Rusai įsigudrino: šnipinėti kaimynines šalis jiems padeda cigarečių kontrabandininkai

Visai šalia Baltijos valstybių sienų, vakarinėje Rusijos šalies dalyje, yra verbuojami kontrabandininkai ir viskas tik dėl to, kad šie galėtų dirbti kaip šnipai ir informatoriai bei taip destabilizuotų vieną iš Rusijos kaimynių – Estiją, atskleidžia BuzzFeed atliktas tyrimas. Per pastaruosius du metus Estijoje už šnipinėjimą buvo areštuoti penki vyrai.

Per pastaruosius du metus Estijoje už šnipinėjimą buvo areštuoti penki vyrai.<br> Estijos mokesčių ir muitų valdybos nuotr.
Per pastaruosius du metus Estijoje už šnipinėjimą buvo areštuoti penki vyrai.<br> Estijos mokesčių ir muitų valdybos nuotr.
FSB pastatas Maskvoje.<br> Scanpix/AFP nuotr.
FSB pastatas Maskvoje.<br> Scanpix/AFP nuotr.
KAPO pastatas Estijoje.<br> Scanpix/Reuters nuotr.
KAPO pastatas Estijoje.<br> Scanpix/Reuters nuotr.
 Estonas Kohveris.<br> Scanpix/Reuters nuotr.
 Estonas Kohveris.<br> Scanpix/Reuters nuotr.
Pasirinkimas buvo paprastas: arba už savo kriminalinę praeitį vyrai keliauja į Rusijos kalėjimą, arba lieka laisvi ir turi galimybę „pagerinti“ savo kriminalinę karjerą, nes sutikus su siūlomomis sąlygomis rusų sienos apsaugos darbuotojai apsimes nematą vyrų kontrabandos gabenimo, todėl jie galės tęsti pradėtą veiklą.<br> Scanpix/Reuters nuotr.
Pasirinkimas buvo paprastas: arba už savo kriminalinę praeitį vyrai keliauja į Rusijos kalėjimą, arba lieka laisvi ir turi galimybę „pagerinti“ savo kriminalinę karjerą, nes sutikus su siūlomomis sąlygomis rusų sienos apsaugos darbuotojai apsimes nematą vyrų kontrabandos gabenimo, todėl jie galės tęsti pradėtą veiklą.<br> Scanpix/Reuters nuotr.
 P.Romanovo namas.<br> Holger Roonemaa nuotr.
 P.Romanovo namas.<br> Holger Roonemaa nuotr.
 P.Romanovo namas.<br> Estijos mokesčių ir muitų valdybos nuotr.
 P.Romanovo namas.<br> Estijos mokesčių ir muitų valdybos nuotr.
Tai, kas buvo aptikta kontrabandininkų buveinėje, kaip reikiant nustebino pareigūnus. Jie rado specialių virvių dėžių su cigaretėmis gabenimui, naktinio matymo prietaisų, radijo ryšio blokatorių ir išmanios stebėjimo įrangos.<br>Estijos mokesčių ir muitų valdybos nuotr. 
Tai, kas buvo aptikta kontrabandininkų buveinėje, kaip reikiant nustebino pareigūnus. Jie rado specialių virvių dėžių su cigaretėmis gabenimui, naktinio matymo prietaisų, radijo ryšio blokatorių ir išmanios stebėjimo įrangos.<br>Estijos mokesčių ir muitų valdybos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 17, 2017, 7:45 PM, atnaujinta Sep 17, 2017, 7:48 PM

Liepė teikti informaciją

Visi iš penkių areštuotų vyrų buvo žinomi kaip kontrabandininkai, kurie gabeno viską, pradedant cigaretėmis ir baigiant degalais ir net žmonėmis. Visgi Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) privertė juos slapta šnipinėti ir pažadėjo, kad tuomet jie išvengs kalėjimo Rusijoje.

Nuo tada, kai jie buvo įdarbinti šnipinėti Estiją, jiems buvo lieptą teikti įvairiausią informaciją, nuo duomenų apie Estijos karines bazes iki pasieniečių patruliavimo maršrutų.

„FSB verbuotojams tokie žmonės – lengvi taikiniai“, – sakė Estijos saugumo policijos (KAPO) vadovas Aleksanderis Tootsas.

„Jei kartais tu nuspręstum atsisakyti bendradarbiauti, tavęs gali laukti problemos, nes FSB žino, kad tu esi kontrabandininkas ir šalies sieną kerti nelegaliai, o kalėjimas Rusijoje nėra pati geriausia išeitis. Iš kitos pusės, jei tu sutinki, tu gali tikėtis FSB užtarimo“, – kalbėjo specialistas.

Estija, nedidelė šalis, kurioje gyvena 1,3 mln. gyventojų, ir ji jau keletą dešimtmečių kovoja su savo kaimyne. 2007-aisiais šaliai smogė galingų kibernetinių atakų banga ir, kaip įtariama, taip rusai estams keršijo už sovietinio „Bronzinio kareivio“ paminklo iškėlimą iš Talino centro.

Vėliau Estijoje buvo pranešta ir apie aukšto rango pareigūnų areštą, kurie šnipinėjo Rusijai, įskaitant ir du KAPO pareigūnus. Šiuo metu, panašu, Maskva kiek keičia savo taktiką ir ieško žemesnio lygio šnipų savo kaimynystėje – smulkių nusikaltėlių arba kontrabandininkų.

Neturėjo iš ko rinktis?

Nors teigiama, kad penki sučiupti Rusijos šnipai vienas kito nepažįsta, visgi jie turi šį tą bendro. Pavyzdžiui, net keturi iš jų gyveno tame pačiame mieste – Pskove, kuris yra visai šalia Estijos sienos ir visi keturi turi tiek Rusijos, tiek Estijos pilietybes.

Tik vienas sučiuptasis, kuris gyveno Estijoje, neturi jos pilietybės ir yra vienas iš šimtų tūkstančių rusakalbių, kurių šeimos persikėlė į šią šalį, kai Estija dar buvo Sovietų Sąjungos dalis.

Pasak A.Tootso, prieš pradedant šnipinėjimo darbus visi penki vyrai su FSB pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir vėliau už įvykdytas užduotis gaudavo grynųjų pinigų. Užmokesčiai nebuvo dideli. Siekė vos 2 tūkst. rublių arba vos 35 dolerius, tačiau jie tai darė ne dėl pinigų.

Pasirinkimas buvo paprastas: arba už savo kriminalinę praeitį vyrai keliauja į Rusijos kalėjimą, arba lieka laisvi ir turi galimybę „pagerinti“ savo kriminalinę „karjerą", nes sutikus su siūlomomis sąlygomis rusų sienos apsaugos darbuotojai apsimes nematą vyrų kontrabandos gabenimo, todėl jie galės tęsti pradėtą veiklą.

Trys skirtingi tyrėjai iš dviejų institucijų sakė matę daug ženklų, kad kontrabandininkai ir FSB veikia išvien – esą jau kelerius metus Rusijos pusė nedėjo jokių pastangų sučiupti įstatymų pažeidėjus.

„Aš įsitikinęs, kad papirkti buvo ne vienas ir ne du Rusijos sienos apsaugos darbuotojai. Šis skaičius turėtų būti gerokai didesnis“, – sakė vienas iš „BuzzFeed“ šaltinių.

Bandė išsisukti

Vienas iš penkių pagautų Rusijos šnipų kontrabandininkų yra 44 -erių Pavelas Romanovas. Jis buvo sulaikytas vieną karštą 2014-ųjų penktadienį, kai jo automobilis sustojo netoli sankryžos, kur jį pastebėjo Estijos pasieniečiai.

„Praėjusią naktį surengiau vakarėlį savo draugams kaimiečiams. Po pusryčių ir dušo pasijutau blaivus ir tiesiog norėjau pasitikrinti, ar galiu vairuoti“, – esą būtent tokia istoriją šnipas tąkart pasakojo estų pasieniečiams.

Tiesa, kad už vairo sustabdytas vyras tąkart buvo girtas – pareigūnai net neabejojo, tačiau jie netrukus atpažino, kad tai – P.Romanovas ir jau seniai įtarė, kad vyras gali verstis kontrabanda, mat tai buvo vieša paslaptis visame rajone. Nors įrodymų nebuvo, tąkart estai vairuotoją galėjo nubausti bent už vairavimą išgėrus.

P.Romanovas buvo payręs kontrabandininkas, daugiausia vertėsi tabako kontrabanda ir buvo tikras savo srities profesionalas. Jis vadovavo net dešimties žmonių komandai ir kiekvienam iš jų pavesdavo atlikti tam tikras užduotis.

Teigiama, kad įgyvendinus užduotį P.Romanovas ir jo draugai užsidirbdavo po 500 eurų, o tai, šalyje, kurioje vidutinis mėnesio atlyginimas yra apie 800 eurų – buvo itin geri pinigai.

Kai Estijos sienos apsaugos darbuotojai sugavo P.Romanovą, labai džiūgavo, tačiau tada jie dar nežinojo, kad vyras FSB šnipu dirba jau 20 metų.

Užverbavo seniai

Kaip pasakojo A.Tootsas, P.Romanovas FSB pradėjo dirbti dar 1994 metais, prieš prasidedant Pirmajam Čečėnijos karui.

Tuo metu vyras pirkdavo vakarietiškus automobilius Vokietijoje ir Suomijoje, o tada juos parduodavo Čečėnijoje. Visgi rusams reikėjo savo žmogaus Čečėnijoje, o P.Romanovas tuo metu bendravo su Džocharu Dudajevu, kuris anksčiau tarnavo sovietinėje kariuomenėje Estijoje.

Kai karas Čečėnijoje baigėsi, P.Romanovas grįžo į Estiją ir tęsė darbą su FSB. Jis stebėjo pasieniečių darbą, fiksavo, kada jie išvyksta patruliuoti, žymėjo stebėjimo kamerų tinklą.

Jis taip pat buvo įpareigotas rinkti informaciją apie kariuomenės ir saugumo struktūras pietryčių Estijoje ir Kremliui teikti duomenis apie pareigūnus kai kuriose saugumo tarnybose, kaip policija, sienos apsauga ir KAPO, įskaitant jų įpročius, mėgstamą veiklą ir silpnybes.

Nuteisė kalėti

Visgi tą dieną sienos apsaugos darbuotojai nesučiupo ir neareštavo P.Romanovo dėl to, kad jis vairavo išgėręs, o tik jį nubaudė.

Vėliau, beveik po metų, Estijos pareigūnai visgi ėmėsi veiksmų ir surinkę pakankamai įrodymų, susijusių su kontrabandos gabenimu, išardė visą kontrabandininkų tinklą.

Tai įvyko 2015 metų vasario 10 dienos naktį, kai P.Romanovas su komanda ruošėsi dar vienam kontrabandos gabenimui. Tąnakt temperatūra nukrito iki 14 laipsnių šalčio, žemę dengė sniegas, ir pūtė stingdantis vėjas. KAPO agentų komanda P.Romanovą ir jo pavaldinius užklupo netikėtai, kai jie jau buvo užsėdę sniegomobilius.

Tai, kas buvo aptikta kontrabandininkų buveinėje, kaip reikiant nustebino pareigūnus. Jie rado specialių virvių dėžių su cigaretėmis gabenimui, naktinio matymo prietaisų, radijo ryšio blokatorių ir išmanios stebėjimo įrangos.

Visgi vienas rastas naktinio matymo prietaisas buvo karinis, o jo registracijos numeriai buvo nukirpti.

„Jūs negalite nusipirkti tokių dalykų visoje Estijoje“, – sakė vienas tyrėjas.

Tyrėjai iškart sulaikė P.Romanovą, o jis greitai pripažino vykdęs kontrabandos gabenimą. Kaip tyrėjams pavyko nustatyti, nelegaliai sieną vyras kirto net 13 kartų, pergabendamas daugiau nei 2,5 mln. cigarečių ir iš jų uždirbo net 80 tūkst. eurų. Kai pats P.Romanovas išgirdo pareigūnų įvardintus skaičius, kaip reikiant apsidžiaugė, mat tikrieji skaičiai buvo daug didesni. Nepaisant to, vyras penkiems metams buvo nuteistas kalėti.

Praėjus mėnesiui, KAPO atsiuntė laišką teisėjui, prašydami leidimo apklausti nuteistąjį dėl kitos bylos. Iki šiol neaišku, kada tiksliai KAPO suprato, kad jis buvo šnipas. Visgi vyras buvo apklaustas dėl ryšių su FSB.

Spalį jis vėl atsidūrė teisme ir buvo nuteistas dar 4 metams ir 10 mėnesių kalėjimo – tik šįkart – už šnipinėjimą Rusijai.

Išmainė kalinius

Kitas kontrabandininkas, taip pat šnipinėjęs Estiją rusams buvo Aleksandras Rudnevas, kuris buvo vos 21-erių, kai buvo sučiuptas 2015-ųjų kovą. Jam FSB taip pat buvo liepusi fiksuoti informaciją apie Estijoje vykstančias karines pratybas ir karinės įrangos judėjimą.

Negalima nepaminėti ir dar vieno dalyko – KAPO pareigūno Estono Kohverio, kai jį, tuo metu dirbusį pasienyje, pagrobė Rusijos specialiosios pajėgos. Pagrobimo operacija truko vos keletą minučių. Rusai dūminėmis ir garsinėmis granatomis apsvaigino E.Kohverį ir nutempė į Rusijos teritoriją.

Ši versija – estų, tačiau rusai iki šiol neigia pareigūną sulaikę Estijos teritorijoje.

E.Kohveris buvo įkalintas viename iš Maskvoje esančių kalėjimų ir apkaltintas šnipinėjimu.

Nepaisant diplomatinio Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų spaudimo, jis kalėti buvo nuteistas 15 metų. Tik po metų įvykę mainai tarp Estijos ir Rusijos vyrui grąžino laisvę. Tiesa, už šį pareigūną estai FSB atidavė Aleksejų Dreseną, KAPO pareigūną, dirbusį rusams.

Kaip atskleidė „BuzzFeed“ žurnalistai, E.Kohverį į spąstus pasienyje įviliojo rusų kontrabandininkas Maksimas Gruzdevas. Šiuo metu jis yra vienintelis iš penkių už šnipinėjimą Rusijai sulaikytų kontrabandininkų vis dar atliekantis bausmę Estijoje.

Susirūpino dėl pasų

Visi šnipai, išskyrus P.Romanovą, turėjo ir Rusijos, ir Estijos pasus, o tai jiems gerokai palengvino darbą abejose šalyse. Prokurorė Ina Ombler, atsakinga už visus penkis šnipinėjimo tyrimus, teigė, kad visi penki vyrai Estijos pasus gavo neįdėję daug pastangų.

„Kartais man skauda širdį, kad šie šnipai taip lengvai gali gauti Estijos pasus. Mes patys atvėrėme duris į šalį žmonėms, kurie čia renka žvalgybinę informaciją“, – sakė ji.

Pasak A.Tootso, sunku pasakyti, kiek dar tokių šnipų veikia Estijoje, tačiau jis įsitikinęs, panašūs areštai laukia ir ateityje.

Pernai gruodžio mėnesį P.Romanovas buvo išleistas iš kalėjimo praėjus vos 22-iems mėnesiams iš jam skirtos 5 metų kalėti bausmės. Šiuo metu vyras gyvena ten, kur ir anksčiau, Rusijoje, visai šalia Estijos pasienio su savo žmona Jelena, kurią vedė dar kalėjime. Jo buvusi žmona Lada, prieš kelerius metus mirė nuo vėžio.

„Taip ir gyvename. Turime vištų ir žąsų, o pusės hektaro žemėje auginame braškes, kurias vasarą pardavinėjame“, – sakė pats P.Romanovas ir patikino apie kontrabandą kalbėti nenorintis, mat tai - jau praeitis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.