Teisės studentė sugalvojo verslą, nuo kurio šiaušiasi plaukai

 „Vadovauju firmai, kurioje pagal užsakymą gaminami amuletai (...) daugeliui iš jūsų gali praversti tokia negimusį kūdikį primenanti relikvija. Aš rekomenduoju gemalėlį amulete, kuris gali būti padarytas kaip kulonas (čia: ant kaklo pakabinamas papuošalas. – Red.) ar pakabukas. Jūsų mažiukas visada bus su jumis“. Tokį skelbimą radome internete ir susisiekėme su jį įdėjusiu asmeniu, rašo portalas „fakt.pl“.

 Toks merginos užmojis Lenkijoje sukėlė audrą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Toks merginos užmojis Lenkijoje sukėlė audrą. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Toks merginos užmojis Lenkijoje sukėlė audrą. 
 Toks merginos užmojis Lenkijoje sukėlė audrą. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 5:20 PM, atnaujinta Sep 14, 2017, 5:25 PM

Toks įrašas pasirodė vienoje iš socialinių tinklų svetainių ir sukėlė audrą. Jį buvo galima rasti įvairiose interneto svetainėse. Visur jis kėlė pasipiktinimą ir abejones. „Tikiuosi, kad tai pokštas“, – reiškė savo nuomonę internautai. Įrašas dingo iš grupės, kurioje buvo pasirodęs, bet jį vis tiek galima rasti internete. Mes nusprendėme patikrinti, ar tai yra siaubingas pasityčiojimas iš žmonių, ar vis dėlto tiesa, tęsia savo pasakojimą portalas.

Mums pavyko susisiekti su skelbimo autore. Paklausėme jos kaip galimai suinteresuoti asmenys, ar galėtume užsisakyti pas ją amuletą su žmogaus gemalo užuomazga – embrionu. Ji atsakė teigiamai. Ir pasakė kainas.

Kaina priklauso nuo dydžio – iki 3 cm kainuos 21 zlotą 37 grašius (5 Eur). Už didžiausią tektų sumokėti 1488 zlotus (347,7 Eur). Puoselėdami viltį mes dar paklausėme, ar tai vaisiaus imitacija, pagaminta iš tam tikros medžiagos, tačiau ji mus patikino, kad klientės nori, kad amuletai būtų su jų pačių kūdikėlių embrionais, kuriuos jos išsaugojo po persileidimo.

Mes toliau uždavinėjome klausimus, nuo kurių plaukai ant galvos šiaušėsi. Paklausėme, ar neturėsime kokių nors bėdų, ar mumis nesusidomės policija, jei perduosime kūdikio embrioną, o taip pat ar jis nepražus, kas su juo atsitiks?

 „Jūsų kūnas –  jūsų vaisius. Tai tas pats atvejis, jei tai būtų vaikas. Mes pačios sprendžiame, kaip tvarkytis savo gyvenimą“, – pasigirdo atsakymas.
Kaip pristatyti  embrioną?  „Jūs nurodote adresą, embriono paimti atvažiuoja kurjeris, amuletas išsiunčiamas paštu – siunta su išperkamuoju mokesčiu (kai už pirkinį pinigai sumokami atsiimant siuntą pašte. – Red.).

Niekas jūsų neapgaus“, – patikina skelbimo autorė. Ji savo ruožtu taip pat užduoda klausimą: iš kur toks susidomėjimas, ar ji neturi reikalų su kuo nors iš laikraščio? 

Sakome, kad tikimės, jog tapome provokacijos auka, ir kai išsiaiškinsime, viskas paaiškės. Tačiau kai paaiškėja, kad mes nesuinteresuoti sandoriu, o esame žurnalistai, moteris tampa nekalbi: tai nesąmonė, palikite mane ramybėje. Atsakydama į klausimą, ar tai yra pokštas, ir jeigu taip, kam visa tai, vėl išgirstame triuškinantį atsakymą: kad pritrauktų naujų klienčių.

Pranešimo internete autorė teigia, kad jai 23 metai, ji studijuoja teisę, gyvena Lenkijoje ir užsienyje. Rašo, kad turi sužadėtinį ir ... pati tikisi susilaukti vaikučio. Šia veikla užsiima dvejus metus ir, jei nebūtų paklausos, ji to nedarytų.

„Viskas prasidėjo studijuojant, kai mano draugė persileido ir negalėjo išsiskirti su vaisiumi. Tada ir kilo sumanymas. Klienčių ieškoma socialinių tinklų svetainėse, forumuose, kur yra temų apie persileidimus. Tuomet  rašau pasirinktiems žmonėms asmeniniškai. Aš padedu tokioms motinoms, kurios negali išsiskirti su savo nelaikšiu. Kiekvienas tokią netektį išgyvena savaip“, – teigia skelbimo autorė.

Firmos savininkė, dar kartą paklausta, kodėl ji tai daro, teigia: „Yra paklausa, aš iš to užsidirbu. Tad kodėl  to nedaryti. Verslas yra verslas. Tai tas pats, kas jei vegetarai klaustų mėsininko, kodėl jis žudo kiaules. 3 tūkst. (zlotų; apie 700 Eur. – Red.) per mėnesį. Iš to galima išgyventi“, – sako ji.

Ji taip pat teigia, kad jos šeima ir artimieji žino, ką ji daro.

„Iš pradžių buvo nelengva juos įtikinti, kadangi embrionai tikri. Kartais gaunu užsakymą padaryti amuletą su gemalo imitacija, bet tai retenybė“, – rašo ji.

Viešą žinutę iš interneto ji pašalino, nes buvo per daug „hejto“ (lenk. žarg. – užgaulių ar agresyvių komentarų. – Red.), tačiau veiklos nesirengia nutraukti. 

Mes negalime patikrinti, ar ji tikrai tuo užsiima. Mergina nesutiko susitikti. Net jeigu ji, vis dėlto, tokiu būdu juokauja, manydama, kad tai linksmas pokštas, ji turi paklausti savęs, ar tokie dalykai daugiau žmonių prajuokina, ar įskaudina, rašo portalas.

Skelbti tokį pranešimą internete dar nėra nusikaltimas. Bet jei jo autorė tikrai daro šiuos amuletus, ji gali turėti bėdų. „Mes dar nesusidūrėme su tokia situacija, tačiau jei taip nutiktų, turėtume pradėti tyrimą dėl vaisiaus išniekinimo“, – sako ​​Lodzės policijos atstovė Joanna Kącka.

Piotras Kaszewiakas, Lodzės apygardos advokatų tarybos spaudos atstovas paaiškina, kad Lenkijoje žmogaus palaikų, taip pat gimusio negyvo kūdikio apsaugą reglamentuoja Konstitucija ir laidojimo įstatymas. „Žmogaus palaikai privalo būti tinkamai palaidoti. Šis reikalavimas taip pat taikomas ir vaisiui, ir nepriklausomai nuo nėštumo stadijos, kurioje, pavyzdžiui, įvyko persileidimas. Net jei mūsų supratimu norėtume su palaikais pasielgti kaip nors išskirtinai, tai įstatyme yra aiškiai nurodyta, kaip jie turi būti palaidoti. Šių taisyklių nesilaikymas užtraukia baudžiamąją atsakomybę, ​​o tie žmonės, kurie taip pasielgia, areštuojami 30 dienų ar baudžiami pinigine bauda iki 5 tūkst. zlotų (apie 1168 Eur)“, – sako P.Kaszewiakas.

Tačiau žmogaus palaikų laikymas gali būti palaikytas mirusiojo įžeidimu, o tai jau yra baudžiamojo kodekso pažeidimas. Kiekvienas, kas įžeidžia mirusio žmogaus kūną, baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų. „Teismo proceso metu daug kas priklausys nuo to, kokie bus į šią veiklą įsitraukusių žmonių motyvai ir paaiškinimai, tačiau iš principo tai yra nusikaltimas. Lenkijos teisėje taip pat draudžiama vykdyti ūkinę veiklą, kurios tikslas būtų kažką sukurti, kaip šiuo atveju amuletų, iš žmonių palaikų. Šeima gali juos tiktai atiduoti medicinos tikslams, bet tai taip pat daroma pagal konkrečias, aiškiai apibrėžtas taisykles“, – paaiškino advokatas J. Kaszewiakas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.