Klaipėdos merui neramu – plaukimo baseinas iškils, o ant durų kabos spyna

Klaipėdoje šalia „Švyturio“ arenos kylančio tarptautinių standartų 50 metrų ilgio plaukimo baseino su sveikatingumo centru statyba artėja į pabaigą – rangovai užsimoję visus darbus baigti dar šiemet, tačiau neaišku, kas valdys šį miestui svarbų objektą.

Vytautą Grubliauską jaudina ne tik klaipėdiečių laukiamo plaukimo baseino pabaigtuvės, bet ir koncesininkų konkursas.<br> G.Pilaičio nuotr.
Vytautą Grubliauską jaudina ne tik klaipėdiečių laukiamo plaukimo baseino pabaigtuvės, bet ir koncesininkų konkursas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Pabaigtuvės numatytos metų pabaigoje.
 Pabaigtuvės numatytos metų pabaigoje.
 Statybų aikštelėje jau klojamos dangos.
 Statybų aikštelėje jau klojamos dangos.
 Pabaigtuvės numatytos metų pabaigoje.
 Pabaigtuvės numatytos metų pabaigoje.
 Montuojamos baseino stogo konstrukcijos.
 Montuojamos baseino stogo konstrukcijos.
 Pabaigtuvės numatytos metų pabaigoje.
 Pabaigtuvės numatytos metų pabaigoje.
Šachtoje įgūdžius tobulins nardytojai.
Šachtoje įgūdžius tobulins nardytojai.
 Pastato fasadai apdailinti ir apšiltinti.
 Pastato fasadai apdailinti ir apšiltinti.
 Pamatuose įmūryta atminimo kapsulė.
 Pamatuose įmūryta atminimo kapsulė.
 Klaipėdos plaukimo baseinas su SPA kompleksu (vizualizacija).
 Klaipėdos plaukimo baseinas su SPA kompleksu (vizualizacija).
Daugiau nuotraukų (10)

Gediminas Pilaitis

Oct 5, 2017, 2:40 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 11:52 PM

Statybvietėje verda darbas

Statybvietėje ties Taikos prospekto ir Dubysos gatvės sankryža jau atlikta du trečdaliai darbų: baigtos montuoti gelžbetonio ir metalo konstrukcijos, baseino pastato fasadai jau apšiltinti iš išorės.

„Dabar dengiamas baseino arenos stogas, įrengiami paradinio įėjimo laiptai, tvarkoma aplinka. Automobiliams numatyta aikštelė išklota trinkelėmis, klojamas asfaltas“, - kalbėjo statybų įmonės „Axis Industries“ generalinis direktorius Remigijus Baltrušaitis.

Prieš metus, laimėjusi Klaipėdos savivaldybės skelbtą viešųjų pirkimų konkursą dėl 15,823 mln. eurų vertės plaukimo baseino su sveikatingumo centru statybos, „Axis Industries“ kibo į darbą.

Daugiau nei 11,1 mln. eurų šiam projektui skirta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, dar 1 mln. eurų pridėjo valstybė. Klaipėdos savivaldybės indėlis – 3,72 mln. eurų.

Techninį projektą parengė Olandijos kompanija „Slangen + Koenis architects“ bendradarbiaudama su Lietuvos architektų biuru „Cloud architektai“.

Sudėtingiausias darbas, pasak R.Baltrušaičio, jau atliktas – virš baseino sumontuotos 42 metrų ilgio medinės sijos. Jos buvo pakylėtos į pagalbą pasitelkus du statybų kranus. Jau įpusėjo kilnojamo baseino dugno įrangos montavimo darbai.

Iššūkis – naujos technologijos

„Švyturio“ pramogų ir sporto arenos pašonėje iškilsiantis naujasis 7400 kvadratinių metrų ploto trijų aukštų daugiafunkcis centras suskirstytas į plaukimo, nardymo, sporto ir SPA procedūroms skirtas zonas.

Klaipėdos plaukimo baseinas bus pirmasis Lietuvoje su kilnojamuoju dugnu. Pradėjusi ji  montuoti  „Axis Industries“ į pagalbą pasitelkė baseinų technologijų specialistus iš Olandijos, kurie jau darbuojas statybvietėje.

Baseine įrengus varstomą sienelę, atitvertose zonose skirsis net vandens temperatūra. Kilnojant dugną ir reguliuojant gylį, erdvę bus galima pritaikyti sporto rungtims, pramogoms, įvairaus amžiaus lankytojų, vaikų, neįgaliųjų reabilitavimo ir sveikatinimo procedūroms.

Statybų aikštelėje jau sukaupta visa technologinė įranga. Baigus montuoti specialia danga padengtus ortakius, bus statomi sudėtingos vėdinimo sistemos agregatai. Patalpose įrengiama elektros instaliacija, montuojami šviestuvai, garsiakalbiai.

Tarptautinių standartų 50 metrų ilgio ir 25 metrų pločio baseine bus dešimt plaukimo takelių. čia galės vykti aukščiausio rango plaukimo varžybos.

Čia bus įrengta ir vienintelė Lietuvoje 8 metrų pločio ir 9 metrų gylio šachta karių, gelbėtojų, profesionalių nardytojų mokymui. Joje vienu metu galės treniruotis iki 15 narų.

Statinį perleis koncesininkams

Šiuolaikiškas plaukimo baseinas su sveikatingumo centru - klaipėdiečių vienas labiausiai laukiamiausių objektų,  savivaldybė akylai stebi statybas.

„Svarbu ir tempai, ir kokybė. Kol kas viskas vyksta pagal grafiką, statybininkai deda visas pastangas, kad greičiau turėtume miestiečių ir net reikliausių plaukikų poreikius patenkinsiantį baseiną“, – pažymėjo uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Naująjį baseiną valdys ne savivaldybė, o jos skelbtą koncesijos konkursą laimėję verslininkai – komercinės veiklos sąlygos jau parengtos ir daugmaž aptartos, vyksta konkursinės procedūros.

Ar ilgai lauktas šiuolaikiškas plaukimo baseinas su SPA sveikatingumo centru taps kalėdine dovana uostamiesčio gyventojams?

V.Grubliauskas šiek tiek baiminasi, kad  laiku baigus statybas, bet neatradus koncesininkų arba užsitęsus konkurso procedūroms, ant naujutėlaičio plaukimo baseino durų dar kurį laiką kabos spyna.

Panašiai įvyko ES lėšomis rekonstruojamoje Klaipėdos piliavietėje:  atstatytoje kurtinoje įrengus didžiausią mieste konferencijų salę su kavine, savivaldybės skelbti naujų patalpų nuomos konkursai verslininkų nesudomino.

Valdytojai privalės investuoti

Baseino koncesijos konkursą laimėjusios įmonės savininkams tektų papurtyti kišenę – įrengti kirpyklą, SPA, kitokias grožio bei sveikatinimo patalpas, kavinę, treniruoklių zoną, patiems arba pasitelkus verslo partnerius teikti paslaugas žmonėms.

Savivaldybė iš koncesininkų reikalaus metų veiklos planų, ataskaitų, bendrų susirinkimų. Baseino valdytojai be įprastų paslaugų lankytojams privalės siūlyti ir  kitokias su aktyviu poilsiu, sveika gyvensena, neformaliuoju ugdymu, sportu susijusias paslaugas.

Komplekso valdytojai privalės patys įsigyti  paslaugoms reikalingą įrangą, savo lėšomis prižiūrėti ir atlikti einamuosius remontus, užtikrinti, kad visi baseino įrenginiai veiktų kokybiškai.

Paskaičiuota, kad naujo plaukimo baseino koncesijos konkursą laimėjusios verslo įmonės investicijos galėtų siekti apie 250 tūkst. eurų.

Sąlygose nurodyta, kad plaukimo baseino su sveikatingumo kompleksu valdytojai ir savivaldybė sudarys ilgalaikę 15 metų sutartį.

Pinigų už baseino nuomą savivaldybė nereikalaus, koncesininkai patys nustatys paslaugų įkainius. Pagrindiniai būsimųjų pajamų šaltiniai – Klaipėdos savivaldybės, Lietuvos plaukimo federacijos biudžeto lėšos, tretieji fiziniai bei juridiniai asmenys.

Išeitis – laikinoji nuoma ?

V.Grubliauskas ir ekspremjeras Algirdas Butkevičius statybų pradžioje  į būsimo baseino pamatus įmūrijo simbolinę kapsulę su laišku ateities kartoms, kad šis objektas tarnaus Lietuvos žmonių gerovei.

„Būtų nelogiška, jeigu laiku pastačius šiuolaikišką baseiną, klaipėdiečiai dėl įstrigusių biurokratinių procedūrų iškart negalėtų juo naudotis“, - kalbėjo V.Grubliauskas.

Žlugus koncesijos konkursui arba nesukirtus delnais su pretendentais, savivaldybei tektų sukti galvą dėl įšaldytų savo biudžeto, valstybės ir ES investicijų.

Jeigu toks scenarijus virstų gyvenimo realybe, V.Grubliauskas neatmeta laikinojo baseino ir SPA centro valdymo galimybės: „Gal atsiras vietinių verslininkų, kurie imsis šio darbo ?“.

Savivaldybė pasilieka sau teisę dešimt dienų per metus nemokamai naudotis baseino patalpomis, kai pati ten organizuos renginius miestiečiams.

Naujasis plaukimo baseinas ir SPA kompleksas darbo dienomis veiktų nuo 6 val. 30 min. iki 22 val., savaitgaliais - nuo 9 iki 21 val.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.