Apibūdino egzotiką, kuri lietuvius traukia į Baltarusiją

Supaprastinus įvažiavimą į Baltarusijos miestą Gardiną, keliauti autobusu mėgstantiems lietuviams šis maršrutas tapo vienu iš populiariausių. 

 Beveik prieš metus Lietuvos kaimynystėje įsikūręs Gardino miestas turistams iš Europos Sąjungos valstybių svetingai atvėrė savo sienas įvesdamas bevizį režimą. <br> „Eurolines“ nuotr. 
 Beveik prieš metus Lietuvos kaimynystėje įsikūręs Gardino miestas turistams iš Europos Sąjungos valstybių svetingai atvėrė savo sienas įvesdamas bevizį režimą. <br> „Eurolines“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2017, 11:28 AM

Beveik prieš metus Lietuvos kaimynystėje įsikūręs Gardino miestas turistams iš Europos sąjungos valstybių svetingai atvėrė savo sienas įvesdamas bevizį režimą. Panašu, jog Baltarusijos sprendimas pasiteisino – pasak vežėjų, aplankyti egzotiško miesto plūsta minios turistų, o kelionės į šį kraštą išperkamos vos pasirodžiusios. Turistus iš atokesnių kraštų vilioja miesto architektūra, istorija bei paveldas, o dažną šį kraštą aplankyti paskatina ir galimybės pigiau apsipirkti.

Apie kelionių į Gardiną ypatumus pasakoja „Eurolines“ agentūros vadovas ir patyręs keliautojas Edmundas Pavlovas.

Turistus vilioja egzotika

Praėjusių metų spalio mėnesį Baltarusija paskelbė atverianti sienas į savo šalies perlą – Gardiną. Į turtinga istorija ir architektūra pasižymintį miestą supaprastinta tvarka piliečiai iš ES šalių gali patekti ne ilgiau nei penkioms dienoms. Pasak Edmundo Pavlovo, tiek laiko pilnai pakanka pamatyti lankytinas vietas, susipažinti su kultūra bei pajusti Gardino dvasią.

Turistus vilioja egzotika. Ilgą laiką po Sovietų sąjungos griūties uždara likusi valstybė saugojo šį kraštą ir tik neseniai pamažu pradėjo atverti sienas. Pasiteisinus  pirmajam eksperimentui – supaprastintam patekimui į Baltarusiją oro keliais, vėliau suteikta ir galimybė paprastesne tvarka į šalį patekti ir sausumos keliais.

Iniciatyva pasiteisino

Gardino turizmo centro teigimu, nuo bevizio režimo pradžios čia apsilankė virš 35 tūkst. turistų ir du trečdaliai jų atvyko būtent iš Lietuvos. Remiantis beviziam režimui populiarinti sukurtos svetainės duomenimis, norą apsilankyti šiame mieste išreiškė dar apie 20 tūkst. žmonių.

“Galime tik spėlioti, ar besibaigiant šios iniciatyvos terminui Baltarusijos valdžia pratęs supaprastintas įvažiavimo galimybes, tačiau skaičiuojant vykstančių turistų srautus, neabejojame, jog ši iniciatyva tikrai pasiteisino”, – pasakojo Eurolines vadovas Edmundas Pavlovas.

Ką reikia žinoti prieš keliaujant

Pasak patyrusio keliautojo, nors vizų norintiems patekti į Gardiną ir nereikia, tačiau yra keletas dalykų, į kuriuos keliaujantiems reikėtų atkreipti dėmesį.

“Norint patekti į Gardiną, reikia gauti leidimą, kuris kainuoja 10 eurų bei pagal bendras taisykles kiekvienai kelionės dienai su savimi turėti bent 20 eurų”, – pasakojo E. Pavlovas. Tiesa, besidžiaugiant galimybe patekti į šį istorine dvasia pulsuojantį miestą, negalima pamiršti, jog išvykti už bevizio režimo zonos nevalia. Už pažeidimus gresia administracinė atsakomybė bei draudimas dar kartą atvykti į šalį.

Traukia savo istorija ir architektūra

Pasakodamas apie lankytinus miesto objektus, Eurolines vadovas ir patyręs keliautojas Edmundas Pavlovas pirmiausiai išskyrė senamiestį, kuriame yra daugiausiai dėmesio vertų vietų.

Kiek atokiau nuo senamiesčio turistus pasitinka naujoji ir senoji Gardino pilys. Pastaroji pilis turi daug sąsajų su Lietuva, nes būtent joje dažnai vizituodavo ir poilsiaudavo Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas. Tai pažymi ir šalia senosios pilies esančio seniausio akmeninio tilto prieigose lankytojus pasitinkantis kunigaikščiui skirtas medinis paminklas.  Kaip vieną iš įdomiausių faktų apie Gardino miesto svarbą Lietuvos valstybei  E. Pavlovas išskiria okupacijos metu vykusias diskusijas, kur steigti laikinąją sostinę – perkelti į Kauną ar tuo metu Lietuvai priklausiusį Gardiną. 

 Šiandieniniame Gardine gyvena daugiau nei 350 tūkstančių gyventojų. „Nors mieste ir verda aktyvus gyvenimas, jis puikiai prižiūrėtas – namai restauruoti, gatvės švarios, o turistų saugumą prižiūri milicija. Šis miestas puikiai tinka šeimos kelionėms su vaikais, tačiau veiklos čia ras ir naktinių pramogų mėgėjai. Sutemus dienos bruzdesys persikelia į miesto barus ir naktinius klubus, kuriuose tiesiog verda gyvenimas“ – pasakojo E. Pavlovas.

 Dalindamasis patarimais apie kitas lankytinas vietas, Eurolines vadovas išskyrė Šv. Boriso ir Glebo cerkvę, Gaisrinės bokštą, Stepono Batoro namą, Tyzenhauzų rūmus. Pabaigai patyręs keliautojas patarė, jog norint iš Gardino išsivežti geriausius įspūdžius, maršrutą verta susidaryti patiems. Pasak E. Pavlovo, būtent tuomet aplankysite miestą savu tempu, atrasdami ypatingą jo žavesį net ir smulkiausiose detalėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.