė jis.

„Vilniaus vandenims“ priklausiusios patalpos senamiesčio Dominikonų gatvėje 2017 metų vasarį buvo parduotos viešo aukciono būdu. Įmonė už 3,9 mln. eurų pardavė 2,5 tūkst. kv. metrų ploto pagrindinę būstinę ir aptarnavimo centro patalpas, o turtą nupirko Danijos kapitalo nekilnojamo turto vystymo bendrovė „Asgaard Property“.

„Vilniaus vandenys“ kaltinimus atmetė

Bendrovė „Vilniaus vandenys” kaltinimus vadina nepagristais ir tikina, kad patalpos buvo parduotos viešo, skaidraus ir atviro aukciono būdu, o iš viso patalpų įsigijimu domėjosi ir jas apžiūrėti buvo atvykę kelių dešimčių bendrovių atstovai.

„Vilniaus vandenims“ priklausiusios patalpos senamiesčio Dominikonų gatvėje 2017 metų vasarį buvo parduotos viešo, skaidraus ir atviro aukciono būdu. Jas už 3,9 mln. eurų kainą įsigijo bendrovė „Asgaard Property”, o iš viso patalpų įsigijimu domėjosi ir jas apžiūrėti buvo atvykę kelių dešimčių bendrovių atstovai.

Lietuvos nekilnojamojo rinkos ekspertai šių patalpų pardavimo pavyzdį mini kaip pavyzdinį, kai viešojo sektoriaus įmonė efektyvindama veiklą skaidriai atsisako jos veiklai nebūtino turto ir persikelia į ženkliai kuklesnes ir klientams patogesnes patalpas. Ekspertai teigiamai vertina ir už patalpas gautą kainą, kurią įmonė galės skirti infrastruktūros atnaujinimui.

Prieš parduodant patalpas nepriklausomi ekspertai „Colliers International Advisors“ atliko kompleksinę pastatų galimybių studiją, kuri apėmė turto geriausio panaudojimo būdo nustatymą ir finansinį pagrindimą (įskaitant turto ir aplinkos analizę, plėtros galimybių analizę, konkurencinės aplinkos analizę, turto maksimalaus ir geriausio panaudojimo alternatyvų įvertinimą ir tikslinių klientų analizę). Buvo atliktas ir šių patalpų turto vertinimas, kurį atliko „Newsec valuations“. Bendrovės vertinimu, pastato pardavimas vyko skaidriai ir laikantis visų teisės aktų reikalavimų. Sprendimas buvo patvirtintas bendrovės valdybos ir įgyvendintas laikantis tiek akcinių bendrovių įstatymo, tiek bendrovės įstatų. Į visus keltus klausimus dėl pastato pardavimo buvo ne kartą atsakyta tiek įmonės stebėtojų tarybai, tiek ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžių metu.

Puikiai suprantame visuomenės ir atskirų savivaldybės tarybos narių susidomėjimą šio pastato pardavimu – tiek dėl jo vertės, tiek dėl įmonės svarbos miestiečiams. Todėl esame pasiryžę ir dar kelis kartus pateikti visus dokumentus, susijusius su pastato vertinimu, jo aukcionu ir kitomis pardavimo aplinkybėmis", - sakė „Vilniaus vandenų“ komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.