Nešvarūs dar neseniai klestėjusios įmonės vadovo darbeliai atvedė į teisiamųjų suolą

Prieš kelerius metus statybos bendrovė „CCM Baltic“ buvo viena stambiausių Šiaulių regione, tačiau vėliau bankrutavo. Bet neseniai Apeliacinis teismas pripažino, kad šios įmonės bankrotas buvo tyčinis.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
S.Valius anksčiau buvo netgi Lietuvos statybininkų asociacijos prezidiumo narys, o dabar ekonominė policija jam pareiškė įtarimus dėl sukčiavimo.<br>Nuotr. iš LR archyvo
S.Valius anksčiau buvo netgi Lietuvos statybininkų asociacijos prezidiumo narys, o dabar ekonominė policija jam pareiškė įtarimus dėl sukčiavimo.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Arvydas Lekavičius, LR korespondentas

Sep 14, 2017, 1:56 PM, atnaujinta Sep 14, 2017, 4:18 PM

Smūgį patyrė ir ilgametis bendrovės vadovas, buvęs Lietuvos statybininkų asociacijos prezidiumo narys Stanislovas Valius – jam ekonominės policijos pareigūnai pareiškė įtarimus dėl sukčiavimo ir paskyrė kardomąją priemonę - pasižadėjimą neišvykti. 

Įtariama, kad su įmonės rangovais šis vyriškis „atsiskaitydavo“ asmeniniais vekseliais, nors pats dar 2014 metais Latvijoje buvo pradėjęs savo bankroto procedūras.

Paskolą suteikė vaikai

Kažkada klestėjusi bendrovė į dugną ėmė grimzti praėjusių metų balandį – darbuotojams nebuvo mokami atlyginimai, neatsiskaityta su rangovais ir kreditoriais. Nors padėtis buvo katastrofiška, S.Valius prieš pat bankrotą dar sugebėjo iš „CCM Baltic“ gauti 90 tūkstančių eurų paskolą.

Įdomu, kad sprendimą išduoti paskolą pasirašė „CCM Baltic“ akcininkai – S.Valiaus dukra Aistė ir sūnus Šarūnas.

Iškėlus bankroto bylą ir administratoriui pradėjus išieškoti turtą paaiškėjo, kad „CCM Baltic“, be 7 tūkst. eurų vertės statybinių medžiagų likučio, turi tik bankui įkeistą butą Nidoje ir žemės sklypą. Tuo metu skolos kreditoriams, kurių buvo net 214, viršijo 3,5 milijono eurų.

Perleido tai, kas vertinga

Jau tada kilo įtarimų, kad bankrotas galėjo būti tyčia iš anksto suplanuotas, o turtas perpumpuotas artimiesiems.

Ypač abejotinas atrodė prieš kelerius metus sudarytas sandoris, kai „CCM Baltic“ akcininkai Š.Valius ir A.Valiūtė bene vertingiausią bendrovės turtą – 100 procentų kompanijos „Titano ranga“ akcijų paketą – pardavė kitai savo įmonei „Talesta“.

Akcijos buvo parduotos mažiau kaip už 15 tūkstančių eurų, nors vien „Titano rangai“ priklausęs pastatas, esantis Šiauliuose, Žalgirio gatvėje, buvo įvertintas 300 tūkst. eurų.

Po šio sandorio „Talesta“ prisijungė nupirktą „Titano rangą“ ir įstatinį kapitalą pasididino nuo 41 tūkstančio iki milijono eurų.

Būtent nuo tada „CCM Baltic“ pradėjo riedėti bankroto link, o kitos šios šeimos narių įmonės suklestėjo.

S.Valiaus žento Adomo Andriejausko bendrovė „A-domina“ Mažeikiuose pastatė metalo apdirbimo gamyklą, „Talesta“ įsigijo beveik 3 milijonais eurų įvertintą Klaipėdos prekybos centrą „Herkaus galerija“ bei daug kitokio brangaus turto.

Bus naikinami sandoriai

Kreditorių grupė nutarė kreiptis į teismą, kad įmonės bankrotas būtų paskelbtas tyčiniu. Apeliacinis teismas tai ir padarė.

Po šio sprendimo turėtų būti panaikinti ir abejotini sandoriai, tarp jų – ir „Titano rangos“ akcijų paketo pardavimas.

Bus bandoma užginčyti ir dar 2010 metais sudarytą S.Valiaus ir jo žmonos povedybinę sutartį, pagal kurią kiekvieno sutuoktinio turtas yra jo asmeninė nuosavybė, tačiau skyrybų atveju viskas dalijama lygiomis dalimis.

Nupirko reikalavimo teisę

Nors ir įsprausti į kampą, S.Valius ir jo artimieji rankų nenuleidžia.

S.Valiaus vaikų bendrovė „Talesta“ pradėjo pusvelčiui supirkinėti smulkių kreditorių skolas, o paskui už 450 tūkstančių eurų nupirko reikalavimo teisę iš „Citadele“ banko ir savo kreditorinių reikalavimų dalį padidino iki 520 tūkstančių eurų.

Taip tyčia nustekentos bendrovės savininkai tapo jos didžiausiais kreditoriais.

„Talesta“ teismui apskundė kreditorių susirinkimo nutarimus, pagal kuriuos buvo patvirtinta kreditorių komiteto sudėtis, ir pati siekė jam vadovauti.

Tokio tikslo jiems vos nepavyko įgyvendinti – Šiaulių apygardos teismo teisėja Birutė Simonaitienė iš dalies patenkino „Talestos“ ir su ja siejamos bendrovės „Nordus“ skundus.

Tačiau šį sprendimą panaikino Apeliacinis teismas, bylą vėl grąžinęs nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

Savo ruožtu daugiau kaip 30 „CCM Baltic“ kreditorių teismui apskundė bendrovės „Talesta“ sandorį, pagal kurį ji iš „Citadele“ banko nupirko reikalavimo teisę.

„Manome, kad šis pirkinys pažeidžia kreditorių interesus, nes po to, kai bankrotas buvo pripažintas tyčiniu, greičiausiai bus pradėtas išieškojimas iš pačios „Talestos“.

O šis sandoris nepagrįstai sumažina „Talestos“ akcijų vertę“, – sakė kreditorių komiteto pirmininkas, bendrovės „Adista“ vadovas Robertas Janavičius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.