Sunkiai paaiškinamas „Ryanair“ sprendimas sujaukė daugelio planus

Airijos oro bendrovė „Ryanair“ pradėjo masiškai atšaukinėti skrydžius. Mūsų šalies oro uostai į šį sąrašą nepateko, tačiau kai kuriems Lietuvos keliautojams airiai vis tiek sujaukė visus planus.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-20 09:44, atnaujinta 2017-09-20 11:28

„Ryanair“ dar prieš kelias dienas paskelbė per ateinančias šešias savaites atšauksianti nuo 1680 iki 2100 skrydžių, arba 40–50 per dieną. Tikslas – „pagerinti punktualumą“.

Įmonė teigė, kad atšaukti skrydžiai sudarys mažiau nei du procentus bendro jų skaičiaus. Be to, jų grafikas neva koreguojamas siekiant suteikti galimybę lėktuvų pilotams išeiti atostogų po vasaros sezono.

Skaičiuojama, kad kompensacijoms airiai turės skirti iki 53 mln. eurų.

Lietuvos nepaminėjo

Iš pradžių airiai net nenorėjo viešai skelbti, kurie skrydžiai neįvyks, bet šią savaitę tai padarė. Paskelbtame sąraše nei Vilniaus, nei Kauno oro uostų nėra.

Tiesa, kai kurie skrydžiai bus atšaukti iš Rygos, Varšuvos ir Krokuvos oro uostų, pavyzdžiui, kai kurie skrydžiai tarp Varšuvos bei Londono, Krokuvos ir Dublino ar Londono ir Rygos.

Vadinasi, lietuviams pasisekė? Toli gražu!

Vilnietė Jovita kartu su vyru buvo suplanavusi atostogas Portugalijoje. Pigiausia pasirodė skristi su „Ryanair“ iš Vilniaus į Londoną, iš ten – į Portą, o paskui – tuo pačiu maršrutu atgal.

„Pirmadienio vakarą, kai jau užsisakinėjau automobilį iš nuomos agentūros Portugalijoje, gavau žinutę, kad mūsų skrydis iš Porto į Londoną spalio 24-ąją atšauktas ir galime arba pasikeisti bilietą, arba atgauti pinigus už skrydį, kuris neįvyks.

Iškart bandžiau nueiti į „Ryanair“ interneto svetainę ir pasikeisti bilietus, tačiau ji neveikė.

Kai po poros valandų prisijungiau prie savo paskyros, net nerodė, kad mano skrydis atšauktas“, – stebėjosi vilnietė.

Susikalbėti niekaip nepavyko

Nors antradienį ryte svetainė jau veikė, skrydžiai, kuriuos Jovita galėjo rinktis vietoj atšaukto, jai buvo visiškai nepatogūs.

„Spalio 24-ąją buvo tik toks, kuris būtų mane nuskraidinęs į Londoną per vėlai – gerokai po to, kai išskristų lėktuvas į Vilnių.

Kiti pasiūlymai jau buvo spalio 23-iajai.

Tai reiškia, kad viena atostogų diena Portugalijoje dėl „Ryanair“ kaltės dingo.

Maža to, bandant pakeisti skrydį vėl užstrigo svetainė, pavyko prisijungti tiktai iš antro karto“, – pasakojo moteris.

Ji pabandė susisiekti per gyvo pokalbio su konsultantais sistemą ir pasiteirauti, ar gali tikėtis kompensacijos už papildomas išlaidas Londone – nakvynę, transportą, maistą, kurios atsiras dėl „Ryanair“ kaltės. Bet ir pokalbių sistema išsijunginėjo kas kelios sekundės.

Žalos airiai neatlygins

Oro bendrovės „Ryanair“ skrydžiai bus atšaukti nuo rugsėjo 21 iki lapkričio 31 d. Anot bendrovės, visi keleiviai turės du pasirinkimus – gauti iš kompanijos piniginę kompensaciją arba į kelionės tikslą vykti kitu reisu.

Bendrovės turi grąžinti visus už skrydį sumokėtus pinigus per kelias dienas arba pasiūlyti naują skrydį tuo atveju, jeigu jis buvo atšauktas likus labai nedaug laiko iki kelionės.

Be to keleiviai gali reikalauti kompensacijos: 250 eurų už trumpą kelionę, 440 eurų už vidutinio ilgio ir 600 eurų už ilgą kelionę.

Keleiviai, kurie kelionės tikslą pasiekia vėluodami daugiau nei tris valandas, gali reikalauti nuo 200 iki 600 eurų kompensacijos, priklausomai nuo kelionės trukmės ir vėlavimo.

Bet vilnietės Jovitos airiai tikrai nepaguos.

„Kadangi „Ryanair“ atšaukė mūsų skrydį likus daugiau nei dviem savaitėms iki išvykimo, kompensacija mums nepriklauso. Niekas neatlygins ir išleistų pinigų už paskutinę nakvynę Portugalijoje, kurios mums nebeprireiks“, – neslėpė moteris. (LR)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.